Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Υποχρεωτική στείρωση / «Σφαγή» στο Facebook του Μητσοτάκη για το μέτρο σε γάτες και σκύλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποχρεωτική στείρωση / «Σφαγή» στο Facebook του Μητσοτάκη για το μέτρο σε γάτες και σκύλους

ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΓΑΤΑ
photo pixabay

Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς που βγήκε στη διαβούλευση θα προκαλούσε τόσο ισχυρές και αντικρουόμενες αντιδράσεις.

Το βασικό μέτρο που έχει βγάλει στα κάγκελα, για διαφορετικούς λόγους, φιλοζωικές οργανώσεις και κηδεμόνες σκύλων και γατών είναι η υποχρεωτική στείρωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σελίδα του στο Facebook ανήρτησε βίντεο, προκαλώντας οργισμένα σχόλια τόσο από τους υπέρμαχους της υποχρεωτικής στείρωσης όσο και από όσους είναι κάθετα αντίθετοι.

Οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική στείρωση είναι η λύση για να αντιμετωπιστούν τα εκατομμύρια των αδέσποτων σκύλων και γατών που υπάρχουν στη χώρα μας.

Οι κάθετα αντίθετοι καταγγέλλουν ότι είναι ένα μέτρο που δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη, θεωρούν ότι ενισχύει μόνο τους επαγγελματίες εκτροφείς, πρόκειται για μέτρο που συνιστά βαρβαρότητα ενώ θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση των ελληνικών φυλών καθώς και την Ελληνική Κυνοφιλία.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/posts/10158299146842725

Η σύγκρουση έχει μεταφερθεί και στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου που θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Μαΐου. Τα σχόλια στο άρθρο για την υποχρεωτική στείρωση είναι μέχρι στιγμής πάνω από 500 με υπέρμαχους και πολέμιους να συγκρούονται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Από 1η Σεπτεμβρίου 2023 η υποχρεωτική στείρωση

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η υποχρεωτική στείρωση σκύλων και γατών από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 και συγκεκριμένα όπως ορίζει στο άρθρο 5 ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

-Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους

-Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. 

-Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

-Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και δίνεται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση.  Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Τα πρόστιμα  για όσους από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 δεν στειρώσουν τις γάτες και τους σκύλους τους, θα αρχίσουν να επιβάλλονται ένα χρόνο μετά από 1η Σεπτεμβρίου του 2024.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL