Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.1°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.4°C14.9°C
3 BF 94%
Lockdown / Αγωγές κατά του Δημοσίου από την εστίαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Αγωγές κατά του Δημοσίου από την εστίαση

ΕΣΤΙΑΣΗ

Στη Δικαιοσύνη εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν εξαιτίας του αναγκαστικού τους κλεισίματος οι επιχειρηματίες της εστίασης. Μάλιστα, επικαλούνται ως νομικό επιχείρημα την παραβίαση της αρχής της ισότητας έναντι των δημοσιονομικών βαρών και της αναλογικότητας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κλάδος έχασε στα δύο λοκντάουν τζίρο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, κατατέθηκαν από επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που παρέμειναν κλειστές από αρχές Νοεμβρίου πέρυσι έως τις αρχές του Μαΐου φέτος, δηλαδή επί ένα ολόκληρο εξάμηνο, οι πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι εν λόγω αγωγές κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 Ιουνίου 2021 και παράλληλα έχουν κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Οικονομικών.  

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, «η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων μας και η ενοχοποίησή μας για την υπερμετάδοση του ιού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομμοθετικής εξουσιοδότησης που δόθηκε από την 25.2.2020 ΠΝΠ, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας και επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημιάς».  

Όπως τονίζεται ακόμη, οι άνθρωποι της εστίασης στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση. Ως εκ τούτου βρέθηκαν, όπως αναφέρει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, χρεωμένοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ενώ οι συνάδελφοί τους της Ευρώπης έτυχαν άλλης μεταχείρισης.

ΕΣΤΙΑΣΗ

Τονίζεται επίσης ότι «η εστίαση από 1ης Ιουλίου μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς στήριξη. Το γεγονός ότι έχει ανοίξει η εστίαση (με μέσο όρο 5 εξωτερικά τραπεζάκια για την κάθε επιχείρηση) δεν την καθιστά αυτόματα και αυτόνομη οικονομικά. Αντιθέτως, δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως «με έκπληξη ακούσαμε τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης που δεν περιείχαν καμία αναφορά ή πρόβλεψη για ημιυπαίθριους ή κλειστούς χώρους».

Οι επιχειρηματίες καλούν τους αρμόδιους να λάβουν υπόψη ότι για την υγιή και βιώσιμη δραστηριότητα του κλάδου απαιτείται άνοιγμα τόσο των ημιυπαίθριων (πέρσι άνοιξαν μαζί με τους εξωτερικούς χώρους), όσο και των κλειστών χώρων (έστω σε κάποιο ποσοστό), εννοείται σύμφωνα με τους κανόνες και τις συστάσεις των ειδικών. «Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω για μερικούς ανεύθυνους και ανεξέλεγκτους να καταδικάζεται ένας ολόκληρος κλάδος σε ασφυξία. Επιτέλους, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν» τονίζουν.

Ο ΚΕΕ ζητάει παράταση του καθεστώτος μείωσης ενοικίων (40% - 60%) για όση περίοδο ισχύουν περιοριστικά μέτρα και επαναφορά του μέτρου των αναστολών για όλους εργαζόμενους. «Πρέπει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να κατανοήσουν ότι προκάλεσαν ανήκεστο βλάβη στην εστίαση και να λάβουν μέτρα στήριξης για την επόμενη μέρα. Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να ανοίξει αυτή η συζήτηση» προσθέτουν στην ανακοίνωση.

Κόστος 2,5 δισ. στα δύο λοκντάουν

Σημειώνεται ότι οι απώλειες της εστίασης και στα δύο λοκντάουν υπολογίζονται σε ποσό που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπερέβη τα 2,5 δισ. ευρώ. Μόνο κατά το δεύτερο λοκντάουν, οπότε λειτούργησαν μόνο delivery και take away, ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL