Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Τι λείπει τελικά από την απάντηση του κ. Μπακογιάννη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι λείπει τελικά από την απάντηση του κ. Μπακογιάννη;

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον την επιστολή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη προς την εφημερίδα μας για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας με τίτλο «Δήμος Αθηναίων: Κουκουλώνουν υπεξαίρεση 72.000 ευρώ από Σχολική Επιτροπή».  Όμως προκύπτουν σειρά ερωτημάτων που ο ίδιος ο δήμαρχος καλείται να απαντήσει.

Κατ’ αρχάς, είναι ικανοποιητική γι’ αυτόν η παραδοχή τού γενικού γραμματέα του δήμου Αλ. Τσιατσιάμη ότι επιστράφηκε μέρος του ποσού από στοιχηματική εταιρεία; Πρόκειται για το ποσό των 32.500 ευρώ. Σε καθέναν θα κινούσε υποψίες αυτή η επιστροφή χρημάτων, που έχει καταγραφεί ως «αδικαιολόγητη μεταφορά».

Και ένα δεύτερο ερώτημα. Αφού εκ του νόμου ορίζεται ότι μόνο ο πρόεδρος και ο ταμίας της Σχολικής Επιτροπής έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό, γιατί και οι δύο παραμένουν στην παρούσα σύνθεση της σχολικής επιτροπής; Γιατί ο δήμαρχος, αφού έχει το δικαίωμα, δεν αλλάζει τη σύνθεση της σχολικής επιτροπής προκειμένου να επέλθει ευταξία και, στην περίπτωση που δεν προκύψουν σκιές, να τους επαναφέρει στα καθήκοντά τους;

Πρόκειται για ζήτημα τουλάχιστον ηθικής τάξεως! Η πειστική απάντηση σ’ αυτά τα δύο ερωτήματα θα αποδείκνυαν στην κοινή γνώμη και στους Αθηναίους πολίτες ότι υπάρχει τουλάχιστον η βούληση να επέλθει ευταξία στον δήμο και στην 1η Σχολική Επιτροπή!

Η απάντηση Μπακογιάννη στην ΑΥΓΗ: Από πότε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι «κουκούλωμα»;

Η επανάληψη και η επαναφορά ενός «ψέματος» δεν αρκεί να το μετατρέψει σε «αλήθεια». Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι αυτό κάνει με επιμονή η μειοψηφία στον Δήμο της Αθήνας θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις και να καλύψει το «έλλειμμα» προγραμματικής και εποικοδομητικής, για την πόλη και τους Αθηναίους, αντιπολίτευσης.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα -με αφορμή ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»-, η εφημερίδα σας καταλογίζει στον δήμαρχο «επιχείρηση κουκουλώματος» της υπόθεσης υπεξαίρεσης από το ταμείο της 1ης Σχολικής Επιτροπής.

Του αποδίδετε, μάλιστα, μειωμένο ενδιαφέρον να αποδειχθεί τι πραγματικά συνέβη και ποιος ευθύνεται. Η «δίκη προθέσεων», η ανακύκλωση υποθετικών κρίσεων και τα fake news πλήττουν βαριά την πολιτική και τη δημοσιογραφία. Αφαιρούν αξιοπιστία και κύρος. Ωστόσο, ευτυχώς απέναντι στις «υποθέσεις» και στις δίκες προθέσεων υπάρχουν τα γεγονότα και τα δεδομένα. Τα οποία καλό είναι να τα γνωρίζουν οι αναγνώστες σας και η κοινή γνώμη.

Ας περάσουμε, λοιπόν, συνοπτικά στα δεδομένα και στα γεγονότα που έχουν αναλυτικά αναφερθεί και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου όποτε ζητήθηκαν απαντήσεις:

* Στις 3 Ιανουαρίου 2020 η δημοτική αρχή ενημερώθηκε από το πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής της 1ης Δημοτικής Κοινότητας ότι για το χρονικό διάστημα από 31.12.2019 έως και 3.1.2020 άγνωστος δράστης αφαίρεσε μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από τον τραπεζικό λογαριασμό της επιτροπής διάφορα χρηματικά ποσά.

* Αμέσως, με εντολή δημάρχου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπέβαλε στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος μήνυση κατά παντός υπευθύνου για υπεξαίρεση και απάτη.

* Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έφυγε από τους λογαριασμούς της Σχολικής Επιτροπής στο τέλος του 2019.

* Το 2020 έφυγαν από τους λογαριασμούς της Σχολικής Επιτροπής χωρίς αιτιολογία 2.400 ευρώ και αυτό μεταφέρθηκε στον ετήσιο απολογισμό του 2020.

* Το συνολικό ποσό του ελλείμματος φαίνεται να ανέρχεται στα 72.000 ευρώ. Ωστόσο, για λόγους τραπεζικού απορρήτου δεν είναι γνωστή η προέλευση των μεταφορών και ο κύριος του λογαριασμού. Καθώς οι μεταφορές των χρημάτων έγιναν προς στοιχηματική εταιρεία, και δεδομένου του ότι κάποιες μεταφορές προκύπτει ότι έγιναν από τον λογαριασμό του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, η εταιρεία στοιχήματος επέστρεψε νομίμως το ποσό των 32.500 ευρώ.

* Σχετικά με την επικύρωση του οικονομικού απολογισμού της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, την οποία επικαλείστε στο δημοσίευμα ως δηλωτικό του... «κουκουλώματος», σας ενημερώνουμε ότι οι σχολικές επιτροπές είναι ΝΠΔΔ και έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κάθε έτος οικονομικό απολογισμό. Το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται η συγκεκριμένη σχολική επιτροπή φρόντισε να αποτυπώσει στον οικονομικό απολογισμό του 2020 όλα τα δεδομένα του έτους καθώς και να αποτυπώσει, σύμφωνα με τη συνήθη λογιστική πρακτική, το έλλειμμα του ταμείου, καθώς και τις αδικαιολόγητες καταθέσεις που προέκυψαν στην πορεία με πλήρη διαφάνεια, όπως αρμόζει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

* Στο δημοσίευμά σας επικαλείστε «καλά γνωρίζοντες» και «καλά πληροφορημένες πηγές» που κάνουν λόγο για όργιο «αδικαιολόγητων μεταφορών χρημάτων» και «αδικαιολόγητων επιστροφών από άγνωστο καταθέτη...». Παράκληση στην εφημερίδα σας και στις πηγές σας, να εισφέρετε στη δικαστική έρευνα που διενεργείται για την υπεξαίρεση και την οποία, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, ότι εμείς ως δημοτική αρχή ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή.

Επιτρέψτε μας, τέλος, να θέσουμε ένα ρητορικό ερώτημα: Από πότε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι «κουκούλωμα»;.

Η άποψή μας για τη Δικαιοσύνη και την απονομή της είναι καθαρή: είναι έργο κατεξοχήν των θεσμών της. Αν κάποιος στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας θέλει να υποκαταστήσει τους εισαγγελείς και τους δικαστές, ας βγει να το δηλώσει. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Αναμένουμε με εμπιστοσύνη και σεβασμό τη δικαστική κρίση για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στη Σχολική Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL