Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Εμβόλιο / Καψώνι ξένων κατοίκων και Ελλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Καψώνι ξένων κατοίκων και Ελλήνων του εξωτερικού

ΕΜΒΟΛΙΟ
Η κυβέρνηση καλεί (παραπλανητικά) όσους δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ να πάνε στα ΚΕΠ και να πάρουν ΑΜΚΑ. Τα ΚΕΠ τους στέλνουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ, αλλά εκεί δεν τους δίνουν ραντεβού ή τους απορρίπτουν. Και το εμβόλιο παραμένει όνειρο...

Στις 9 το πρωί της 15ης Απριλίου η Μπέκη Μπλουμ - Νάστου, Ελληνίδα ασφαλισμένη στο εξωτερικό (κατάφερε να αποκτήσει ΑΜΚΑ δύο ημέρες νωρίτερα), περίμενε έξω από το εμβολιαστικό κέντρο της Σίφνου. «Στην είσοδο της αίθουσας εμβολιασμού μια ηλικιωμένη μού παίρνει τη σειρά, αλλά είμαι τόσο χαρούμενη που την αφήνω να περάσει με χαμόγελα και φιλοφρονήσεις» περιγράφει στην ΑΥΓΗ.

Λίγα λεπτά μετά, βρέθηκε στην αίθουσα του εμβολιασμού κρατώντας ήδη ψηλότερα το μανίκι. «Έχω πάρει θέση και η νοσηλεύτρια περιμένει με τη βελόνα στον αέρα». Και τότε το χαμόγελο παγώνει: «Βλέπω να κάνει νόημα ο γιατρός. Το σύστημα (του πολυτραγουδισμένου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής) δεν αναγνωρίζει το ΑΜΚΑ μου». Της είπαν να κάνει «μια βόλτα για 45 λεπτά και θα την ειδοποιήσουν», «δεν θα χάσετε το ραντεβού σας. Τυπικό είναι το θέμα»...

Δύο ώρες μετά, έμαθε ότι ο εμβολιασμός ματαιώνεται και για δεύτερη φορά χάνεται το ραντεβού της επειδή δεν ανταποκρίνεται η πλατφόρμα. Θα πρέπει να ξαναπεράσει από το ΚΕΠ για να κάνει από την αρχή ό,τι έκανε στις αρχές Μαρτίου, να δηλώσει πάλι ενδιαφέρον για εμβολιασμό. Το αίτημά της θα διαβιβαστεί στον δήμο και από εκεί στον ΕΟΔΥ για να γίνει η παραγγελία της δόσης και να ξαναπάρει σειρά.

Στις 2 το μεσημέρι, χωρίς διάθεση για χαμόγελα, ακούει τον υπεύθυνο «να απολογείται αμήχανα για λογαριασμό της γραφειοκρατίας σχεδόν από καταβολής κόσμου - από την εποχή του Γκόγκολ μέχρι τις μέρες μας», επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία. «Θα θυμάμαι την 15η Απριλίου ως την ημέρα που έχασα το χιούμορ μου» λέει η Μπέκη Μπλουμ - Νάστου.

Ως Ελληνίδα υπήκοος, κατάφερε σχετικά γρήγορα να βρει λύση και έκανε την πρώτη δόση την Τετάρτη 22 Απριλίου. «Αλλά αν ήμουν υπήκοος άλλης χώρας της Ε.Ε. ή Βρετανή ή Σομαλή ή Σύρα, θα χρειαζόταν να περιμένω εβδομάδες να μου απαντήσει η πλατφόρμα που λειτουργεί μόνο στα ελληνικά» δηλώνει.

Οι ξένοι υπήκοοι που έχουν επιλέξει να ζουν στην Ελλάδα υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία - το θέμα πήρε ήδη διαστάσεις με τις μαρτυρίες ορισμένων εξ αυτών στον βρετανικό Guardian («'Διορθώστε αυτό το λάθος': οι μετανάστες στην Ελλάδα που δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο Covid», 20.4.21). Για να μην αναφερθούμε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα κέντρα «φιλοξενίας» σε όλη τη χώρα (θα επανέλθουμε).

Η κυβέρνηση καλεί (παραπλανητικά) όσους δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ να πάνε στα ΚΕΠ και να πάρουν ΑΜΚΑ. Τα ΚΕΠ τους στέλνουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ, αλλά εκεί δεν τους δίνουν ραντεβού ή τους απορρίπτουν. Κάποιοι που πήραν προσωρινό ΑΜΚΑ (όσοι έχουν ΑΦΜ) μπαίνουν για να κλείσουν ραντεβού, αλλά το μήνυμα λέει ότι δεν μπορούν να πάρουν ημερομηνίες.

Η ανησυχία μεγαλώνει για όσους ζουν σε περιοχές όπως τα νησιά, που σε λίγο θα ανοίξουν τις πόρτες τους τουρίστες. Αλλά και για τους χιλιάδες «χωρίς χαρτιά» που ετοιμάζονται να δουλέψουν ανεμβολίαστοι/ες «σεζόν» ως καθαρίστριες, λαντζέρηδες, ψήστες και καμαριέρες.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από την κυβέρνηση για το πότε θα σταματήσει η κατάφωρη διάκριση και θα εμβολιαστούν οι ξένοι συγκάτοικοί μας.

Δουζίνας: Μόνο για τα χρήματα

«Η συμπεριφορά του κράτους στους ξένους συνανθρώπους μας που επέλεξαν να ζουν στη χώρα παραβιάζει την απαγόρευση των διακρίσεων για φυλετικούς λόγους, δείχνει ότι οι μεγαλοστομίες για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα είναι μόνο για τα χρήματα και όχι για τους ανθρώπους. Θα ανοίξει η Ελλάδα για τουρίστες, αλλά 'διώχνει' τους απόδημους στην Ελλάδα! Πολλοί σκέφτονται να γυρίσουν στην πατρίδα τους για εμβολιασμό, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τον κίνδυνο του ταξιδιού» δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Δουζίνας, που έχει υπ' όψιν του αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL