Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Άκης Τσελέντης / Πολύ ευάλωτη σε πλήγμα από τον Εγκέλαδο η Θήβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άκης Τσελέντης / Πολύ ευάλωτη σε πλήγμα από τον Εγκέλαδο η Θήβα

ΘΗΒΑ ΣΕΙΣΜΟΙ ΧΑΡΤΗΣ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ 12072021

«Πλούσια μικροσεισμική ακολουθία» που τοποθετείται βόρεια της πόλης των Θηβών αλλά και κάτω από τη Θήβα, είναι το φαινόμενο που παρακολουθούν εδώ και δύο ημέρες οι σεισμολόγοι, σύμφωνα με όσα είπε στο Open ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Το πολύ μικρό εστιακό βάθος αυτών των σεισμικών δονήσεων είναι ο λόγος που «οι Θηβαίοι την καταλαβαίνουν πολύ καλά, έχει και κρότους», όπως διευκρίνισε.

Χαρακτήρισε «παρακινδυνευμένο να πει κανείς αν αυτή η ακολουθία είναι προσεισμική ή συνηθισμένη, γι' αυτό είμαστε λίγο επιφυλακτικοί. Μιλάμε για περιοχή με βεβαρυμένο ιστορικό, έχει "δώσει εξάρια", κοντά σε πόλη με πολύ άσχημο δομικό ιστό, όπως η Θήβα. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν πρόκειται για προσεισμική ακολουθία -από ό,τι φαίνεται για εκεί πάμε, αλλά χρειάζονται παραπάνω δεδομένα ... γι' αυτό βάλαμε παραπάνω όργανα, άλλους επτά σεισμογράφους. Είχαμε συζήτηση και με τον δήμαρχο, κάναμε κάποια πρωτόκολλα συνεργασίας». Πιστεύω σε μία-δύο μέρες θα δούμε τι γίνεται. Δεν νομίζω ότι πάμε για μεγαλύτερο σεισμό, αλλά οφείλουμε να το σιγουρέψουμε».

Ο κ. Τσελέντης τόνισε επίσης ότι «η Θήβα είναι μία πάρα πολύ ευάλωτη πόλη, όπως το Ηράκλειο. Έχω δει έξοδο σχολείου που γύρω-γύρω έχει κολώνες ετοιμόρροπες και πάνω περβάζι έτοιμο να πέσει», ενώ μίλησε για «άθλιες συνθήκες κατασκευής» στα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή που διαμένουν κυρίως πληθυσμοί Ρομά στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL