Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Η Frontex δεν έκανε, αλλά κοιτούσε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Η Frontex δεν έκανε, αλλά κοιτούσε

ΦΡΟΝΤΕΞ

Η Frontex δεν έκανε η ίδια τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αλλά έκλεινε τα μάτια της μπροστά σ’ αυτές. Γνώριζε, είχε “αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη των καταγγελιών για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτη - μέλη με τα οποία είχε κοινή επιχείρηση”, αλλά δεν επενέβη, ενώ ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής της Φαμπρίς Λεγκερί έκλεισε υπόθεση επαναπροώθησης στο Αιγαίο, δεν συνεχίστηκε η έρευνα για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και δεν ενημερώθηκε το Ευρωκοινοβούλιο. Σ’ αυτά τα συμπεράσματα έφτασε η ομάδα εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) που ερευνούσε τον ρόλο της Frontex στις συνεχείς καταγγελίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ε.Ε.

Κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση

Και το πόρισμα το οποίο συζητήθηκε χθες στη LIBE είναι κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ρητή αναφορά στη χώρα μας στις συστάσεις προς τον ρόλο του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex, από τον οποίο ζητά να εφαρμόσει τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας στην Ελλάδα, δηλαδή να λάβει υπόψη τις πληροφορίες που λαμβάνονται από εξωτερικούς παράγοντες, δείκτες κινδύνου και αντικειμενικά κριτήρια έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και αιτιολόγηση της απόφασης αναστολής, τερματισμού ή ανάκλησης χρηματοδότησης και διαφάνειας, ώστε να δει αν θα εφαρμόσει το άρθρο 46, δηλαδή την αναστολή των επιχειρήσεων της Frontex στο ελληνικό έδαφος λόγω παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων και στη συνέχεια να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το πόρισμα είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας των ευρωομάδων του Κοινοβουλίου, γεγονός που είναι ιδιαίτερα εμφανές στο συμπέρασμα ότι “χρειάζονται να καθοριστούν σαφέστερα κριτήρια και διαδικασίες για την επαρκή εφαρμογή τού άρθρου 46”, μολονότι το άρθρο 46 είναι αρκετά ξεκάθαρο στο ότι εάν κάποιο κράτος - μέλος παραβιάζει τις συνθήκες και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η Frontex πρέπει να αναστέλλει τις επιχειρήσεις της, όπως έχει γίνει και στην Ουγγαρία το 2016. Ωστόσο, η διατύπωση αυτή ήταν ένας ελιγμός του ΕΛΚ και των συντηρητικών, που επιμένουν να στηρίζουν και να προστατεύουν τον Φ. Λεγκερί για ευνόητους, όπως φαίνεται, λόγους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες και οι συνεχείς υποστηρικτικές δηλώσεις Μηταράκη και ελληνικής κυβέρνησης.

Ο σκοτεινός ρόλος της Frontex

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, οι ευθύνες αλλά και ο σκοτεινός του ρόλος αναδεικνύονται από το πόρισμα της ομάδας εργασίας, όπου περιγράφονται και οι υπερεξουσίες του και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση να προσλάβει 40 παρατηρητές θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ίδια ώρα που στα γραφεία οι προσλήψεις αυξάνονταν εντυπωσιακά.

Το πόρισμα ξεκαθαρίζει επίσης ότι η Frontex αγνόησε κάθε καταγγελία ή πληροφορία ή έκθεση από διεθνείς οργανισμούς, ενώ η εισηγήτρια της έκθεσης Τίνεκε Στρικ ήταν καταπέλτης στη συζήτηση στην επιτροπή και στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της έρευνας είδαν βίντεο επαναπροώθησης με το ελληνικό Λιμενικό να βγάζει τη μηχανή από σκάφος με αιτούντες άσυλο και να τους σπρώχνει προς την Τουρκία, το περιστατικό να κατηγοριοποιείται ως κατηγορίας 4 παραβίαση και τελικά με προσωπική εμπλοκή του Φ. Λεγκερί, μετά και την άρνηση των ελληνικών αρχών ότι συνέβη -παρά το γεγονός ότι η Frontex είχε σχετικό βίντεο- να κλείνει η υπόθεση!  Όπως τόνισε η ευρωβουλευτίνα των Πρασίνων, είναι ένα μοντέλο αντίδρασης που το είδαμε να επαναλαμβάνεται, δηλαδή να αρκείται στην άρνηση των ελληνικών αρχών και να μην προχωρούν οι έρευνες.  Έχουμε δηλαδή αποτυχία να διασφαλιστούν και η έρευνα, και η αποτροπή τέτοιων περιστατικών.

Η Τ. Στρικ και η αντιπροέδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτζολα (ΕΛΚ, Μάλτα) υπογράμμισαν ότι “η έρευνα δεν ήταν τέλεια”, διευκρινίζοντας ότι υπήρχαν όρια στη διερεύνηση, ότι δεν κατάφεραν να μιλήσουν στα θύματα ή σε ΜΚΟ που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά και, δεδομένων των περιορισμών που τέθηκαν, η Τ. Στρικ επανέλαβε ότι “δεν είναι τόσο σίγουρη ότι δεν υπήρξε ποτέ άμεση εμπλοκή της Frontex σε επαναπροωθήσεις”, καθώς εξέτασαν μόνο λίγες περιπτώσεις. Οι εκπρόσωποι των ευρωομάδων της Αριστεράς, Σοσιαλιστών, των Πρασίνων αλλά και το Renew εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους αν μπορεί ο Φ. Λεγκερί να εφαρμόσει τις προτεινόμενες συστάσεις του πορίσματος, ενώ από την ευρωομάδα της Αριστεράς ζήτησαν την παραίτησή του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL