Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Κομισιόν / Βαθιά ανησυχητικές οι καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Βαθιά ανησυχητικές οι καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της ομάδα εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE), που κατέληξε ότι η Frontex ήταν θεατής σε επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ε.Ε. και στην Ελλάδα, με τον εκτελεστικό της διευθυντή Φαμπρίς Λετζερί να συγκαλύπτει επαναπροώθηση στο Αιγαίο από το ελληνικό Λιμενικό και το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιμένει να αγνοεί το πόρισμα, δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα από ανθρωπιστικές οργανώσεις η απάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον για παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία.

«Συμφωνώ ότι το ζήτημα των καταγγελλόμενων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές είναι βαθιά ανησυχητικό. Οι υπηρεσίες μου συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση μέσω εκθέσεων του προσωπικού που εργάζεται στην Ελλάδα, μέσω διεθνών οργανισμών όπως και της κοινωνίας των πολιτών. Εξακολουθώ επίσης να επαναλαμβάνω τη θέση μου σχετικά με την προσδιορισμένη ανάγκη να ερευνηθούν ενδελεχώς και με διαφάνεια αυτές οι καταγγελίες από τις ελληνικές αρχές. Οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό και έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου στο ζήτημα, τόσο δημόσια όσο και σε διμερείς συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές», σημειώνει η επίτροπος στην απάντησή της με ημερομηνία 8 Ιουλίου.

Η επιστολή ήλθε ως απάντηση στην κοινή επιστολή του Απριλίου των οργανώσεων ΑΡΣΙΣ, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, HIAS, HumanRights360, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Στο μεταξύ, χθες, το Δίκτυο Παρακολούθησης Βίας στα Σύνορα (Border Violence Monitoring Network - BVMN) εξέδωσε το μηνιαίο δελτίο του για τον Ιούνιο, όπου κατέγραψε επτά επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα σε Τουρκία στην περιοχή του Έβρου, οι οποίες συνέβησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Καταγράφει ακόμα δύο επαναπροωθήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία προς την Ελλάδα και δύο ακόμα “αλυσιδωτές” επαναπροωθήσεις, δηλαδή από τη Βουλγαρία στην Τουρκία μέσω Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης κατήγγειλε, την προηγούμενη εβδομάδα, περιστατικό βίαιης επαναπροώθησης, ξυλοδαρμού και ληστείας 75 προσφύγων από τις βουλγαρικές αρχές, προ 20 ημερών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL