Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Πρωτομαγιά / Σήμερα αργία, την Πέμπτη απεργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτομαγιά / Σήμερα αργία, την Πέμπτη απεργία

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η επανεκκίνηση της αγοράς και των καταστημάτων ξεκίνησε από χθες και θα συνεχιστεί σταδιακά και τις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι καταστρατηγήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων ακόμα και μέσα στις αργίες του Πάσχα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προδιαγράφοντας τη ζοφερή πραγματικότητα που ήδη αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Η Πρωτομαγιά του 2021 τιμάται επισήμως σήμερα ως μεταφερόμενη αργία, και όχι ως απεργία, με ευθύνη της ΓΣΕΕ, ενώ θα γίνει αισθητή σε έναν βαθμό λόγω της απόφασης της ΕΣΗΕΑ να κηρύξει 24ωρη σήμερα απεργία, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν εφημερίδες αύριο Τετάρτη.

Όλες οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με κοινή πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας και της ΑΔΕΔΥ, ετοιμάζονται για τον απεργιακό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και την πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο - «έκτρωμα» Χατζηδάκη μεθαύριο, Πέμπτη 6 Μαΐου, προχωρώντας σε 24ωρη απεργία. Την ίδια ημέρα θα κινητοποιήσει και τις δυνάμεις του το ΠΑΜΕ προχωρώντας σε ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση. ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ., ενώ το ΠΑΜΕ μια ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης υπογραμμίζοντας ότι μέσα στην πανδημία, με απροστάτευτους τους εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις έχουν αναστείλει μονομερώς το Εργατικό Δίκαιο, το ωράριο δεν τηρείται πουθενά, οι αμοιβές και τα μεροκάματα είναι «πετσοκομένα».

Νομοσχέδιο - βόμβα για τα δικαιώματα

ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για κοινή απεργιακή δράση και συγκέντρωση (11 π.μ., πλατεία Κλαυθμώνος), σημειώνουν ότι μέσα στη βαθιά έρημο του lockdown και ενώ πλέον θρηνούμε χιλιάδες θύματα, «η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί απρόσκοπτα και να υποθηκεύει το μέλλον μας γυρνώντας μας κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω... Καλούμε εργαζόμενους της Αθήνας και όλης της χώρας, σε συνδυασμό με τον φόρο τιμής που πρέπει να αποδώσουμε στην εργατική Πρωτομαγιά, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενάντια στους επικείμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς (...) Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα πρέπει να έχει την τύχη του ασφαλιστικού του 2000, όταν ο ξεσηκωμός των εργαζομένων το έστειλε στα σκουπίδια. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Δεν μπορούμε να μην αντισταθούμε».

«Οικειοθελής» απασχόληση και σήμερα!

Να σημειωθεί ότι όλες τις τελευταίες ημέρες τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες δέχονται καταιγισμό καταγγελιών από τους εργαζόμενους, καθώς αλυσίδες καταστημάτων απασχολούν το προσωπικό τους σε ημέρες υποχρεωτικής ή κατ’ έθιμο αργίας, αλλά και την ημέρα που η συνομοσπονδία έχει προκηρύξει απεργία για τις εκδηλώσεις τιμής της εργατικής Πρωτομαγιάς. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «με πρόσχημα, μάλιστα, τη διεξαγωγή ‘σεμιναρίων’, δηλώσεων ‘οικειοθελούς’ απασχόλησης και άλλων ευφάνταστων δικαιολογιών, επιβάλλουν στο προσωπικό τους την προσέλευση στον χώρο εργασίας».

«Τους καλούμε να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά και να πάψουν να προκαλούν. Σε μια περίοδο που η πανδημική κρίση τείνει να μετατραπεί σε μόνιμη οικονομική και κοινωνική κρίση, απαιτείται σοβαρότητα από όλους. Δεν είναι δυνατόν μετά από σχεδόν έξι μήνες lockdown, με κλειστή κάθε εμπορική δραστηριότητα, εταιρείες να ισχυρίζονται ότι θα υλοποιήσουν τάχα τα εκπαιδευτικά τους σεμινάρια σε ημέρες υποχρεωτικής αργίας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό» καταλήγει η συνομοσπονδία.

Στάσεις εργασίας σε μετρό, λεωφορεία

Μετ’ εμποδίων θα είναι οι μετακινήσεις σήμερα Τρίτη, αλλά και μεθαύριο Πέμπτη, καθώς θα υπάρξουν στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη, 4 Μαΐου, θα ισχύσουν τα εξής:

Λεωφορεία - Μετρό: Θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Τραμ: Θα μείνει ακινητοποιημένο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Προαστιακός: Δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Τρόλεϊ - Ηλεκτρικός: Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απόφαση για κινητοποίηση.

Αύριο Τετάρτη δεν θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες λόγω της 24ωρης απεργίας της ΕΣΗΕΑ.

Όσον αφορά μεθαύριο, Πέμπτη 6 Μαΐου, θα ισχύουν τα εξής:

Μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ και τραμ: Θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία.

Πλοία: Δεμένα στα λιμάνια λόγω 24ωρης απεργίας.

Λεωφορεία: Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απόφαση για κινητοποίηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL