Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Σκάνδαλο Novartis / Επιμένει η εισαγγελέας - «Να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis / Επιμένει η εισαγγελέας - «Να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων»

Το κτήριο της Novartis
(EPA/SIMELA PANTZARTZI)

Εμμένει στην απόφαση της ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου αναφορικά με την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η ίδια η κατέθεσε μάλιστα σήμερα στο Δικαστικό Συμβούλιο, ότι μεταξύ των δύο υποθέσεων «δεν υπάρχει συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο».

Είχε προηγηθεί η διαφωνία μεταξύ της κας Θεοδώρου και της ανακρίτριας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου για τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα τέλη Μαΐου, η κα Αλεβιζοπούλου κάλεσε την «Αικατερίνη Κελέση» και τον «Μάξιμο Σαράφη», να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες, δηλαδή χωρίς τα πραγματικά τους ονόματα. Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ. Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Στη συνέχεια, παρενέβη η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της, ενώ διαφώνησε και για τον «Μάξιμο Σαράφη», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

Η ανακρίτρια Κ. Αλεβιζοπούλου από την πλευρά της φέρεται να υποστηρίζει ότι οι δύο, μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ενώ η αντιεισαγγελέας, φέρεται να υποστήριξε ότι η προστασία των δύο μαρτύρων αφορά μόνο στην υπόθεση Novartis και όχι άλλες υποθέσεις.

Σήμερα, η κα Θεοδώρου κατέθεσε στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα αποκαλυφτούν τα πραγματικά ονόματα των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, την 46 σελίδων πρότασή της, με την οποία ζητά οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν ενώπιον της ανακρίτριας με τα πραγματικά του στοιχεία στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Όπως υποστηρίζει η ίδια η κατάθεση πρέπει να γίνει γιατί μεταξύ των δύο υποθέσεων (Novartis και Παπαγγελόπουλου) δεν υπάρχει συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, η εισαγγελέας αναφέρει ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή».

«Καθίσταται πρόδηλο ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Novartis δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής» σημειώνεται στην εισαγγελική πρόταση

«Δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβιάστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», σημειώνει η Βασιλική Θεοδώρου.

Ισχυρίζεται επίσης ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έπρεπε να είχαν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες ούτε καν στην κύρια υπόθεση της Novartis για τους εξής λόγους:

  • Δεν κατέθεσαν κάποιο ουσιώδες στοιχείο επί της επίμαχης υπόθεσης
  • Δεν πιθανολογήθηκε κίνδυνος εκφοβισμού ή αντεκδίκησης σε βάρος τους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας
  • Οι εν λόγω δύο μάρτυρες είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου απέβλεπαν σε ίδιο οικονομικό όφελος.

Η ίδια προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή και την αξιοπρέπεια τους από την "ανθρωποφαγία". Άλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και να επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών».

Τέλος σημειώνεται ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να συγκληθεί το Δικαστικό Συμβούλιο και να εκδώσει βούλευμα επί της επίμαχης διαφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL