Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Κορωνοϊός / Κλείνουν σχολεία σωρηδόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κλείνουν σχολεία σωρηδόν

Περισσότερα από 900 σχολεία ή τμήματα παρέμειναν χθες κλειστά λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων σε μαθητές, εκπαιδευτικούς ή διοικητικό προσωπικό, αποδεικνύοντας την παντελή απουσία μέτρων προστασίας και την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας.

Χωρίς μέτρα προστασίας

Μετά τα αλλεπάλληλα ανοίγματα των σχολικών μονάδων, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το μοναδικό μέτρο προστασίας που έχει ληφθεί από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου είναι τα αμφιλεγόμενα self tests, τα οποία έχουν κριθεί και από μέλη της επιτροπής των ειδικών αναξιόπιστα ως προς τα αποτελέσματά τους, ενώ οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αρμόδιοι ούτε ειδικοί ώστε να διενεργούν τα τεστ με σωστό τρόπο. Μάλιστα, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να μειωθεί ο αριθμός των self tests -από δύο σε ένα την εβδομάδα- προκαλώντας ανησυχία στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για μαζικά και επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ από ειδικά κλιμάκια που θα βρίσκονται εντός των σχολικών μονάδων, για την αραίωση των πολυάριθμων τμημάτων, την εξεύρεση νέων αιθουσών, μέριμνα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία, σχολαστικούς καθαρισμούς των αιθουσών, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας αλλά και πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών εξαιτίας των τεράστιων κενών που έχουν προκύψει λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, των συνταξιοδοτήσεων ή των παραιτήσεων αλλά και να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε δυσμενείς συνθήκες. Ένα χρόνο μετά, στα τμήματα παραμένουν 22-27 μαθητές, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για νέες αίθουσες, το προσωπικό καθαριότητας είναι ανεπαρκές, καθώς στην πλειονότητα των σχολείων βρίσκονται μία με δύο καθαρίστριες, ενώ οι προσλήψεις εκπαιδευτικών γίνονται με το σταγονόμετρο -και όσες γίνονται είχαν δρομολογηθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση - και οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς, με πολλούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να βρίσκουν διαθέσιμα ραντεβού μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ δεν γνωρίζουν εάν θα εργάζονται του χρόνου.

Την ίδια ώρα, οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου έχουν να διαχειριστούν το άγχος του ιού, αλλά και το άγχος της εφαρμογής από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία θα αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 20.000 - 30.000 εισακτέους, πολλοί από τους οποίους θα οδηγηθούν σε ιδιωτικές σχολές, ενώ θα γίνει και ανακατανομή των εισακτέων, με τα κεντρικά πανεπιστήμια να δέχονται λιγότερους σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, η διαχείριση κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες αλλάζει και θα γίνει πλέον πιο χαλαρή, καθώς ακόμα και στην περίπτωση εμφάνισης περισσότερων από 4 κρουσμάτων σε ένα σχολείο, δεν θα οδηγείται αυτόματα στην αναστολή λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας.

Επιπλέον, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να επιστρέφει στο σχολείο μόλις 10 ημέρες (!) μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων, εφόσον έχουν παρέλθει τρία εικοσιτετράωρα χωρίς πυρετό. Την ίδια ώρα, για την επιστροφή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολείο δεν χρειάζεται να γίνει νέο τεστ, ούτε είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL