Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Καύσωνας / Σε σημείο «βρασμού» η χώρα με έως και 44 βαθμούς Κελσίου - Πόσο θα κρατήσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσωνας / Σε σημείο «βρασμού» η χώρα με έως και 44 βαθμούς Κελσίου - Πόσο θα κρατήσει

ΚΑΥΣΩΝΑΣ
PHOTO PIXABAY

Με ένα από τα πιο ισχυρά κύματα καύσωνα δοκιμάζεται από σήμερα Τρίτη η χώρα με τους μετεωρολόγους να χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου μια και σε όλη την Ελλάδα αναμένονται πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα προκαλέσουν το ακραίο, όπως το χαρακτηρίζει, κύμα καύσωνα από σήμερα Τρίτη και κυρίως από την Παρασκευή 30/7, αναφέρεται το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως σημειώνει, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια (περισσότερες από 7 ημέρες). Από την Παρασκευή δε, οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Στο βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση των θερμών αερίων μαζών κατά το διάστημα 25 Ιουλίου - 4 Αυγούστου σε ύψος περί τα 1500 μέτρα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης. Καθώς ο καύσωνας θα έχει  μεγάλη διάρκεια, αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μεγίστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών. Στο χάρτη που ακολουθεί περικλείεται με μαύρη γραμμή η περιοχή όπου η διεργασία αυτή θα έχει μεγαλύτερη επίδραση.

meteo27.7.21

Το μεγάλο πρόβλημα είναι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες που, τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο θα ξεπεράσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας τους 40 βαθμούς Κελσίου και θα φτάσουν μέχρι και τους 44 βαθμούς, σε συνδυασμό, όμως, με υψηλές και τις κατώτερες θερμοκρασίες που θα είναι για παράδειγμα, μόλις, 26 βαθμοί στην Αττική και 25 στη Θεσσαλονίκη.

Η πρόβλεψη του meteo για σήμερα Τρίτη

-Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 38, στη Κεντρική Ελλάδα από 16 έως 39 και τοπικά 40-41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 16 έως 38-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 39 και τοπικά 40-41 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 37 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 34 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 37-39 βαθμούς Κελσίου.

-Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ασθενείς και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-5 μποφόρ.

-Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς.

-Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς


Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρας μας θα κυρυφωθεί το τριήμερο Σάββατο 31/07 - Δευτέρα 02/08.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πολλές περιοχές της χώρας. τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα έχουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θα κινηθούν στα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 26 Ιουλίου - 2 Αυγούστου. 

Όπως φαίνεται στο βίντεο όλα τα σενάρια συμφωνούν με τη βασική εκτίμηση για την εκδήλωση ισχυρού και παρατεταμένου καύσωνα, με θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL