Live τώρα    
Self Test / Κανόνες και παράδοξα για τα τεστ στην εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Self Test / Κανόνες και παράδοξα για τα τεστ στην εργασία

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ SELF TEST
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Από σήμερα, Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, επεκτείνεται η χρήση των self tests σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής. Εργοδότες που προσφέρουν προσωπική εργασία ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Για τους εργοδότες αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Πώς γίνεται η προμήθεια self test: Δωρεάν από το φαρμακείο με επίδειξη ΑΜΚΑ και αστυνομικής ταυτότητας. Οι φαρμακοποιοί θα έχουν ενημέρωση ποιοι εργαζόμενοι είναι «δικαιούχοι» self test.

Ποιοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε self-test: σε λιανεμπόριο (περιλαμβάνονται σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων/ποτών), εστίαση, χρηματοπιστωτικές/ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια-κουρεία-κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Πόσο συχνά: μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση στο χώρο εργασίας, με εβδομαδιαία ισχύ. Συστήνεται να γίνεται το 24ωρο πριν την άφιξη για εργασία την πρώτη ημέρα εργάσιμης εβδομάδας με φυσική παρουσία.

Πώς επιβάλλεται: Εργοδότης δεν μπορεί να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αρνητικό αποτέλεσμα self test και έχει δικαίωμα να μην καταβάλλει αποδοχές αν ο εργαζόμενος δεν συμμορφωθεί. Εργαζόμενοι χωρίς εξοικείωση με το διαδίκτυο ή/και σε κακή σχέση με τον εργοδότη δεν προστατεύονται από κακόβουλες συμπεριφορές.

Πώς (δεν) ελέγχονται οι εργαζόμενοι: Τα στοιχεία εργαζόμενων που απασχολούνται νόμιμα στους κλάδους αυτούς και βρίσκονται στο ΕΡΓΑΝΗ θα αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ και θα επικαιροποιούνται εβδομαδιαία. Πρακτικά, πρόκειται για κίνητρο «μαύρης» εργασίας που θα έχει μειωμένες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις για τον εργοδότη, ειδικά σε εστίαση και τουρισμό, με άμεσο αντίκτυπο στον έλεγχο της πανδημίας την θερινή σεζόν.

Πώς γίνεται παραδεκτή η αναξιοπιστία των self test: Για προσλήψεις μετά την πρώτη αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων εργαζομένων, αυτοί «για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου» πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή pcr τεστ σε δημόσια ή ιδιωτική δομή και όχι σε self test. Τουλάχιστον, το κόστος βαρύνει τον εργοδότη.

Τι ισχύει για εργαζόμενους ειδικών περιπτώσεων εκτός λίστας: Όσοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο του υπουργείου Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ καθώς ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων, κλπ.) επίσης πρέπει να ξεκινήσουν την διαδικασία με rapid ή pcr τεστ και στη συνέχεια τα στοιχεία τους θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.

ΚΥΑ SELF TEST

Όποιος θέλει, μπορεί να κάνει και... σοβαρό τεστ

Δίνεται από την ΚΥΑ η δυνατότητα σε εργαζόμενο αντί self test να κάνει rapid ή μοριακό, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη.

Πώς δηλώνεται: Από τον ίδιο τον εργαζόμενο στην ΕΡΓΑΝΗ, με είσοδο στο self-testing.gov.gr και την «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Μεταφέρεται αυτόματα στο στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr, ταυτοποιεί τα στοιχεία του μέσω κωδικών taxisnet, εισέρχεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και υποβάλλουν το αποτέλεσμα συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

Τι κάνει εάν βγει θετικός στο πρώτο τεστ: Μετά τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική δήλωση, που ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε δωρεάν σε δημόσια δομή (είναι αναρτημένες στο self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Τι γίνεται εάν επιβεβαιωθεί το θετικό αποτέλεσμα: Αν το αποτέλεσμα και του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση, που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.  Σε αντίθετη περίπτωση, εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Πώς αποκτά πρόσβαση ο εργοδότης σε προσωπικά ιατρικά δεδομένα: Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος οι εργαζόμενοι δηλώνουν συγκατάθεσή σε πρόσβαση του εργοδότη στο περιεχόμενο της δήλωσης.

Επιθεώρηση... χρήσης self test: Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους για την υποχρέωση self test και τις συνέπειες από μη τήρηση υποχρέωσης. Αν δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση, κλπ) επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Παραδόξως, δηλαδή, οι εργοδότες θα πρέπει να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις συνέπειες που αφορούν τους εργοδότες!
Στο ίδιο πλαίσιο, αν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης να απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Στο Δημόσιο, αντίστοιχα,  υποχρεωτικό καθίσταται το self test στις παρακάτω περιπτώσεις, με την ίδια διαδικασία παραλαβής από τα φαρμακεία:

  • υπάλληλοι Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
  • υπάλληλοι ΟΤΑ στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • απασχολούμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας
  • δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι

Ο έλεγχος διενεργείται εβδομαδιαίως, πριν την προσέλευση στο χώρο εργασίας και έχει εβδομαδιαία ισχύ από την στιγμή της διενέργειας, που πρέπει να είναι ως 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που παρέχει υπηρεσία με φυσική παρουσία.Προβλέπεται η δυνατότητα για αυθημερόν έλεγχο όταν υπάρχει ανάγκη έκτακτης παρουσίας στο χώρο εργασίας, σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου σε αυτόν.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτών των κατηγοριών πρέπει να συμπληρώσουν στο self-testing.gov.gr τη βεβαίωση πραγματοποίησης του τεστ. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0