Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.9°C25.1°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.9°C
0 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.8°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.8°C25.8°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C20.9°C
0 BF 78%
Μεγάλος Περιπάτος / Χείρα βοηθείας Μητσοτάκη σε Μπακογιάννη μετά το μεγάλο φιάσκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλος Περιπάτος / Χείρα βοηθείας Μητσοτάκη σε Μπακογιάννη μετά το μεγάλο φιάσκο

Κώστας Μπακογιάννης και Κυριάκος Μητσοτάκης
(INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ)

Ο Μεγάλος Περίπατος του Κώστα Μπακογιάννη όχι μόνο δεν ξηλώνεται αλλά προχωρά στο σκοτάδι με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της υποτιθέμενης δοκιμαστικής φάσης του Μεγάλου Περιπάτου, η δημοτική αρχή τον έχει εγκαταλείψει ως ολοκληρωμένο σχέδιο και ταυτόχρονα υλοποιεί αποσπασματικά τα έργα που τον συναποτελούν, με πρώτο εξ αυτών την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, η μελέτη για τη διαμόρφωση της οποίας πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αναμένεται στο δημοτικό συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την «Ανοιχτή Πόλη» δύο είναι οι λόγοι γι’ αυτή την αντιφατική στάση.

  • «Ο πρώτος είναι ότι η δοκιμαστική εφαρμογή του “Μεγάλου Περιπάτου”, με την πρόχειρη αισθητική, το υπέρογκο κόστος και την αίσθηση καψονιού προς τους πολίτες, κόστισε στη δημοτική αρχή πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο.
  • Ο δεύτερος είναι ότι, επτά και πλέον μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν έχουμε κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”) και της θεσμικά υπαγορευμένης διαβούλευσης που αναγκαστικά θα το συνόδευε».

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει μια συζήτηση που δεν είναι ούτε έτοιμη ούτε διατεθειμένη να κάνει, η δημοτική αρχή, όπως τονίζει η «Ανοιχτή Πόλη», κάνει δύο πράγματα.

  • «Πρώτον, αγοράζει χρόνο παρατείνοντας την κατ’ όνομα δοκιμαστική φάση του “Περιπάτου” ένα τρίμηνο τη φορά, με την έκδοση αλλεπάλληλων ΚΥΑ (από την κυβέρνηση) που επικαλούνται επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID-19.
  • Και, δεύτερον, “σαλαμοποιεί” το αρχικό σχέδιο σε επιμέρους έργα, τα οποία προχωρά κατά περίπτωση ως μεμονωμένα, αδιαφορώντας για τις συνολικές επιπτώσεις τους».

«Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τη γενικότερη στρατηγική της να αιφνιδιάζει με επικοινωνιακά εντυπωσιακές αλλά θεσμικά και μεθοδολογικά προβληματικές πρωτοβουλίες (βλ. Στρέφη, Φιλοπάππου, κ.λπ.), φαίνεται πως η δημοτική αρχή θα προχωρήσει και τώρα με προειλημμένες αποφάσεις και συνεννοήσεις με χορηγούς και εκλεκτούς πίσω από κλειστές πόρτες, αδιαφορώντας για ζητήματα ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, διαφάνειας και κοινωνικής συμμετοχής.

Από τα πρώτα βήματα του “Μεγάλου Περιπάτου”, η Ανοιχτή Πόλη επέμεινε ότι η βιώσιμη κινητικότητα πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα και συμπεριληπτικότητα. Γι’ αυτό το λόγο, οργανώσαμε τη δική μας διαβούλευση για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και καταθέσαμε σε διάφορες φάσεις τις προτάσεις μας για μια ζωντανή πόλη, τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση» καταλήγει η δημοτική παράταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL