Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η διακοπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η διακοπή

κορωνοιος καλοκαίρι
(ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)

Σαν τα μερμήγκια, το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο οι τζίτζικες του Ιουλίου φορτώνονται στα ποστάλια από τον Πειραιά.

Άλλος για Χίο κι άλλος για τις Κυκλάδες. Και οι αποσκευές όλων των ειδών, ασορτί με την ηλικία.

Οι κύριοι και οι κυρίες, με εκείνες τις σκληρές βαλίτσες με τα ροδάκια, γεμάτες με ρούχα και καλοκαιρινά αξεσουάρ. Καπέλα, αντηλιακά, δυο ζευγάρια παντόφλες -ένα για το δωμάτιο των διακοπών και ένα για την παραλία-, γυαλιά ηλίου και ανάγνωσης, στιλό για τα σταυρόλεξα και μερικά βαριά βιβλία.

Οι κυρίες δε συμπλήρωναν τη βαλίτσα τους με ριχτά φορέματα παραλίας και ολόκληρη τη σειρά των καλλυντικών. Κρέμες σώματος και μαλλιών, αντηλιακά σε διάφορους βαθμούς προστασίας, υποδήματα εξόδου και επίσημης εξόδου και οπωσδήποτε δυο - τρία μαγιό για να μπορούν να τα αλλάζουν.

Οι νεότεροι, πάλι, με ολόκληρο σπίτι στην πλάτη δεν είχαν χώρο για υπερβολές ούτε για περιττά βάρη που η ζωή δεν τους είχε φορτώσει ακόμα ούτως ή άλλως.

Ένα μεγάλο, μακρόστενο σακίδιο στην πλάτη με μια μικρή, φτηνή σκηνή κρεμασμένη από κάτω και ένα ψιλό αφρολεξένιο στρωματάκι επάνω. Και μέσα στο σακίδιο όλα τα υπόλοιπα.  Ένα μαγιό - μονοφόρι, μία βερμούδα, μπλουτζίν και μπλουζάκια και μια πετσέτα μόνο, για την παραλία και το βραδινό ντους πριν την έξοδο. Τα πάνινα παπούτσια φορεμένα για το ταξίδι κι ένα ζευγάρι σαγιονάρες για την παραλία.  Άλλα δεν τους ήταν απαραίτητα. Κάπως σαν τα νιάτα και η σπιρτάδα της ηλικίας να υπερκάλυπτε και τις ανάγκες και τα φυσικά φαινόμενα, από τον ήλιο μέχρι και τη βροχή. Τα πανίσχυρα νιάτα που τίποτα δεν τους αντιστέκεται.

Ακόμα όμως κι αν δεν κοίταζες τις αποσκευές ή την ενδυμασία, από τα μάτια και μόνο έβλεπες τη διαφορά.

Οι μεγαλύτεροι είχαν ένα βλέμμα ανακούφισης για την ξεκούραση και την ηρεμία που θα ερχόταν τις επόμενες ημέρες, για τη διακοπή από την καθημερινότητα, αλλά τα μάτια τους στις άκρες ήταν σφιγμένα.

Οι μικρότεροι όμως, οι μικρότεροι... Παρά το βάρος στην πλάτη από το σακίδιο και τη μάσκα, είχαν στολισμένο το πρόσωπό τους με το βλέμμα του κατακτητή που θα ρουφήξει κάθε ώρα και κάθε σπιθαμή ζωής στον τόπο που θα βρεθεί για να γλεντήσει και να ερωτευτεί· με τα μάτια ορθάνοιχτα, μην χαθεί στιγμή από την περιπέτεια που θα έρθει.

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι διακοπή πριν τη συνέχεια, μπορεί και η αρχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL