Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Τουρισμός / Κόκκινο στα σκάφη εκτός Σένγκεν στα Δωδεκάνησα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Κόκκινο στα σκάφη εκτός Σένγκεν στα Δωδεκάνησα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και νέο μπάχαλο προέκυψε στον ελληνικό τουρισμό. Αυτή τη φορά σε σχέση με τον θαλάσσιο τουρισμό στα Δωδεκάνησα.

Ναυτικοί πράκτορες κάνουν λόγο για άκαμπτη στάση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και των Λιμεναρχείων Ρόδου και Κω που συντηρεί το πρόβλημα.

Όπως μάλιστα καταγγέλλει ο εκπρόσωπος Δωδεκανήσου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένα Μιχάλης Ροδίτης, η στάση αυτή θα τινάξει στον αέρα τον θαλάσσιο τουρισμό των Δωδεκανήσων. Κάνει λόγο για ασυνεννοησία και γραφειοκρατία κάπου στο χάος των κέντρων αποφάσεων.

Όπως σημειώνει σχετικά, «το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού έχει ‘φάει κόκκινο’ το μεγαλύτερο ποσοστό των σκαφών τα οποία έρχονται στη Ρόδο και την Κω από Λιμένες εκτός Σένγκεν της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Τουρκία, ουσιαστικά για λόγους για τους οποίους πλέον δεν υπάρχει λογική εξήγηση».

Ο εκπρόσωπος των ναυτικών πρακτόρων τονίζει ότι ο θαλάσσιος τουρισμός της Δωδεκανήσου «έχει γίνει ένα μπαλάκι το οποίο πηγαίνει από τη μία υπηρεσία στην άλλη».

Έλεγχος διαβατηρίων

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει ότι σκάφη από τις προαναφερόμενες χώρες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα σε επιλεγμένες πύλες εισόδου μόνο με το πλήρωμά τους.  Όμως ο διαβατηριακός έλεγχος της Ρόδου και της Κω, ακολουθώντας εντολές του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κοινοποιεί μια διαταγή όπου αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν θα πραγματοποιούν διαβατηριακό έλεγχο στους επιβαίνοντες, αλλά ο έλεγχος των ναυτικών θα γίνεται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και Κω.

Έτσι απευθύνονται οι ναυτικοί πράκτορες με τα έγγραφα και τις ταυτότητες / διαβατήρια των ναυτικών στα Λιμεναρχεία Ρόδου και Κω και εκεί βρίσκουν αρνητική στάση από τους λιμενικούς, διότι λένε ότι ναυτικός είναι αυτός ο οποίος έχει ναυτικό φυλλάδιο και την ίδια ώρα όμως αναγνωρίζουν μέσω νόμων, διατάξεων, εγκυκλίων, ΚΥΑ κ.λπ. ότι «ναυτικός νοείται οποιοδήποτε πρόσωπο έχει προσληφθεί ή απασχολείται ή εργάζεται και με οποιαδήποτε ειδικότητα ναυτολογείται επί πλοίου στο οποίο έχει εφαρμογή ο παρών κανονισμός». Παρ’ όλα αυτά όμως, παραπέμπουν το θέμα στον διαβατηριακό έλεγχο, όπως καταγγέλλουν οι ναυτικοί πράκτορες. Αυτό συμβαίνει ακόμα και για Ευρωπαίους πολίτες αλλά και μετά τη γνωμοδότηση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν: «πλήρωμα θεωρούνται επιβαίνοντες οι οποίοι έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης του ιδιωτικού σκάφους αναψυχής, οι οποίοι όμως δεν απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία περί ιδιωτικών σκαφών αναψυχής να έχουν αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας σύμφωνα με STCW / ILO / MLC, αλλά από ιδιωτικούς φορείς, όπως αυτά αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση 3342/02/2004ΦΕΚ 478/Β/5-3-2004 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει».

Ωστόσο, τα σκάφη δεν έρχονται στη Ρόδο και στην Κω, με αποτέλεσμα η αδικαιολόγητη μείωση αφίξεων των σκαφών να φτάνει το 60% και το παράλογο, όπως τονίζουν, είναι ότι δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης, αλλά “ισχύει η παραλογία της ασυνεννοησίας των υπηρεσιών”.

Καμία απάντηση στα αιτήματα

Όπως δηλώνουν οι ναυτικοί πράκτορες, έχουν προχωρήσει σε σειρά ενεργειών έχοντας υποβάλει σχετικά αίτημα χωρίς απάντηση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Αιτήματα προφορικά και μη στους διαβατηριακούς ελέγχους Ρόδου και Κω χωρίς απάντηση, αίτημα στις διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αμφιλεγόμενες απαντήσεις, καθώς και αιτήματα στα κεντρικά λιμεναρχεία της Ρόδου και Κω με απάντηση από την Κω με επιστολή ενημέρωσης προς τη Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου της κείμενης νομοθεσίας.

Και προσθέτουν: “Έχουμε 16 Ιουνίου και από τις 14 Μαΐου άκρη δεν έχουμε βγάλει με κανέναν παράγοντα και καμία απολύτως υπηρεσία και κανένας δεν αναλαμβάνει μια ευθύνη”.

Καλούν δε τους βουλευτές Δωδεκανήσου να παρέμβουν για να επιλυθεί το πρόβλημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL