Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.1°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.4°C14.9°C
3 BF 94%
Η Πλατεία Αυδή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Πλατεία Αυδή

πλατεία Ηρώων

H Πλατεία Λέοντος Αυδή είναι μια πλατεία στη συνοικία Μεταξουργείο των Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς Μυλλέρου, Λεωνίδου, Γιατράκου και Κεραμεικού. Βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία, με αρκετό πράσινο λίγο, μέσα από την Πειραιώς, απέναντι από το κτήριο της Νέας Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών. Είναι ένα ανέλπιστο άνοιγμα του χώρου στην επιβαρυμένη γειτονιά. Φιλοξενεί πλήθος καφετεριών και μπαρ.

Η ονομασία της δόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2003 από τη δημοτική αρχή εις μνήμην του Λέοντος Αυδή. Ο Αυδής, ο οποίος πέθανε το 2000, ήταν κομμουνιστής πολιτικός, βουλευτής του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".

Ο χώρος της πλατείας είναι οι πρώην εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου παραγωγής μεταξιού της Αθήνας. Οι εγκαταστάσεις αυτές οφείλονταν στις πολυάριθμες μουριές τής περιοχής, που έδιναν τα μούρα για την εκτροφή των μεταξοσκωλήκων.

Στο εργοστάσιο -ιδιοκτησίας Δουρούτη- την εποχή της ακμής του δούλευαν πάνω από 250 εργάτριες.

Το κτήριο του Μεταξουργείου ήταν νεοκλασικό και μετά τη λειτουργία του ως βιομηχανικού χώρου έμεινε επί πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτο, μέχρι που αξιοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων για την ηλεκτρονική του βιβλιοθήκη.

Χαρακτηριστικό της πλατείας είναι η μαζική συμμετοχή νέων παιδιών στα καταστήματα διασκέδασης.

Πολύ αξιόλογη είναι η έκθεση με τα αρχαιολογικά ευρήματα της Κέρου που φιλοξενείται αυτές τις μέρες σε ένα από τα κτήρια της πλατείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL