Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Γλυκά Νερά / Ο θεσμικός ρατσισμός και η ομολογία του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γλυκά Νερά / Ο θεσμικός ρατσισμός και η ομολογία του

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τι θα γινόταν άραγε αν ο 36χρονος Γεωργιανός, στις τέσσερις ημέρες που ανακρινόταν στη ΓΑΔΑ και έτρωγε ξύλο, όπως καταγγέλλει και ουσιαστικά παραδέχθηκε εμμέσως και η αστυνομία στη σχετική της ανακοίνωση, ομολογούσε τη “ληστεία μετά φόνου” της Κάρολαιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά;

Το στερεότυπο του ξένου εγκληματία

Θα επιβεβαιωνόταν για άλλη μια φορά το στερεότυπο του αιμοσταγούς ξένου εγκληματία, ενός από αυτούς που “δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Έλληνα”, κατά την πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Ζαΐρη. Αυτό το στερεότυπο εφαρμόζεται συλλήβδην σε ανθρώπους  που ανήκουν σε μεταναστευτικές κοινότητες, ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για δεκαετίες και τα παιδιά τους πια έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και μιλούν τα ελληνικά καλύτερα από πολλούς “πατριώτες”.

“Σεξισμός, ρατσισμός και υποκρισία είναι η εικόνα που αναδύεται από την παρουσίαση αυτής της συζυγοκτονίας”, ανέφερε ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος, σε συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ, όπου έδωσαν το παρών οι εκπρόσωποι της αλβανικής και γεωργιανής κοινότητας, με αφορμή τη γυναικοκτονία και τον θεσμικό ρατσισμό που βιώνουν σε κάθε έλεγχο της αστυνομίας. Και αυτή τη στερεοτυπική εικόνα, αυτόν τον θεσμικό ρατσισμό, που κάνει τον καθένα που μιλά “σπαστά τα ελληνικά” ή έχει ένα ξενικό επίθετο ύποπτο στα μάτια των αρχών, εκμεταλλεύτηκε και ο 32χρονος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για να σκηνοθετήσει ως “ληστεία μετά φόνου” τον φόνο της γυναίκας του.

Και η ευκολία του στερεότυπου, που έτρεχε πιο γρήγορα από τις έρευνες της αστυνομίας, φαίνεται και στην αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που, στριμωγμένο από τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις με φόντο το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, έσπευσε, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δηλαδή στις 11 Μαΐου, να δημοσιεύσει την προκήρυξη αμοιβής 300.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών “της ληστείας μετά φόνου στα Γλυκά Νερά”, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Τότε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωνε συγκλονισμένος και έκανε λόγο για “εξαιρετικά ειδεχθές έγκλημα, που διακρίνεται για την αγριότητά του. Τέτοια βαρβαρότητα σπάνια συναντάμε στην ελληνική κοινωνία, ακόμα και σε ό,τι αφορά στο έγκλημα”.

Μια εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου, συλλαμβάνεται στους Κήπους του Έβρου ένας 36χρονος από τη Γεωργία χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, τον οποίο συνδέουν με μια ληστεία στο Πικέρμι. Ωστόσο, ο 36χρονος θα βρεθεί να τρώει ξύλο επί τετραήμερο στη ΓΑΔΑ και να εξετάζεται και για την υπόθεση των Γλυκών Νερών, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, ο οποίος έχει προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, μετά και την ομολογία του γυναικοκτόνου. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., την περασμένη Τρίτη, παραδέχεται ότι ο 36χρονος εξετάστηκε και από το Ανθρωποκτονιών για την υπόθεση των Γλυκών Νερών αλλά και ότι, "κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια, ζήτησε και εξετάστηκε από γιατρό, ο οποίος γνωμάτευσε ότι είναι καλά στην υγεία του, ενώ δεν ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο”, χωρίς όμως να διευκρινίζεται για ποιο λόγο ζητήθηκε η ιατρική συνδρομή, εμμέσως παραδεχόμενη δηλαδή τον ξυλοδαρμό του. Για την καταγγελία έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ο 36χρονος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούμενος για την υπόθεση που αρχικά τον είχε βάλει στο στόχαστρο των Αρχών, για την οποία είχε βγει και το σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Η ταξική "απεικόνηση" των ΜΜΕ

“Αυτό που επίσης ενοχλεί είναι ο κανιβαλικός τρόπος με τον οποίο κάποια ΜΜΕ έχουν εισβάλει στην προσωπικότητα του θύματος. Ενοχλεί εξαιρετικά η επιχειρούμενη εξοικείωση με την προσωπικότητα του δράστη και η συμφιλίωση με τα χαρακτηριστικά μιας εγκληματικής προσωπικότητας. Ακόμα και το γεγονός ότι πολλά ΜΜΕ τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα. Δηλαδή δημιουργούν μια κατάσταση εξοικείωσης και κανονικοποίησης ενός τέτοιου προσώπου και δείχνουν ακριβώς ότι υπάρχει μια βαθιά εμπεδωμένη επιλεκτική αντιμετώπιση τέτοιων πράξεων ανάλογα με τα έμφυλα χαρακτηριστικά των εμπλεκόμενων.

Γιατί, βεβαίως, αυτά όλα ιδιαιτέρως σχετίζονται με τα φυλετικά και ταξικά χαρακτηριστικά δράστη και θύματος κάθε φορά. Ας αναρωτηθεί κανείς ποια θα ήταν η παρουσίαση από τα ΜΜΕ εάν επιβεβαιωνόταν το αρχικό σενάριο, ότι ο δράστης ήταν κάποιος αλλοδαπός παραβάτης, πώς θα παρουσιαζόταν αυτή η είδηση σήμερα στα ΜΜΕ. Και νομίζω σε αυτό δεν έχει να κάνει μόνο η καταγωγή του δράστη αλλά έχει να κάνει και η κοινωνική του θέση, το επάγγελμά του, η οικονομική του επιφάνεια. Γιατί διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση αν ο δράστης δεν ήταν κάποιος λευκός άνδρας, πιλότος, με κοινωνική αποδοχή, αλλά ήταν κάποιο λούμπεν στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας με παραβατική συμπεριφορά. Νομίζω, οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αυτής της πράξης θα παρουσιάζονταν ακόμα πιο ανατριχιαστικά και δεν θα υπήρχε καν θέμα να συζητήσουμε περί της μεταχείρισης του μωρού, περί επιμέλειας”, σχολιάζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, διευθυντής της πρωτοβουλίας «ΣΗΜΕΙΟ για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς».

Κωστής Παπαϊωάννου: Ο όρος γυναικοκτονία ενοχλεί το ξεδίπλωμα της αντιδραστικής ατζέντας

“Η έντονη αντίδραση που υπάρχει γύρω από τη χρήση του όρου γυναικοκτονία φανερώνει ακριβώς και επιβεβαιώνει την ανάγκη χρήσης αυτού του όρου. Θέλω να πω ότι αυτό που ζούμε, που είναι σε εξέλιξη, είναι μια μάχη γύρω από τη γλώσσα και άρα γύρω από τις ιδέες, τις έννοιες και τις αξίες. Ο όρος γυναικοκτονία ακριβώς γι’ αυτό ενοχλεί τόσο πολύ. Θυμίζω ότι είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς, δεν είναι καινοφανής, δεν είναι αποτέλεσμα παρέμβασης κάποιας ακτιβίστικης συλλογικότητας. Είναι ένας όρος που αυτό που επιχειρεί είναι να ονοματίσει, να φωτίσει, να αναδείξει μια ιδιαίτερη μορφή εγκληματικότητας, που είναι οι δολοφονίες γυναικών κυρίως λόγω της ιδιότητάς τους ως γυναικών.

Επειδή λοιπόν στην Ελλάδα τα ζητήματα της έμφυλης βίας, της τοξικής αρρενωπότητας, της ενδοοικογενειακής βίας είναι καλά κρυμμένα μυστικά, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ έντονη αντίδραση. Θεωρώ ότι είναι κομμάτι της ανάπτυξης, του ξεδιπλώματος μιας ολόκληρης αντιδραστικής ατζέντας γύρω από αυτά τα θέματα. Δηλαδή η χρήση του όρου γυναικοκτονία ελάχιστες μέρες μετά από ένα αποτρόπαιο έγκλημα και ενώ δεν έχει στεγνώσει το μελάνι που γράφει γι’ αυτό, συνδέεται άμεσα με τα ζητήματα του συνεδρίου για τη γονιμότητα, με την επιχειρούμενη αναδίπλωση στα ζητήματα της ισότητας των γυναικών, όπου υπάρχουν αντιδραστικοί κύκλοι οι οποίοι σπρώχνουν τη γυναίκα μερικές δεκαετίες πίσω. Να ξαναγυρίσει στην κουζίνα της. Η γυναίκα να ξαναγίνει αναπαραγωγική μηχανή και τα θέματα που αφορούν τη βία κατά των γυναικών να μην συζητιούνται ανοιχτά”, σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, διευθυντής της πρωτοβουλίας «ΣΗΜΕΙΟ για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς».

ΚΑΡΟΛΑΙΝ

Τα κενά και η αμφισβήτηση του..."βρασμού"

Αίτημα για την αποκλειστική επιμέλεια της μικρής Λυδίας κατέθεσε η οικογένεια της Καρολάιν, ενώ εκκρεμούν στην πραγματικότητα οι σαφείς απαντήσεις του καθ' ομολογία τουν  γυναικοκτόνου

Η Καρολάιν Κράουτς άφησε την τελευταία της πνοή στις 4.11 τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου 2021 δολοφονημένη από το χέρι του 32χρονου συζύγου της Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Μαζί του είχε ένα παιδί 11 μηνών, τη μικρή Λυδία.

Πέντε λεπτά αφού την έπνιξε, σκότωσε και τον σκύλο που είχαν πάρει από ένα καταφύγιο, γιατί κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μπορούσε να κάνει κακό στον σκύλο, σε μια προσπάθεια να φτιάξει το σκηνικό μιας άγριας “ληστείας μετά φόνου” από αδίστακτους ληστές, όπως φέρεται να έχει πει στους αστυνομικούς.

Ωστόσο μπορεί ο γυναικοκτόνος να ομολόγησε την πράξη του, πριν μια εβδομάδα, στους άνδρες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, και να εξήγησε και μέρος της σκηνοθεσίας, μέχρι σήμερα όμως έχει δώσει τρεις διαφορετικές εκδοχές ως προς το πώς την έπνιξε, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει την πράξη του αυτή σαν πράξη μέσα σε ψυχική ένταση, σε βρασμό, ώστε να ελαφρύνει όσο μπορεί τη θέση του. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ήταν και η κατάθεσή του στους αστυνομικούς, όπου παρουσίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχέση του με τη 20χρονη Καρολάιν και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε μετά την αποβολή της αλλά και τη γέννα της Λυδίας, ενός παιδιού που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα τους πρώτους μήνες της γέννησή της. Τρεις διαφορετικές εκδοχές καθώς προσπαθεί να πείσει δικαστές και αστυνομικούς ότι τα έκανε όλα “εν βρασμώ” και “για το παιδί του”.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στις καταθέσεις του στους αστυνομικούς υποστήριξε ότι την ξύπνησε, αυτή άφησε το παιδί άτσαλα στην κούνια και τότε αυτός την έπνιξε. Οι πρώτες πληροφορίες, τον Μάιο, μιλούσαν μάλιστα για μια μπλούζα που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από τους τότε “ληστές”. Στη συνέχεια, καταθέτει ότι η γυναίκα ήταν μπρούμυτα και αυτός από πάνω της, ενώ στον ανακριτή δίνεται μια τρίτη εκδοχή, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι ήταν γυρισμένη στο πλάι, την πίεσε στο μαξιλάρι και σε αυτή τη “φονική αγκαλιά” η Καρολάιν πνίγεται. Μόνο που χρειάστηκαν 5-6 αγωνιώδη λεπτά για να πεθάνει η Καρολάιν, σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά δεδομένα και το “έξυπνο ρολόι” της. Και σε αυτά τα αγωνιώδη λεπτά η Καρολάιν θα έπρεπε να χτυπιέται ενστικτωδώς για να αμυνθεί.

Το τι συνέβη μετά από αυτά τα λεπτά, όπου ο δράστης δεν εμφανίζεται να ελέγχει για σφυγμό ή να σκεφτεί να καλέσει σε βοήθεια, αλλά και το γεγονός ότι ήδη από τις 1.20 τα ξημερώματα είχε βγάλει την κάρτα μνήμης από την κάμερα, είναι αυτά που προβληματίζουν και τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές και θέτουν σε αμφισβήτηση τα περί “βρασμού”.

Αίτημα για αποκλειστική επιμέλεια της Λυδίας από τη μητέρα της Καρολάιν

Στο μεταξύ, την Πέμπτη κατέθεσε αίτημα στην Εισαγγελία ανηλίκων για αποκλειστική επιμέλεια της μικρής Λυδίας ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν Κράουτς.

Ο ίδιος μετέφερε ότι η μητέρα της Καρολάιν τού είπε χαρακτηριστικά «μου πήρε το παιδί, δεν θα μου πάρει και το εγγόνι» και έτσι η οικογένεια θα ζητήσει την εξ ολοκλήρου επιμέλεια της μικρής Λυδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL