Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.1°C23.9°C
4 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.6°C23.5°C
4 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.8°C24.3°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.0°C21.9°C
2 BF 53%
Τέταρτο κύμα / Προς 3.000 κρούσματα σήμερα, αλλά ο Αρκουμανέας συστήνει να κοιτάμε αλλού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέταρτο κύμα / Προς 3.000 κρούσματα σήμερα, αλλά ο Αρκουμανέας συστήνει να κοιτάμε αλλού

ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέλαβε ως είθισται τον ρόλο του «λαγού» προκειμένου να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τον αριθμό κρουσμάτων που επισήμως θα ανακοινωθεί στις 18.00 από τον Οργανισμό. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Π. Αρκουμανέας προανήγγειλε έναν αριθμό νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης με κορωνοϊό που θα φτάσει «κοντά στις 3.000».

«Η Τρίτη τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι η ημέρα με τα περισσότερα κρούσματα», είπε αρχικά ο κ. Αρκουμανέας, σε μία αναφορά που κάποιος μπορεί να δει σαν προάγγελο συνέχισης αυτού του φαινομένου που παρατηρείται πρώτη φορά λόγω της μεγάλης έξαρσης του τέταρτου κύματος. Σε μία προσπάθεια να απομακρυνθεί η προσοχή δημοσιογράφων και κοινού από τον αριθμό των κρουσμάτων, μάλιστα, υποστήριξε ότι «πρέπει να βλέπουμε και άλλους δείκτες. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων χτες ήταν 27 έτη. Από την αρχή του έτους έχει μειωθεί από τα 46 στα 29. Αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα τεστάρονται πάρα πολλοί νεαροί ... ενώ στα κρούσματα είναι γεωμετρική η αύξηση, δεν έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία». Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις της ΕΕ σε θετικότητα στα τεστ, κάτι που συνιστά προφανή και άμεση απειλή για τον τουρισμό, που αναζητά τρόπους να αποκαταστήσει την καταστροφική περυσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 5,6% φέρνοντας την Ελλάδα τρίτη στην ΕΕ σε επίπεδο ταχύτητας διασποράς (στο γράφημα του Owid δεν έχει ενσωματωθεί η χτεσινή ελληνική επίδοση):

ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ OWID
Owid

Τελικά, ο κ. Αρκουμανέας μίλησε για τον «αριθμό που θα δούμε σήμερα, προφανέστατα μεγαλύτερο από την Δευτέρα ... θα είναι κοντά στις 3.000, ναι». Και προσπάθησε να αποδώσει την αύξηση στον μεγάλο αριθμό τεστ (pcr και rapid, αντί των self test) που συνδέεται με τις μετακινήσεις στα νησιά. Και μπορεί να είναι προς το παρόν «σωτήριο» για το σύστημα Υγείας το γεγονός ότι η διάδοση αφορά πολύ μικρότερες ηλικίες, που δεν οδηγούνται συχνά σε βαριά νόσηση. Ωστόσο, με την λήξη της περιόδου των διακοπών και την επιστροφή όλων στον τόπο διαμονής τους, αυτό θα αλλάξει. Και με τον μισό ενήλικο πληθυσμό της χώρας ανεμβολίαστο, μόνο ασφαλής και ήσυχος δεν νιώθει ο μέσος πολίτης...

Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων των Αύγουστο

Πολύ πιο ανήσυχος εμφανίστηκε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η τελευταία προσομείωση του μοντέλου που χρησιμοποιούν δείχνει ότι είναι προεξοφλημένο ότι τα μέσα ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο θα είναι τουλάχιστον 3.000 και επί του παρόντος η χώρα «ακολουθεί» το μεσαίο σενάριο για ένα επίπεδο κρουσμάτων ως τα 4.500, ενώ υπάρχει και το κακό σενάριο για αύξηση ως τις 6.000-6.500 ημερησίως.

«Το βασικό σενάριο τώρα είναι για 4.500 κρούσματα» ημερησίως τον Αύγουστο, είπε ο κ. Τζανάκης, «ο κινητός μέσος όρος. Δεν αποκλείεται να δούμε και 5.000».

«Σε επίπεδο νοσηλειών παρατηρούμε αύξηση 15%» ήδη, είπε ο κ. Τζανάκης, επίσης καθόλου καθησυχαστικός όπως εμφανίστηκε ο κ. Αρκουμανέας. «Δεν έχουμε δει ακόμη επίδραση στους διασωληνωμένους. Περιμένουμε να το δούμε την επόμενη εβδομάδα».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL