Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.5°C
1 BF 79%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.1°C16.6°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.0°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.8°C19.2°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.5°C14.9°C
2 BF 82%
Κρήτη / Έλληνες ένστολοι θα τιμήσουν τους πεσόντες Γερμανούς αλεξιπτωτιστές «αδερφούς τους»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρήτη / Έλληνες ένστολοι θα τιμήσουν τους πεσόντες Γερμανούς αλεξιπτωτιστές «αδερφούς τους»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ

Μία προγραμματιζόμενη «εκδήλωση» τουλάχιστον επικοινωνιακά κακοσχεδιασμένη, αν όχι ευθέως προσβλητική για τις εκατοντάδες νεκρούς στην Κρήτη που οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εξόντωσαν εκδικητικά αμέσως μετά την γερμανική εισβολή του Μαΐου του 1941, έχει έρθει στο προσκήνιο σε σχέση με την επέτειο των 80 ετών από την επιχείρηση «Ερμής» των Ναζί για την κατάληψη του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» όπως ονομάζεται ο συγκεκριμένος φορέας, σκοπεύει να καλέσει αλεξιπτωτιστές για μία εβδομάδα στην Κρήτη και το Μάλεμε των Χανίων, προκειμένου να τιμηθεί η πρώτη μείζων επιχείρηση αεραπόβασης στην σύγχρονη στρατιωτική Ιστορία. Το πρόβλημα είναι ότι οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται κάθε άλλο παρά σέβονται την μνήμη των Κρητικών που σφαγιάστηκαν ή έπεσαν νεκροί αντιστεκόμενοι στην εισβολή των Ναζί.

Η αφίσα για το... ιβέντ λέει επί λέξει:

«ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ. Πέρασαν ακριβώς 80 χρόνια από το άλμα των ειδικών δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ που κατέκτησαν το νησί της Κρήτης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την γενναιότητά τους», ενώ δίπλα προσθέτει: «17-23 Μαΐου 2021. Ας τιμήσουμε τους πεσόντες αλεξιπτωτιστές αδερφούς μας που πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη εναέρια στρατηγική επιχείρηση στην Ιστορία».

ΑΦΙΣΑ EUROPEAN PARATROOPERS ASSOCIATION ΚΡΗΤΗ
www.europeanparatroopers.org

Θα μπορούσε κανείς να αποδώσει τα παραπάνω σε κάποιους νεαρούς Ευρωπαίους που μετά την θητεία τους σε μονάδες αλεξιπτωτιστών θέλουν να «κρατήσουν ζωντανή» την ιδιαίτερη αυτή ταυτότητα και έχουν συγκροτήσει αυτόν τον φορέα, χωρίς να αντιλαμβάνονται την ευαισθησία των Ελλήνων και ειδικά των Κρητικών. Ωστόσο, η ηγεσία και διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών... μιλάει ελληνικά και μάλιστα φοράει και στολή!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Screenshot / European Paratroopers Association

Στο σάιτ της μπορεί κανείς να δει το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Γιώργος Κασαγιάννης, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή οι κ.κ. Θωμάς Αποστόλου και Παρασκευάς Καζάς. Ο τελευταίος μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ειδικό τύπο των Σωμάτων Ασφαλείας είναι αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ. Ραφήνας και διαγωνίζεται με επιτυχία και έπαθλα σε σχετικούς διαγωνισμούς, εν γνώσει των ανωτέρων του, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία (πληροφορίες και εικόνα από το policenet.gr).

ΕΛΑΣ ΚΑΖΑΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ policenet.gr
Policenet.gr

Στον κρητικό διαδικτυακό Τύπο ήδη δημοσιεύματα καυτηριάζουν τόσο τα παραπάνω όσο και τα διάφορα μετάλλια που αναμένεται να δοθούν στους συμμετέχοντες, καθώς παραπέμπουν σε ναζιστικά σύμβολα όπως ο Σιδηρούς Σταυρός (σ.τ.σ. ένας συσχετισμός πάντως ενίοτε υπερβολικός, καθώς πολλές χώρες αποδίδουν και σήμερα μετάλλια σε αυτό το σχήμα, όπως και η Ελλάδα, με τους Πολεμικούς Σταυρούς Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξης). Σίγουρα πάντως δεν βοηθάει να αποφύγουν τέτοιους συσχετισμούς με ακροδεξιά και εθνικιστικά χαρακτηριστικά η οργανωμένη βοήθεια στην Ουκρανία, όπως φαίνεται από πρόσφατες αναρτήσεις στα social media.

https://www.facebook.com/europeanparatroopershellas/posts/4363431157018127https://www.facebook.com/europeanparatroopershellas/posts/3349227071771879/

Είναι πιο σημαντική η ερώτηση που τίθεται, τόσο στον κρητικό Τύπο όσο και από την κοινή λογική, για το ποιοι Έλληνες αξιωματούχοι, στις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΕΛΑΣ και τα Σώματα Ασφαλείας γνωριζουν για την «επιχείρηση KRETA MEMORIAL» και ποιες Αρχές έχουν αδειοδοτήσει την διεξαγωγή της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL