Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Νίκος Τζανάκης / Στις 100-120 οι ημερήσιες νέες εισαγωγές με covid, θα φτάσουν 200-300 τέλος Ιουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Τζανάκης / Στις 100-120 οι ημερήσιες νέες εισαγωγές με covid, θα φτάσουν 200-300 τέλος Ιουλίου

ασθενοφόρο κορωνοϊός νοσοκομείο
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Εξαιρετικά απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που ήδη έρχονται από τα νοσοκομεία για την εξέλιξη των επιδημιολογικών μεγεθών του τέταρτου κύματος, σύμφωνα με όσα περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα με το καλοκαιρινό κύμα, έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η επίδρασή του στις νοσηλείες, έχουμε δει σαφή αύξηση των νοσηλειών που κυμαίνεται μεταξύ 100-120 νέων εισιτηρίων ημερησίως. Ήδη από πληροφορίες συναδέλφων και στο ΔΣ της Πνευμονολογικής Εταιρείας είδαμε ότι π.χ. ο Ευαγγελισμός από τις 2 εισαγωγές έχει πάει στις 20-25 και η Σωτηρία ξαναφτιάχνει κλινικές μονάδες covid. Συνεπώς, έχει αρχίσει ένα μικρό πανηγύρι. Σχεδόν το 99% είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση. Είναι μικρής ηλικίας πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Νοσηλεύονται ακόμη και 20άρηδες, 25άρηδες, είπε ο κ. Τζανάκης. Μάλιστα, παρέθεσε και την δική του εμπειρία από ασθενείς που παραμένουν σπίτι τους, και όπως είπε «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι προσωπικά δεν έχω πάρει κανένα τηλέφωνο για ασθενή άνω των 40 ετών».

Για το πότε αναμένεται να πιεστεί το σύστημα Υγείας, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «είναι πρώιμο να το πω. Η προσομείωση στο δικό μας μοντέλο δείχνει ότι θα φτάσουμε μεταξύ 200 και 300 εισαγωγών ημερησίως προς το τέλος του μήνα ή τις αρχές Αυγούστου».

Η «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου» όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, είναι το «τι θα γίνει με τις ΜΕΘ. Υπάρχουν δύο παράγοντες για να έχουμε ένα ευμενές σενάριο. Ο ένας είναι ότι είναι νέοι άνθρωποι που συνήθως έστω δύσκολα το περνάνε. Ο δεύτερος είναι πως αυτοί που συνήθως "δίνουν" διασωληνώσεις, οι άνω των 50 και κυρίως 60 ή 70 ετών, είναι εμβολιασμένοι σε όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό. To 60% των άνω των 55 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στις κρίσιμες ηλικίες άνω των 70 ετών αυτό το ποσοστό προσεγγίζει το 75% ... το έδαφος που έχει ο κορωνοϊός για να "αλωνίσει" είναι μικρότερο». «Ήδη τα κρεβάτια στις ΜΕΘ τις τελευταίες ημέρες έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στα 130, πάρα πολύ δύσκολα πέφτουν ... αυτό σημαίνει ότι το ισοζύγιο μεταξύ νέων διασωληνώσεων από την μία, εξιτηρίων και θανάτων από την άλλη, είναι πλέον ισορροπημένο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αυξημένες νέες διασωληνώσεις», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Για το «ταβάνι» στο οποίο μπορούν να φτάσουν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως τις επόμενες εβδομάδες, ο ίδιος επανέλαβε ότι «φαίνεται ότι ακολουθείται η "μεσαία" παραδοχή από τις τρεις (ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνει, δεν τηρούνται επαρκώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα) ... αυτή η παραδοχή δίνει στο μοντέλο μας γύρω στις 4.500 μέσο κινητό όρο νέων κρουσμάτων στις αρχές και τα μέσα Αυγούστου ... μπορεί να δούμε 5.000 ή 3.000 κάποιες ημέρες». Με αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προσέθεσε, το μοντέλο δίνει αντίστοιχα «3.000-3.500 νέα κρούσματα ημερησίως κατά μέσο κινητό όρο, ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή την στιγμή».

Η πλέον χαρακτηριστική φράση ωστόσο του κ. Τζανάκη, ήταν ότι «οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν, ειδικά αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Θα εμβολιαστούν διά φυσικού, αλλά πειθαναγκαστικού τρόπου. Ο κορωνοϊός θα τους επιλέξει. Το ένα τρίτο των ανεμβολίαστων σε αυτό το κύμα θα νοσήσει. θα εμβολιαστούν με τον φυσικό και επώδυνο τρόπο που θα επιλέξει ο κορωνοϊός ... σε πραγματικό αριθμό γύρω στις 400.000 με 600.000 ανθρώπους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL