Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Εισαγωγές vs δασών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγωγές vs δασών

Δέντρα σε δάσος
(PIXABAY.COM)

"Τυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού”. Δεν είναι πάντα τόσο υποδειγματική η συμπεριφορά της Ε.Ε. προς τα δάση, όσο δείχνει αυτή η τυποποιημένη αναφορά, την οποία συναντάμε κατά καιρούς στην πρώτη εσωτερική σελίδα βιβλίων. Και αυτό γιατί η Ε.Ε. βρίσκεται στη δεύτερη θέση των οικονομιών που ευθύνονται, μέσω των εισαγωγών τους, για το φαινόμενο της αποψίλωσης των τροπικών δασών από τον Αμαζόνιο έως την Ινδονησία.

Συγκεκριμένα η Ε.Ε. βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 16%, ενώ την πρώτη κατέχει η Κίνα (24%), την τρίτη η Ινδία (9%) και ακολουθούν οι ΗΠΑ (7%) και η Ιαπωνία (5%). Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., το 80% της αποψίλωσης αφορά τις 8 μεγαλύτερες οικονομίες της -κατά σειρά εκείνες των Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βρετανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Βελγίου, Πολωνίας... Και μάλιστα παρά τις δεσμεύσεις του ιδιωτικού τομέα περί “μηδενικής αποψίλωσης”, εθελοντικών πιστοποιητικών κ.ά., που αποδείχθηκε ότι δεν αρκούν για να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα.

Στις διαπιστώσεις αυτές καταλήγει έρευνα του WWF, που αναλύει παγκόσμια δεδομένα για την περίοδο 2005 - 2017 και δημοσιοποιήθηκε στις 14 Απριλίου.

“Σε όλο τον κόσμο τα φυσικά οικοσυστήματα συνεχίζουν να καταστρέφονται με ανησυχητικό ρυθμό” παρατηρούν οι συντάκτες της έρευνας. Συνολικά, μεταξύ 2005 και 2017, οι εισαγωγές της Ε.Ε. προκάλεσαν την αποψίλωση 3,5 εκατομμυρίων εκταρίων -την έκταση 5 εκατομμυρίων γηπέδων ποδοσφαίρου! Αυτές οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν 1.807 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχούν στο 40% των ετήσιων εκπομπών...

Οι πρώτες ύλες που εισάγει η Ε.Ε. και που προκαλούν τη μεγαλύτερη αποψίλωση τροπικών δασών είναι η σόγια, που αποτελεί το 31%, το φοινικέλαιο το 24%, και το βόειο κρέας το 10%. Ακολουθούν υποπροϊόντα του ξύλου, του κακάο και του καφέ. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι ορισμένες από τις σημαντικότερες συνέπειες της κατανάλωσης στην Ε.Ε. δεν αφορούν μόνο την κατηγορία των δασών, αλλά ευρύτερα φυσικά οικοσυστήματα, που πρέπει επίσης να προστατευθούν νομικά.

Της αναμενόμενης τελικής νομοθετικής πρότασης της Ε.Ε. πάντως έχει προηγηθεί το ισχυρό μήνυμα (αν και συμβουλευτικού χαρακτήρα) της Ευρωβουλής προς την Κομισιόν, με την ψήφιση, τον Οκτώβριο του 2020, έκθεσης για να υιοθετήσει η Ε.Ε. έναν ισχυρό νόμο κατά της αποψίλωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καμπάνια #Together4Forests από 160 περιβαλλοντικές οργανώσεις για την προστασία των δασών και των άλλων φυσικών οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο. Η σχετική εκστρατεία ολοκληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου με την κατάθεση 1.193.652 υπογραφών, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά από όλο τον κόσμο, στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φραντς Τίμερμανς, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία. Μάλιστα, για την περίσταση, οι διοργανωτές άφησαν έξω από το κτήριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες 1.193 χάρτινα φαναράκια, που το καθένα τους αντιπροσώπευε 1.000 υπογραφές.

“Όπως μπορείτε να δείτε, επίτροπε, είμαστε ανοικτοί και έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί σας. Επίσης σας παρακολουθούμε” είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στον επίτροπο Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, η Μάγκντα Στόκιεβιτς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Greenpeace. Δικαιολογημένη η παρατήρησή της λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι ο στόχος που είχαν θέσει τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. για να βάλουν τέλος, έως... πέρσι, στην αποψίλωση των τροπικών δασών παρέμεινε στα χαρτιά...

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL