Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
27.4°C31.8°C
1 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.6°C30.1°C
0 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.0°C30.5°C
3 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.0°C28.3°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.9°C27.7°C
0 BF 50%
Νίκη Κεραμέως / Ταφόπλακα στις φοιτητικές παρατάξεις και τον πολιτικό διάλογο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως / Ταφόπλακα στις φοιτητικές παρατάξεις και τον πολιτικό διάλογο

ΕΚΛΟΓΕΣ

Ακάθεκτη συνεχίζει το νομοθετικό της έργο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιδιώκοντας να φιμώσει το φοιτητικό κίνημα μέσω της καθιέρωσης ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές και να ισοπεδώσει τις φωνές αντίστασης εντός των πανεπιστημίων.  Όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της η υπουργός, στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα υπάρχει η πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές, ενώ ισχυρίστηκε πως «θα γίνουν εκτενείς συζητήσεις με κόμματα, φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα».

«Τα ενιαία ψηφοδέλτια και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα αποτελέσουν ταφόπλακα για τον πολιτικό διάλογο στο εσωτερικό των συλλόγων» λέει στην ΑΥΓΗ ο Λουκάς Ζάχαρης, μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, προσθέτοντας ότι «θα οδηγήσουν στην πλήρη αποπολιτικοποίηση του φοιτητικού σώματος, καθώς η συμμετοχή στα κοινά θα περιορίζεται στο πάτημα ενός κουμπιού και στην επιλογή ενός προσώπου και δεν θα αποτελεί ενεργό συμμετοχή. Αυτό θα δημιουργήσει φοιτητικούς συλλόγους απονεκρωμένους, που δεν θα συζητούν και δεν θα υπερασπίζονται τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος. Παράλληλα, οι φοιτητικές εκλογές χάνουν κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση. Ανέκαθεν αποτελούσαν το κεντρικό πολιτικό γεγονός, εκείνο στο οποίο αναμετρούνταν οι διαφορετικές πολιτικές οπτικές για την πορεία του φοιτητικού κινήματος. Πλέον αυτός ο χαρακτήρας χάνεται».

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «τα ενιαία ψηφοδέλτια αποτελούν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για βίαιη αλλαγή των συσχετισμών προς τα δεξιά. Η Ν. Κεραμέως με αυτές τις δηλώσεις επιβεβαιώνει την κεντρική θέση που κατέχει στο πρόγραμμα της Ν.Δ. η επίθεση στις συλλογικές μας διαδικασίες.  Ήδη από την κατάργηση του ασύλου και τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας γίνεται ξεκάθαρη η στόχευση της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους αγώνες τους, αλλά και τις δημοκρατικές κατακτήσεις που σηματοδότησαν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Η καταστολή κάθε αντίδρασης στη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα. Η κυβέρνηση οραματίζεται ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, όπου η διεκδίκηση και η αμφισβήτηση δεν θα χωρούν σ’ αυτό.  Ένα πανεπιστήμιο με φοιτητές πειθήνιους, χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις, εύκολα εκμεταλλεύσιμους την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη τής υπεράσπισης της δημοκρατίας εντός των σχολών μας. Η λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φοιτητικός συνδικαλισμός δεν βρίσκεται στη διάλυσή του, όπως στοχεύει η κυβέρνηση, αλλά στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος σε μια δημοκρατική κατεύθυνση, όπως είναι η ανασύσταση της ΕΦΕΕ και η αντιμετώπιση νοσηρών φαινομένων που πλήττουν τους συλλόγους μας».

Ανεπίτρεπτος περιορισμός

Επιπλέον, ένα ζήτημα που εγείρεται αφορά την πρόσκρουση των παρεμβάσεων του αρμόδιου υπουργείου με το σύνταγμα και τον αστικό κώδικα. «Οι σύλλογοι φοιτητών είναι ιδιαίτερη μορφή σωματείων, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που δεν είναι μεν τύποις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι όμως σωματεία ‘του αστικού κώδικα’, που έχουν και συνδικαλιστική δραστηριότητα, εκπροσωπώντας, ενίοτε και εντός του πλαισίου των ΝΠΔΔ ΑΕΙ, τα μέλη τους - φοιτητές» λέει στην ΑΥΓΗ ο Γιώργος Βλάχος, δικηγόρος, μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας.

«Μολονότι δεν είναι άγνωστες στην ελληνική έννομη τάξη περιπτώσεις πρόβλεψης ειδικότερων ρυθμίσεων από τον κοινό νομοθέτη για ενώσεις προσώπων και σωματείων ιδιωτικού δικαίου (όπως π.χ. γνήσια συνδικαλιστικά, αθλητικά κ.ά), αυτές στο σύνολό τους δεν αγγίζουν τον πυρήνα του δικαιώματος της εσωτερικής αυτονομίας των σωματείων, όπως είναι η επιλογή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης της διοίκησής τους, αλλά σχετίζονται με τη διασφάλιση τυχόν δημόσιων σκοπών και συμφερόντων από τη δημόσια δραστηριότητα των σωματείων. Περαιτέρω, εκεί που πράγματι υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το εκλογικό σύστημα, στις συνδικαλιστικές ενώσεις, αυτή καθιερώνει την υποχρεωτικότητα της απλής αναλογικής, δηλαδή τις εκλογές με παρατάξεις και όχι ενιαία ψηφοδέλτια. Με το σύστημα της απλής αναλογικής βρίσκουν έκφραση ανάλογα με τη δύναμή τους όλες οι τάσεις που διαμορφώνονται μέσα στη συνδικαλιστική οργάνωση κι έτσι διασφαλίζεται η δημοκρατική τους λειτουργία. Νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν εξασφαλίζουν μια δημοκρατική ζωή στο σωματείο δεν μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά στο σωματείο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατάλυση της σωματειακής αυτονομίας» προσθέτει ο Γ. Βλάχος.

«Η επιβολή από τον κοινό νομοθέτη ενός υποχρεωτικού εκλογικού συστήματος θεωρείται συνταγματικά ανεπίτρεπτος περιορισμός της εσωτερικής αυτονομίας των σωματείων, που είναι μέρος της γενικότερης αρχής και της σωματειακής και συνδικαλιστικής ελευθερίας».

Η λίστα είναι αντισυνταγματική

«Τυχόν ειδική πρόβλεψη τυπικού νόμου για υποχρεωτική και αποκλειστική τήρηση εκλογικού συστήματος ενιαίας λίστας στους φοιτητικούς συλλόγους θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τις συνταγματικές προβλέψεις αλλά και με τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπερνομοθετική ισχύ (λ.χ. Διεθνής Σύμβαση Εργασίας)».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL