Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Κορωνοϊός / Παραδοχή ήττας εν μέσω τουριστικής περιόδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Παραδοχή ήττας εν μέσω τουριστικής περιόδου

ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ

Με τα κρούσματα να παρουσιάζουν αλματώδη άνοδο χθες και την τουριστική σεζόν να βρίσκεται στο πικ της, γίνεται εμφανές ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία και το τείχος ανοσίας άπιαστος στόχος. Μάλιστα, είχαμε τις πρώτες παραδοχές αποτυχίας από εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.593 νέα κρούσματα σε 97.664 τεστ. Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 142 (από 147), ενώ 8 συμπολίτες μας κατέληξαν ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 12.911 νεκρούς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid έφτασαν τις 153, με τον μέσο όρο επταημέρου να είναι 162.

Αύξηση νοσηλειών αλλά όχι στις ΜΕΘ

Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε προϊδεάσει για το μέγεθος των κρουσμάτων, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, «αφού οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί». Σημείωσε, πάντως, πως λόγω του εμβολιασμού δεν βλέπουμε αντίστοιχη πορεία των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ συνέστησε προσοχή ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, λέγοντας ότι σε πανηγύρια και γιορτές υπάρχει συγχρωτισμός, ο οποίος μπορεί να αποβεί μοιραίος. Ακόμη ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και προσβάλλει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι εμβολιασμένοι δεν θα νοσήσουν.

Δεν προλαβαίνουμε το τείχος ανοσίας

Την ίδια ώρα, ταβάνι φαίνεται να πιάνει το ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών στη χώρα, καθώς παρατηρείται δραματική πτώση στον αριθμό των πολιτών που πραγματοποιούν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Μάλιστα οι αριθμοί θα χειροτερεύσουν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα, ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών μειώνεται. Πάντως απέδωσε την καθίζηση των ρυθμών στο γεγονός ότι αυτό γίνεται και σε... άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, μέχρι και το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την Covid-19 Αθ. Εξαδάκτυλος παραδέχεται ότι είναι ανέφικτος ο στόχος της δημιουργίας του τείχους ανοσίας.

Συγκεκριμένα, ο Αθ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «αν κάποιος κάνει την αφελή σκέψη ότι θα εμβολιαστούν οι άλλοι για το 80%-85% και θα είναι προφυλαγμένος, σκέφτεται πολύ λανθασμένα. Κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Ο κορωνοϊός θα βρει αυτόν. Δεν προλαβαίνουμε να έχουμε τέτοιο τείχος, ο καθένας θα πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του σε αυτή τη φάση». Δηλαδή, σαν να λέμε, ο σώζων εαυτόν σωθήτω...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «στα νοσοκομεία βλέπουμε αυτή την στιγμή μια περίεργη ηρεμία πριν την καταιγίδα". Εξήγησε ότι το 90% όσων νοσηλεύονται και το 99% όσων είναι διασωληνωμένοι «είναι ανεμβολίαστοι». Ο Ν. Καπραβέλος έκρουσε το καμπανάκι για τους άνω των 50 ετών, καθώς χωρίς τείχος ανοσίας η καταστροφή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Τρομάζει τους γιατρούς η long Covid

Νέο πονοκέφαλο για τις υγειονομικές αρχές προκαλούν τα χρόνια σοβαρά συμπτώματα της long Covid, που είναι πλέον ένα νέο κεφάλαιο της παθολογίας.

«Το long Covid θα απασχολήσει όλους στη συνέχεια, αφορά όλες τις παθολογικές ειδικότητες (παθολογία, νευρολογία, δερματολογία, καρδιολογία, πνευμονολογία, φυσιατρική και αποκατάσταση κ.ά.) και θα δούμε αν αφορά και χειρουργικές αργότερα. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που υποφέρουν σημαντικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτιμά τους νέους κατά κάποιο τρόπο» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η νέα αυτή συνθήκη έχει οδηγήσει στο να «οργανώνονται ειδικά ιατρεία σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος μετέφερε την καθημερινή εμπειρία από το νοσοκομείο, καθώς 150-200 ασθενείς με μακροχρόνιες επιπτώσεις επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία. «Δεν είναι αστείο πράγμα η μόλυνση, ακόμη και για τα νέα παιδιά. Γι' αυτό είμαστε κατηγορηματικοί για τους εμβολιασμούς. Δεν κάνει να 'αφήνεις' τον κορωνοϊό, δεν κάνει μόνο οξεία κατάσταση, έχουμε και μακροχρόνιες συνέπειες. Είναι τεράστια η διαφορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πρέπει να το τονίσουμε».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL