Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Αρνητές Εμβόλιο / Στα γηροκομεία που ελέγχει η Εκκλησία οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρνητές Εμβόλιο / Στα γηροκομεία που ελέγχει η Εκκλησία οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

ΑΘΗΝΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτογραφία αρχείου από τα επίσημα εγκαίνια στο νέο κτήριο της Στέγης Κατάκοιτων Γερόντων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2018. Από αριστερά, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιαννης. EUROKINISSI - ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ.

Από την αρχή της πανδημίας κυβέρνηση Μητσοτάκη και Εκκλησία επέτρεψαν να επιβάλλεται η λογική ότι «στους ναούς δεν κολλάει», ικανοποιώντας το εκλογικό κοινό της ΝΔ. Όπως φαίνεται ωστόσο, άφησαν το ίδιο εκτεθειμένους στον κίνδυνο της covid-19 χιλιάδες τροφίμους στα γηροκομεία που ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα η Εκκλησία, καθώς οι εκεί εργαζόμενοι παραμένουν ανεμβολίαστοι σε μεγαλύτερα ποσοστά ακόμη και από τους κακούς μέσους όρους που παρουσιάζει η χώρα.

Τα παραπάνω έγιναν εμφανή από όσα είπε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιος Προσαλίκας.

«Χτες είχα επαφή με μη κερδοσκοπική μονάδα της Αρχιεπισκοπής», είπε ο κ. Προσαλίκας, όπου του είπαν ότι «από τους 15 εργαζόμενους οι 7-8 δεν είναι εμβολιασμένοι, αν δεν κάνουν το εμβόλιο εγώ θα παραδώσω τα κλειδιά στην Πολιτεία να διοικήσει την δομή».

Σε άλλο σημείο και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο ίδιος είπε ότι ενώ «στις κερδοσκοπικού χαρακτήρα δομές έχει εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων, στις μη κερδοσκοπικές μονάδες έχουμε αυξημένα ποσοστά ανεμβολίαστων». Σημειώνεται ότι ο μεγάλος όγκος αυτών των μη κερδοσκοπικών κοινωφελών ιδρυμάτων στην Ελλάδα σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με την Εκκλησία, σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο της οργάνωσής της. Κατά τον κ. Προσαλίκα, σε όλο τον κλάδο, «χονδρικά από τους 12.000-15.000 εργαζόμενους, οι 10.000 πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, οι 2.000 (σ.τ.σ. ως 5.000 σύμφωνα με τα λεγόμενά του) έχουν τα προβλήματα ... τελικά πιστεύω ότι περίπου 1.000 θα παραμείνουν σε άρνηση». Σημειώνεται ότι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είχαν ήδη στις αρχές του έτους παράσχει την δυνατότητα εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δηλαδή δεν υφίσταται θέμα αδυναμίας πρόσβασης στα εμβόλια για την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων.

Το γεγονός ότι αυτοί οι 1.000 στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι εργαζόμενοι επιχείρησης αλλά μη κερδοσκοπικού φορέα με... ελαστικές αρχές ως προς τον εμβολιασμό του προσωπικού στα γηροκομεία, πιθανώς θα συζητηθεί σήμερα όταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας θα έχουν επαφές με την ιεραρχία της Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουνίου είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μαξίμου, όπου κατά πάσα πιθανότητα επίσης τέθηκαν αυτά τα θέματα, μαζί με το κεντρικό, του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιερέων.

Ο κ. Προσαλίκας εξάλλου επισήμανε και άλλα προβλήματα από την εφαρμογή των μέτρων. «Η αποστελέχωση που μπορεί να προκύψει σε κάποιες δομές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ενώ αφετέρου υπάρχει θέμα αποζημιώσεων που αναμένεται να διευκρινιστεί», όπως είπε. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανάγκη να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο για το «τι θα γίνει όταν δεν υπάρχει προσωπικό να δουλέψει στις δομές ... ο κλάδος βρίσκεται σε ανεπάρκεια, αυτή την στιγμή λείπουν τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι από το χώρο ... δεν είναι τόσο εύκολο να αντικαταστήσουμε όσους θα βγουν σε άδεια ... επίσης, κάποιοι που θα βγουν σε άδεια και μετά θα το μετανιώσουν, αυτούς που προσλάβαμε τι θα τους κάνουμε; Είναι σειρά προβλημάτων που θα πρέπει να τεθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL