Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.2°C23.5°C
2 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C24.9°C
1 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
0 BF 72%
Στέλιος Πέτσας / Φωτογραφική προκήρυξη για τον εξοπλισμό ανακύκλωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέλιος Πέτσας / Φωτογραφική προκήρυξη για τον εξοπλισμό ανακύκλωσης

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Επιμένει σθεναρά στη φωτογραφικού τύπου προκήρυξη μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» για τον εξοπλισμό ανακύκλωσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., με πρώτο ερωτώντα τον τομεάρχη Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο. Ο Στ. Πέτσας αποσιώπησε, μάλιστα, την επιδίωξή του να προικοδοτήσει συγκεκριμένες εταιρείες παροχής εξοπλισμού ανακύκλωσης με δημόσιο χρήμα, τη στιγμή που συμβεβλημένες με αυτές συνιστούν Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης και υποχρεούνται εκ του νόμου να παρέχουν τον ίδιο εξοπλισμό δωρεάν στους δήμους!

Η σκανδαλώδης προικοδότηση με δημόσιο χρήμα των εταιρειών εξοπλισμού που συμβάλλονται ευθέως με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης εντοπίζεται στην εκ των υστέρων τροποποίηση της πρόσκλησης ΑΤ04 μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 153 εκατ. ευρώ!

Ο όρος της πρόσκλησης που τροποποιήθηκε αφορά τις γωνιές ανακύκλωσης, την «παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες, για τις οποίες δεν πρέπει να απαιτείται η ύπαρξη άλλων υποδομών αναγκαίων για τη διαλογή». Επίσης, ο όρος του οικονομικού εργαλείου γίνεται υποχρεωτικός και για έργα υποδομής και προμήθειες εξοπλισμού για διαλογή στην πηγή. Προσδιορίζεται, μάλιστα, η παροχή «οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες» για «τουλάχιστον τα απόβλητα μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού (π.χ. κάδοι υπόγειοι, ημιυπόγειοι, επιφανειακοί, χωριστής συλλογής με διαλογή στην πηγή, με χρήση κάρτας ανακυκλωτή ή έκδοσης κουπονιού για την παροχή οικονομικού εργαλείου ανά τεμάχιο απόβλητου υλικού, μηχανήματα ανακύκλωσης χωριστής συλλογής με διαλογή στην πηγή, με χρήση κάρτας ανακυκλωτή ή έκδοσης κουπονιού για την παροχή οικονομικού εργαλείου ανά τεμάχιο αποβλήτου υλικού κ.ά.)».

ΦΑΜΕΛΛΟΣ

«Δεν μπορεί να συνεχίσει το υπουργείο Εσωτερικών να τροφοδοτεί σκάνδαλα, φωτογραφικές διακηρύξεις και σπατάλη δημόσιων πόρων» αναφώνησε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα. «Στην προκήρυξη περιλαμβάνετε και τον όρο ‘οικονομικό εργαλείο’, με το οποίο οδηγείτε τους δήμους να συνεργαστούν μόνο με ένα Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης» υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, προσθέτοντας: «Δηλαδή λέτε στους δήμους να πάρουν φωτογραφικά συγκεκριμένο εξοπλισμό, τον οποίο τα συστήματα υποχρεούνται να δίνουν δωρεάν και να εφαρμόζουν οικονομικό εργαλείο που μόνο ένα σύστημα έχει αυτή τη δυνατότητα να το κάνει!». «Άρα φωτογραφίζετε και περιορίζετε τον ανταγωνισμό και την αγορά δημιουργώντας ένα κλειστό κύκλωμα» υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, προσθέτοντας: «Σπαταλάτε δημόσιους πόρους για ένα τέτοιο κλειστό κύκλωμα!».

Με τον ισχυρισμό πως «η μη επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης από τους δήμους θα συνεπάγεται υπέρμετρες επιβαρύνσεις, που τελικώς θα μετακινούνται στους δημότες», ο Στ. Πέτσας επέμεινε ότι «περισσότερο τώρα από ποτέ πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να συνδράμουμε τους δήμους ώστε να πετύχουν τους στόχους ανακύκλωσης που τους επιβάλλονται».

Παράλληλα προκύπτει ζήτημα εάν οι δήμοι θα πρέπει να εκπονήσουν επιχειρησιακό σχέδιο για την ανακύκλωση αντίστοιχο με αυτό που εκπονούν τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης για λογαριασμό των δήμων. Σημειωτέον ότι τα Συστήματα οφείλουν να αποδίδουν δωρεάν εξοπλισμό στους συμβεβλημένους δήμους και απαγορεύεται να επιδοτούνται από δημόσιους πόρους!

Μολονότι προκύπτει ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης των Συστημάτων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο αρμόδιος φορέας, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), που θα εγκρίνει τα μελλοντικά επιχειρησιακά σχέδια και των δήμων, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την αξιοποίηση των πόρων του «Αντώνης Τρίτσης», απάντησε ότι οι δήμοι πρώτα θα πρέπει να πάρουν τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και μετά να υποβάλουν προς έγκριση το επιχειρησιακό τους σχέδιο στον ΕΟΑΝ!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL