Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Νίκος Τζανάκης / Μόνιμες βλάβες σε μωρά και παιδιά που θα κολλήσουν - Να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Τζανάκης / Μόνιμες βλάβες σε μωρά και παιδιά που θα κολλήσουν - Να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες

ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑΤΡΟΣ
Pexels

Την σχετικά άγνωστη ακόμη πτυχή της πολύ σοβαρότερης απειλής από την μετάλλαξη Δέλτα για μωρά και παιδιά που δεν έχουν δυνατότητα να εμβολιαστούν παρέθεσε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης που νωρίτερα αποκάλυψε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήδη αυξάνονται και τέλος του μήνα θα είναι 200-300 ημερησίως.

«Ήδη πάρα πολλά παιδιά που έχουν μπει στα νοσοκομεία Παίδων ... στην Κρήτη έχουμε δύο βρέφη, το ένα μόλις 7 ημερών, που είναι θετικά», είπε ο κ. Τζανάκης. 

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό των νέων ανθρώπων ... τα μωρά είναι σε επικίνδυνη ηλικία να εκδηλώσουν πολύ άσχημες επιπλοκές. Το ίδιο παιδιά και νεαροί που έχουν την ατυχία να έχουν μία ιδιότυπη γενετική προδιάθεση απέναντι στον κορωνοϊό. Αυτό το τμήμα των ανθρώπων δυστυχώς δεν μπορούμε να το διαγνώσουμε ποιοι είναι. Στο μέλλον ίσως ξέρουμε, από γενετικές αναλύσεις, ποιοι είναι αυτοί που θα νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό. Ίσως μπορούμε εκ των προτέρων να τους έχουμε εμβολιάσει και προφυλάξει, σε ένα απώτερο μέλλον. Αλλά δυστυχώς δεν τους γνωρίζουμε, μπορεί ένα μικρό αλλά σημαντικό τμήμα των πασχόντων να εκδηλώσουν τέτοιες επιπλοκές, στο καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το νευρικό σύστημα, καθοριστικές και μόνιμες για την υπόλοιπη ζωή τους».

«Βεβαίως συμφωνώ» είπε εξάλλου για την εκτίμηση ότι τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο τον Σεπτέμβιο ανεμβολίαστα, κατά πάσα πιθανότητα θα νοσήσουν στο σύνολό τους. «Ένα μόνο κρούσμα σε μία τάξη, ακόμη και αν απομονωθεί το δεύτερο ή το τρίτο 24ωρο (καθώς είναι ασυμπτωματικά συνήθως τα παιδιά) θα κολλήσει το σύνολο των παιδιών και τον εκπαιδευτικό, να μην πω όλους τους εκπαιδευτικούς. Το σύνολο όσων είναι ανεμβολίαστοι».

«Εάν εμβολιαστούμε οι ενήλικες σε ένα ποσοστό 80%, 85%, 90%, ο κορωνοϊός θα πάψει να βρίσκεται στην κοινότητα. Δεν θα μπορεί ένα παιδί να κολλήσει από ενήλικα πιθανώς ανεμβολίαστο ώστε στη συνέχεια να τον μεταδόσει. Αν οι ενήλικες φτιάξουμε ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, αυτά δεν θα πάνε στο σχολείο άρρωστα. Δάσκαλοι και καθηγητές, μαμάδες και μπαμπάδες, παπούδες και γιαγιάδες, όλοι αυτοί που βρίσκονται σε επαφή με το παιδί», πρέπει να εμβολιαστούν, όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL