Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Προσφυγικό / Και παράνομη και κατά της ένταξης η διακοπή του βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Και παράνομη και κατά της ένταξης η διακοπή του βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Να επανεξετάσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την απόφαση της διακοπής του χρηματικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο που ζουν εκτός δομών και να μην επιβάλει ένα μέτρο το οποίο εγείρει ζητήματα νομιμότητας, αλλά και, πάνω απ’ όλα, θα οξύνει τα προβλήματα ένταξης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, καλούν 30 ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό βοήθημα αυτό αφορά πρόγραμμα που διαχειρίζεται ευρωπαϊκούς πόρους, το οποίο από 1η Ιουλίου αναμένεται να περάσει στο υπουργείο και αφορά, όπως τονίζουν οι οργανώσεις, 25.000 αιτούντες άσυλο που τα παιδιά τους πάνε στο σχολείο και “με πολύ αγώνα έχουν κάνει βήματα για να ανακτήσουν την αυτονομία τους, γεγονός που ενισχύει και την προοπτική της ένταξης για όσους και όσες, τελικά, θα μείνουν στην Ελλάδα”.

Καθώς η διορία πλησιάζει, οι οργανώσεις επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη απόφαση έχει σοβαρές προβληματικές πλευρές, τόσο κοινωνικές όσο και νομικές. Συγκεκριμένα επισημαίνουν:

“Καλούνται να εγκαταλείψουν την όποια ζωή κατάφεραν να δημιουργήσουν, να εγκατασταθούν σε διαμερίσματα με πολλούς άλλους συγκατοίκους που δεν γνωρίζουν και συχνά από άλλες εθνικότητες. Καλούνται επίσης να επιστρέψουν σε δομές καταυλισμών εκτός του αστικού ιστού, συχνά πίσω από υπερυψωμένα τείχη, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για την αξιοπρέπεια και την προοπτική της ένταξής τους. Και όλα αυτά για να μεταφερθούν σε μια κατοικία ελεγχόμενης διαμονής, χωρίς να είναι σαφές το πώς θα επιτευχθεί αυτό ομαλά στην πράξη και χωρίς καν το υπουργείο να διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για να υλοποιήσει την απόφαση”.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικό ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ προ δύο εβδομάδων το υπουργείο δεν είχε απαντήσει σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων στέγασης αυτού που πληθυσμού που έχει δεχθεί, άρα και κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιήσει την απόφαση. Παράλληλα τα αιτήματα αυτά γίνονται μέσω της πλατφόρμας του ΕΣΤΙΑ, άρα με συνδρομή των ΜΚΟ, που κατά τα άλλα το υπουργείο στοχοποιεί με κάθε ευκαιρία.

“Το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο είναι ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να ζουν μέσα σε κέντρα φιλοξενίας. Αυτό θα αποτελέσει μέγιστο πισωγύρισμα στη διαδικασία της ένταξης και θα δημιουργήσει συνθήκες γκέτο και περιθωριοποίησης. Επίσης η απόφαση αυτή δεν συμβαδίζει με την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με το άρθρο 57 του πρόσφατου Νόμου 4636/2020, ο περιορισμός ή η διακοπή των υλικών συνθηκών υποδοχής, στις οποίες περιλαμβάνεται και το οικονομικό βοήθημα, αφενός απαιτεί ατομική και αιτιολογημένη κρίση από την αρμόδια αρχή υποδοχής, δηλαδή δεν είναι επιτρεπτή με μια οριζόντια και γενική απόφαση” τονίζουν οι οργανώσεις.

Καθυστερήσεις και για τον αυτόχειρα αιτούντα άσυλο

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ, ο Δ. Ζώτου, δικηγόρος της οικογένειας του Ιμπραχίμ Εργκούν, που κρεμάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στο κέντρο κράτησης Κορίνθου όταν του ανακοινώθηκε η παράταση της διοικητικής κράτησής του, αποκάλυψε ότι οι αρχές ακόμα δεν έχουν δώσει -παρά τα έγγραφα αιτήματά τους- τον πλήρη διοικητικό και ιατρικό φάκελο του Κούρδου πρόσφυγα, ενώ έχουν πληροφορίες ότι είχε προσπαθήσει άλλες δύο φορές να βάλει τέλος στη ζωή του και ότι δύο ημέρες πριν από την αυτοκτονία του είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κορίνθου με τραύματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL