Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Νονός α λα τούρκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νονός α λα τούρκα

ΠΕΚΕΡ

Εμφανίζεται συνήθως με το πουκάμισο ξεκούμπωτο, με μια χρυσή αλυσίδα να λάμπει στο στήθος του. Είναι χαλαρός μπροστά στην κάμερα, καθισμένος σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων. Στο πλάνο και στοίβες από χαρτιά, ενίοτε και κάποιο βιβλίο του Μάριο Πούζο, του συγγραφέα που έγραψε τον “Νονό”. Μιλάει με πάθος, κάποιες φορές και ήρεμα. Οι χειρονομίες του είναι ανοικονόμητες, το γέλιο του δυνατό. Και κρατά μια ολόκληρη χώρα σε αγωνία από τα τέλη Απριλίου.

Ο Σεντάτ Πεκέρ, Τούρκος μεγαλομαφιόζος, έχει ανακαλύψει τη δύναμη του YouTube και ανεβάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα ένα βίντεο με αποκαλύψεις, αληθινές ή ψεύτικες, για διάφορους ισχυρούς άνδρες στην Τουρκία: για στελέχη του βαθέος κράτους, για τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μεχμέτ Αγάρ, για τον γιο τού πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και εσχάτως για το σύμβουλο του Ερντογάν Κορκμάζ Καρατζά ή τον πρώην αρχηγό της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ. Αποκαλύψεις για ίντριγκες, για μεταφορά όπλων σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία, για δολοφονίες και λαθρεμπόριο ναρκωτικών, για βιασμούς και τράφικινγκ. Πάνω από 100 εκατομμύρια φορές έχει κάνει κλικ το φιλοθεάμον κοινό στα βίντεο του Πεκέρ στο YouTube, ενώ πολιτικοί και δημοσιογράφοι περιμένουν κάθε φορά με αγωνία την επόμενη αποκάλυψη. Ο Πεκέρ δεν λέει τίποτα καινούργιο - μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Επαναλαμβάνει πειστικά και με λεπτομέρειες φήμες που κυκλοφορούν από καιρό. Και οι Τούρκοι τον πιστεύουν. Αν δεν ξέρει ο μαφιόζος, ποιος ξέρει;

Ο 49χρονος Πεκέρ, που αποκαλεί εαυτόν “Reis" -σαν να λέμε “πρόεδρο”-, έχει μια εντυπωσιακή εγκληματική καριέρα πίσω του. Ενδεχομένως και μπροστά του, αφού καταζητείται ανεπιτυχώς από τις τουρκικές αρχές και την Ιντερπόλ.  Έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί τρεις φορές για δολοφονία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογράφηση εγγράφων, ενώ οι Γκρίζοι Λύκοι και άλλοι ακροδεξιοί στην Τουρκία τον λατρεύουν από τότε που απείλησε τους επιστήμονες που υπέγραψαν το ψήφισμα “Academics for Peace” να τους “πνίξει στο αίμα τους”.

Μετά την πρόωρη αποφυλάκισή του το 2014, ο Πεκέρ ορκίστηκε πίστη στον Ερντογάν, οι δύο άνδρες μάλιστα εμφανίστηκαν μαζί στην κοινή τους γενέτειρα.

Το φθινόπωρο του 2019 κάτι στράβωσε στις σχέσεις τους -ή μήπως όχι;- και ο Πεκέρ το έσκασε για τη Βόρεια Μακεδονία, απ’ όπου απελάθηκε στις αρχές του 2021 για να πάει στο Κόσοβο και στη συνέχεια, κατά δήλωσή του, στο Ντουμπάι, αλλά αν θέλετε το πιστεύετε. Κατά δήλωσή του, μάλιστα, το έσκασε μετά από τη συμβουλή του υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού, την πολιτική καριέρα του οποίου ισχυρίζεται πως υποστήριξε οικονομικά και όχι μόνο.

Κάποιοι αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν πως οι βαριές κατηγορίες που εκτοξεύει ο Πεκέρ σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών ενδέχεται να είναι προς το συμφέρον του Ερντογάν. Ο Σοϊλού δεν έκρυψε ποτέ τη φιλοδοξία του να διαδεχθεί τον Ερντογάν κι αυτό δεν αρέσει στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος άργησε πολύ να καλύψει τον υπουργό του. Με τις αποκαλύψεις του -εντός ή εκτός εισαγωγικών-, ο Πεκέρ αγγίζει το περιβάλλον τού Προέδρου, αλλά και τους αντιπάλους του χωρίς να πιάνει στο στόμα του τον ίδιο τον Ερντογάν. Μέχρι τώρα τουλάχιστον. Στο επόμενο βίντεο μπορεί να μας εκπλήξει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL