Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.2°C25.1°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.7°C
4 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.0°C22.7°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.7°C25.2°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
0 BF 75%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Ζητά τη βοήθεια του Ιερώνυμου για να «ξεκολλήσουν» οι εμβολιασμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Ζητά τη βοήθεια του Ιερώνυμου για να «ξεκολλήσουν» οι εμβολιασμοί

Μητσοτάκης Ιερώνυμος
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί ενάντια στον κορωνοϊό καθώς καταγράφονται τα πρώτα περιστατικά λοίμωξης με τη μετάλλαξη «Δέλτα», αποτυπώνεται καθημερινά με διαφορετικούς τρόπους. Τελευταίο επεισόδιο τα «παρακάλια» του πρωθυπουργού προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ώστε να πείσει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.

Πρώτα ήταν τα 150 ευρώ που έταξε ο πρωθυπουργός στους νέους ηλικίας 18-25 ετών καλώντας τους να «τσιμπήσουν» την ευκαιρία να κάνουν εμβόλιο και να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ζήτησε «ακόμα μία φορά την παρότρυνσή σας, και ενδεχομένως μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο, ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα. Να τους πείσουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία, δική τους και των οικογενειών τους».

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος, δήλωσε ότι «είναι πεποίθησή μας πλέον ότι στο πρόβλημα αυτό το μεγάλο, που όλοι αντιμετωπίζουμε και αγωνιούμε, είναι απαραίτητη η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη».

«Δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας, στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος και τόνισε ότι «είναι βασική μας αρχή και το κάναμε και θα το κάνουμε συνέχεια, να γίνει πεποίθηση όλων των ανθρώπων. Έτσι μόνο μπορεί να δημιουργηθεί το τείχος που θα μας προφυλάξει από ό,τι πιθανόν καινούργιο προβάλει πάλι. Επομένως δεν έχουμε καμία αντίρρηση, θα το κάνουμε και πάλι και όσες φορές χρειαστεί».

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η σύσταση ολιγομελούς μεικτής επιτροπής για την εξέταση όλων των ζητημάτων Πολιτείας - Εκκλησίας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο για την πρόθεση της Προέδρου της Δημοκρατίας να απευθύνει με την ιδιότητα αρχηγού κράτους πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο, για επίσκεψη στην Ελλάδα.

Αναλυτικά ο διάλογος μπροστά στις κάμερες:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζουμε οι υψηλές θερμοκρασίες, αν μη τι άλλο, να βοηθήσουν στον περαιτέρω περιορισμό του κορονοϊού και της εξάπλωσής του. Όπως ξέρετε είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε περιορίσει σημαντικά τα κρούσματα, έχουμε επιταχύνει πολύ τους εμβολιασμούς.

Όμως, όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι απέναντι στα εμβόλια, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αυτό αφορά ειδικά τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που αρρωστήσουν.

Είναι πραγματικά πάρα πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε, και σήμερα ακόμα, να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις Εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν μέσα από το εμβόλιο.

Γι’ αυτό και θέλω να ζητήσω ακόμα μία φορά την παρότρυνσή σας, και ενδεχομένως μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο, ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα. Να τους πείσουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία, δική τους και των οικογενειών τους. Το έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και θέλω να σας ευχαριστήσω. Θα σας ζητήσω να το κάνετε μία φορά ακόμα.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ναι. Είναι πεποίθησή μας πλέον ότι στο πρόβλημα αυτό το μεγάλο, που όλοι αντιμετωπίζουμε και αγωνιούμε, είναι απαραίτητη η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Όλα αυτά που ακούγονται είναι ανορθόδοξα. Δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας, στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη.

Έτσι λοιπόν είναι βασική μας αρχή και το κάναμε και θα το κάνουμε συνέχεια, να γίνει πεποίθηση όλων των ανθρώπων. Έτσι μόνο μπορεί να δημιουργηθεί το τείχος που θα μας προφυλάξει από ό,τι πιθανόν καινούργιο προβάλει πάλι. Επομένως δεν έχουμε καμία αντίρρηση, θα το κάνουμε και πάλι και όσες φορές χρειαστεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, γιατί εξάλλου ο εμβολιασμός είναι πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τον πλησίον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL