Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Λευκή επιταγή για απολύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Λευκή επιταγή για απολύσεις

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ελεύθερες απολύσεις για τους εργοδότες, με μικρότερες αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους, κατάργηση ακόμα και του δικαιώματος επαναπρόσληψης στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δικαιωθεί δικαστικά προβλέπουν οι τελικές διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και το οποίο φέρει τον τίτλο ”Νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας”.

Με το νομοσχέδιο δεν απειλούνται με απολύσεις μόνο οι εργαζόμενοι από τον εργοδότη τους στην περίπτωση που τυχόν αρνηθούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μετατροπή του οκταώρου σε δεκάωρο, αλλά την πόρτα της εξόδου από την εργασία θα αντιμετωπίζουν στο εξής και συνδικαλιστές, αν, για παράδειγμα, κριθεί ότι πρωτοστατούν σε απεργιακή κινητοποίηση που “στρέφεται εναντίον της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας”!

Νόμιμες και οι άκυρες απολύσεις

Έτσι, μετά την κατάργηση του οκταώρου και την παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων προκειμένου να δοθεί το “πράσινο φως” για πλήρη επικράτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας ώστε να προχωρήσει η “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” και να γίνουν νόμιμες οι απλήρωτες υπερωρίες, το πλέον σημαντικό “χτύπημα” στα δικαιώματα των εργαζομένων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αφορά τη νομιμοποίηση των απολύσεων, ακόμα και αυτών που μέχρι σήμερα αποδεικνύονταν “παράνομες, καταχρηστικές” και δικαστικά “άκυρες”!

Πριν παραθέσουμε αναλυτικά τις διατάξεις που ουσιαστικά διαμορφώνουν μια “λευκή επιταγή” για απολύσεις κατά το δοκούν, να υπενθυμίσουμε ότι από τον Αύγουστο του 2019 δεν υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογήσει την απόλυση του εργαζομένου, κάτι που καταργήθηκε με τροπολογία από τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Τώρα, ο Κ. Χατζηδάκης, με την επίκληση των “βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών”, νομοθετεί την κατάργηση του καθεστώτος επαναπρόσληψης του εργαζομένου σε περίπτωση απόλυσης. Έως τώρα θυμίζουμε πως ίσχυε η δυνατότητα αυτή με την παράλληλη καταβολή ημερομισθίων υπερημερίας.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, η δυνατότητα αυτή καταργείται εφόσον υπάρξει άρνηση από την εργοδοτική ή την εργατική πλευρά. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, «δεν έχει κανένα νόημα να τους βάλεις να συνεργαστούν»(!), προσθέτοντας πως πρόκειται για «το μοντέλο που ισχύει σε Γαλλία και Ισπανία».

Ανάλογα προσαρμόζεται και η αποζημίωση απόλυσης, αφού πλέον η καταβολή ημερομισθίων υπερημερίας χωρίς όριο μετατρέπεται σε προσαύξηση της αποζημίωσης, που δεν μπορεί όμως να ξεπερνά το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

Απολύσεις (και) συνδικαλιστών

Με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ο αποκλεισμός των συνδικάτων από τις συλλογικές συμβάσεις αν δεν τηρηθούν γραφειοκρατικές διατυπώσεις, η ποινικοποίηση και ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας, ακόμη και με διώξεις απεργών, ενώ αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από τις απολύσεις.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην αλλαγή της νομοθεσίας για να μπορούν να απολύονται συνδικαλιστές, λέγοντας πως «η απόλυση μπορεί να είναι για σπουδαίο λόγο», όπως η «βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου», κάτι που και σήμερα προβλέπεται. Ωστόσο, με συγκεκριμένη διάταξη αίρεται η προστασία των μελών του Δ.Σ. των σωματείων από τις απολύσεις και καταργείται η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, η οποία έκρινε ώς τώρα τη νομιμότητα της απόλυσης συνδικαλιστών.

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις σε πάρα πολλές χώρες. Είναι σύμφωνο αυτό που κάνουμε με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης», επισημαίνοντας πως «η απεργία δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον της κοινωνίας, αλλά και της εθνικής οικονομίας»! Κάτι που σημαίνει πως, με τις νέες προβλέψεις, οι απεργίες αποκτούν πλέον συμβολικό χαρακτήρα.

Κατάργηση του ΣΕΠΕ

Με το νομοσχέδιο έρχεται το τρίτο μεγάλο πλήγμα για τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να εμφανίσει ως… αναβάθμιση την κατάργηση του ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, συστήνεται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ που καταργείται. Θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Φθηνή εργασία

Με το νομοσχέδιο, το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών και στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αυξάνεται στις 150 (στη μεν βιομηχανία το ετήσιο όριο είναι 96 ώρες και στις επιχειρήσεις υπηρεσιών είναι 120 ώρες ετησίως). Πρακτικά, αυτό θα σημάνει ότι οι εργοδότες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν απέραντο «ωκεανό» φθηνών υπερωριών. Ενώ με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνεται προσαύξηση 40% στις υπερωρίες μέχρι τα ανωτέρω όρια (96 ή 120 ώρες), με το νέο πλαίσιο επεκτείνεται η χορήγηση μειωμένης προσαύξησης για τους εργαζόμενους, άρα προκαλείται ξεκάθαρη μείωση αποδοχών.

Κυριακές με εργασία

Τέλος, προωθείται περαιτέρω η «απελευθέρωση» στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές οι επιχειρήσεις: παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού.

Tέλος στο οκτάωρο, έρχεται το δεκάωρο

Αυτό που προβλέπει η Οδηγία, εμείς το διευρύνουμε για όλους τους εργαζόμενους, υποστηρίζει ο Χατζηδάκης

 

Να κρύψει πίσω από την ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158 τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και το τέλος του οκταώρου που προβλέπουν συγκεκριμένες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου επιχείρησε και χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Παρότι στη συγκεκριμένη Οδηγία πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας μπορούν να εφαρμόζονται με ατομικές συμβάσεις, ο υπουργός Εργασίας επέμεινε και χθες για το αντίθετο, επιχειρώντας αφενός να κρύψει τη διάταξη του νομοσχεδίου και το γεγονός ότι η κατάργηση του οκταώρου θα φέρει πλέον την υπογραφή του, αφετέρου να μεταθέσει την επιβολή των ατομικών συμβάσεων… στον ΣΥΡΙΖΑ!

“Αυτό που προβλέπει η Οδηγία, εμείς το διευρύνουμε για όλους τους εργαζόμενους” απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ. Ωστόσο, στην παρατήρηση ότι η η συγκεκριμένη Οδηγία αφορά τη ρύθμιση των ωραρίων μόνο γονέων και φροντιστών και όχι όλους τους εργαζόμενους (και μάλιστα με τρόπο προστατευτικό για τις συλλογικές συμβάσεις τους), ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι με το νομοσχέδιο οι ατομικές συμβάσεις θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων!

Ατομική σύμβαση

Σύμφωνα λοιπόν με το επίμαχη διάταξη, "η αύξηση των ωρών απασχόλησης, εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων, υπογράφεται μέσω ατομικής σύμβασης με κάθε εργαζόμενο". Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη η εβδομαδιαία εργασία μέσω της διευθέτησης μπορεί να οδηγήσει και σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας με επιπλέον ρεπό ή άδεια.

Ωστόσο, αυτό που γίνεται καθαρό από τη διάταξη είναι πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εφαρμογή του δεκάωρου "ύστερα από αίτημα του εργαζόμενου", κάτι που ισχυριζόταν συνεχώς ο υπουργός τις προηγούμενες ημέρες. Όπως, βέβαια, και το γεγονός ότι για πρώτη φορά προβλέπεται πως η "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" θα γίνεται με ατομική και όχι με συλλογική ή επιχειρησιακή σύμβαση, κάτι που αλλάζει εντελώς τον χαρακτήρα του Νόμου 1892/1990, αλλά και του άρθρου 7 του Ν. 3846/2010.

Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος θα καλείται από τον εργοδότη του να υπογράψει την ατομική σύμβαση εργασίας και τα περιθώρια να απορρίψει μια τέτοια πρόταση είναι μηδενικά, μετά και τις νέες προβλέψεις για ευκολότερες απολύσεις και χωρίς κόστος για τους εργαζόμενους.

Τι αναφέρει το άρθρο

"Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μια χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ωρών ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου μειωμένης απασχόλησης.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης. Η αύξηση των ωρών απασχόλησης, εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων, υπογράφεται μέσω ατομικής σύμβασης με κάθε εργαζόμενο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL