Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Πανελλαδικές εξετάσεις / Υπό το βάρος Covid και κόφτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές εξετάσεις / Υπό το βάρος Covid και κόφτη

ΣΧΟΛΕΙΟ

Το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θα ισχύσει από φέτος, έχει υπολογιστεί ότι θα αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από 20.000 έως και 30.000 εισακτέους και θα είναι επιπλέον ένα εμπόδιο για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές, ενώ θα εντείνει ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς. Παρά το γεγονός ότι τα Λύκεια παρέμειναν κλειστά για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, και παρά τις διαρκείς εκκλήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και αξιωματικής αντιπολίτευσης, το αρμόδιο υπουργείο παρέμεινε αμετακίνητο στο θέμα της ΕΒΕ.

Και όλα αυτά την ώρα που η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης υπολειτουργούσε, ενώ πληθώρα μαθητών δεν είχε πρόσβαση στο  Ίντερνετ ή επαρκή ηλεκτρονικό εξοπλισμό και η διαδικασία των vouchers καθυστέρησε παραπάνω από το αναμενόμενο. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας δεν πτόησαν την υπουργό Παιδείας, η οποία προχώρησε σε μικρότερη μείωση της ύλης σε σχέση με την περσινή χρονιά, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έτσι, η ΕΒΕ θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για χιλιάδες υποψηφίους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και όσοι γράψουν περισσότερα από 10.000 μόρια ενδέχεται να μείνουν εκτός ΑΕΙ. Ειδικότερα, εάν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων σε ένα από τα συνολικά τέσσερα επιστημονικά πεδία είναι 10.000 μόρια, η ΕΒΕ θα κυμανθεί από 8.000 έως και 12.000 μόρια στο επιστημονικό πεδίο.  Έτσι, εάν η πλειονότητα των υποψηφίων πετύχει υψηλές επιδόσεις, η βάση θα ανέβει. Η ΕΒΕ θα επηρεάσει και τα Ειδικά Μαθήματα, τα οποία μέχρι πέρσι απαιτούσαν τη βάση του 10, ενώ φέτος, εξαιτίας του εύρους των συντελεστών, οι οποίοι είναι από 0,7% έως 1,10%, αυξάνεται η πίεση στους υποψηφίους.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις Πανελλαδικές βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Επίσης, ακόμα μία αλλαγή είναι ότι από φέτος επανέρχονται και οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία 1,3, Ιστορία 0,7, Μαθηματικά 1,3, Φυσική 0,7, Βιολογία 1,3, Χημεία 0,7 και Οικονομία 0,7 ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

Μια ενδεχόμενη «αποτυχία» χιλιάδων υποψηφίων που θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι ακόμα ένα «δώρο» του υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά κολέγια, στα οποία θα κατευθυνθεί μεγάλος αριθμός μαθητών, οι οποίοι είτε δεν πέρασαν στις σχολές της αρεσκείας τους, είτε δεν κατάφεραν να περάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές.

Μείωση των θέσεων στα κεντρικά ΑΕΙ

Οι φετινοί υποψήφιοι θα δώσουν «μάχη» για μία θέση στα κεντρικά πανεπιστήμια, καθώς η ΕΒΕ, μαζί με την ανακατανομή των θέσεων, θα αποτελέσει επιπλέον ένα εμπόδιο για τους μαθητές. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας διατήρησε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τον αριθμό των εισακτέων, άλλαξε την κατανομή των θέσεων μειώνοντας τους εισακτέους στα κεντρικά πανεπιστήμια και αυξάνοντάς τους στα περιφερειακά. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, κυρίως σε ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές και στρατιωτικές σχολές -όπως και πέρυσι-, οι οποίες ωστόσο θα δεχθούν λιγότερους εισακτέους.

Ειδικότερα, το ΕΚΠΑ θα πάρει συνολικά 6.765 υποψηφίους, από 7.836 πέρσι, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.563, από 1.687 πέρσι, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα πάρει συνολικά 1.246 υποψηφίους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τμήματα με μεγαλύτερη ζήτηση, όπως η Ιατρική του ΕΚΠΑ, η Νομική του ΕΚΠΑ, η Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ καθόρισαν τον συντελεστή ΕΒΕ στο 1,20, ενώ άλλα τμήματα, όπως το Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Αθήνας, επέλεξαν 0,9 συντελεστή ΕΒΕ και ΕΒΕ Ειδικού Μαθήματος.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πληθαίνουν οι φωνές για την κατάργηση της ΕΒΕ

Από την πλευρά τους, εκπαιδευτικοί και μαθητές όλο αυτό το διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ΕΒΕ και συναντήθηκαν με την υπουργό Παιδείας προκειμένου να μεταφέρουν τα αιτήματά τους και τους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Επιπλέον, έπειτα από πρωτοβουλία της ΟΙΕΛΕ, περισσότερα από 40 εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα συνυπογράφουν ψήφισμα απευθυνόμενα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την ΠτΔ, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα όπου ζητούν εξετάσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων υπό δημόσιο έλεγχο και κατάργηση για φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Την ίδια ώρα, διεκδικούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να αποτραπεί μια πανεθνική εκπαιδευτική τραγωδία που θα οδηγήσει μοιραία στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών των δημόσιων σχολείων από την πανεπιστημιακή γνώση και από την πρόσβαση σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου αγαθού της Παιδείας».

Η περικοπή χιλιάδων θέσεων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με την πολύ πιθανή μελλοντική εφαρμογή τής ποσόστωσης των βαθμών του Λυκείου για τις Πανελλαδικές εξετάσεις θα καταστήσουν σε βάθος χρόνου εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο αλλά και στο δημόσιο ΙΕΚ για τα παιδιά των εργαζόμενων, των μη προνομιούχων, των αγροτών, των ανέργων. Ταυτόχρονα, η κατάργηση χιλιάδων θέσεων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα φέρει μοιραία το «λουκέτο» σε πολλά τμήματα και σχολές, κυρίως στην περιφέρεια, με δραματικές συνέπειες για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να τηρεί «σιγή ιχθύος» και επιμένει να μην απαντά στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την αναστολή της εφαρμογής της ΕΒΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έφερε το ζήτημα και στη Βουλή, καθώς υπέβαλε ερώτηση στον Κ. Μητσοτάκη ζητώντας του να βάλει στο περιθώριο την υπουργό Παιδείας και να αποφασίσει ο ίδιος την αναστολή της ΕΒΕ, η οποία εκτιμά πως θα αφήσει εκτός ΑΕΙ 20.000 έως 30.000 υποψήφιους σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά ΑΕΙ τα οποία αναμένεται να βρεθούν σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο. «Μπροστά στα πιθανά κέρδη κάποιων ιδιωτών, εν προκειμένω στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν διστάζετε να θυσιάσετε το χαμόγελο τουλάχιστον 25.000 υποψηφίων που θα ήταν επιτυχόντες αν εσείς δεν αλλάζατε εφέτος τους όρους εισαγωγής» είχε πει χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Παιδείας  Άγγελος Συρίγος δεν δίστασε να ισχυριστεί πως «αυτό είναι ένα κόλπο, διότι ετησίως οι υποψήφιοι είναι 103.000 και οι θέσεις 78.000». Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ, οι εισακτέοι που θα κοπούν επιπλέον όσων αποκλείονται λόγω έλλειψης θέσεων είναι ακόμη 25.000 έως 30.000.

Κλειστές «πόρτες» για μαθητές Εσπερινών

Η επιμονή της υπουργού Παιδείας να εφαρμόσει για όλους ανεξαιρέτως την ΕΒΕ δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων. Κι αυτό γιατί θα εξοβελιστούν εντελώς από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες -συνδυασμός δουλειάς και σπουδών-, θα πρέπει να ξεπεράσουν και το εμπόδιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων διεκδικούν μόλις 600 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή περίπου το 1% σε ποσοστό, οι οποίες προορίζονται γι’ αυτούς και είναι επιπλέον θέσεις επί των εισακτέων. Η εφαρμογή της ΕΒΕ είναι ταξικό μέτρο, δεδομένου ότι οι μαθητές των Εσπερινών λόγω δουλειάς, οικογένειας και έλλειψης χρόνου, δεν μπορούν να παρακολουθούν και φροντιστηριακά μαθήματα και κατ’ επέκταση να συναγωνιστούν τους υποψηφίους των ημερήσιων Λυκείων.

Αυτό θα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει και ως μοχλός κοινωνικής κινητικότητας ακόμα και για τα πιο φτωχά στρώματα, να δώσει προοπτικές εξέλιξης, να δώσει κίνητρα για ένα καλύτερο μέλλον. Κι αυτό είναι κάτι που ενοχλεί την κυβέρνηση, η οποία με το μείγμα των παρεμβάσεων που προωθεί στην Παιδεία και στα εργασιακά από τη μία επιδιώκει να δώσει περισσότερη πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια υπονομεύοντας τα δημόσια ΑΕΙ, ενώ από την άλλη θέλει να δημιουργήσει φθηνό και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό που θα δουλεύει για... ένα ρεπό σε ένα περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL