Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ο αλγόριθμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αλγόριθμος

Το λογότυπο του Facebook
(PIXABAY.COM)

Τον τελευταίο καιρό είχε αποκτήσει τη συνήθεια να αφιερώνει μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε φανατικός χρήστης κι αυτό το αποδείκνυε σε κάθε ευκαιρία από τα στατιστικά χρήσης της οθόνης του κινητού του. Τώρα πια όμως, όσες ώρες δεν ήταν μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, βρισκόταν στην οθόνη του κινητού.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο είχε καταφέρει να αυξήσει τους διαδικτυακούς του φίλους και μάλιστα να γίνει και ιδιαίτερα δημοφιλής.

Βροχή έπεφταν τα like σε κάθε του ανάρτηση. Επέλεγε προσεκτικά τι θα ανεβάσει και είχε με τον καιρό σχηματίσει το προφίλ ευγενούς και λεπτού χιούμορ για να σχολιάζει την καθημερινότητα. Οξύνσεις και εντάσεις τις απέφευγε όπως και κάθε άλλη κακοτοπιά, όπως οπαδικά και κομματικά σχόλια, ώστε να μην δυσαρεστήσει το ακροατήριό του.

Με τον καιρό είχε αρχίσει να παρατηρεί ότι οι δικές του απόψεις ήταν σημαντικότερες από τις απόψεις άλλων σημαντικών ανθρώπων. Να, για παράδειγμα, η γνωστή ρήση του Μπουκόφσκι για τους ανθρώπους που είναι γεμάτοι αμφιβολίες σε αντιδιαστολή με τους ηλίθιους που είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση είχε μικρότερη απήχηση από την άποψή του για την κουβέρτα που έβαλε ο Κάρολος στα πόδια της Καμίλα στην παρέλαση στο Σύνταγμα.

Με τον καιρό όμως άρχισε να παρατηρεί ότι το ακροατήριο περιορίζεται. Μελέτησε και δεν άργησε να καταλάβει ότι περιοριζόταν από τον αλγόριθμο του Facebook. Τόσο ο ίδιος όσο οι ιδέες του και η δημοφιλία του.

Δεν ήταν αφελής και δεν θα επέτρεπε σε έναν νεαρό δισεκατομμυριούχο και ένα παγκόσμιο σύστημα επικοινωνίας να περιορίσει τις σκέψεις του.

Έφτιαξε, λοιπόν, κάμποσα πλακάτ από σκληρό χαρτόνι, κόλλησε πάνω τους και μερικές φωτογραφίες, φόρεσε τα αθλητικά του παπούτσια και βγήκε στους δρόμους της γειτονιάς με το ένα πλακάτ κρεμασμένο στον λαιμό και τα υπόλοιπα στα χέρια να διαδώσει τις ιδέες του.

Έτυχε μεγάλης αποδοχής από το κοινό και όλοι στον δρόμο τού έκαναν thumbs up και του χαμογελούσαν. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο μια νεαρή κοπέλα που, όταν πήγε και στάθηκε μπροστά από το παγκάκι που καθόταν, εκείνη άρχισε να φωνάζει πως της επιτίθεται ένας τρελός - επιδειξίας.

Δεν κατάλαβε τον λόγο που ενοχλήθηκε η νεαρή κοπέλα από τη φωτογραφία του με το μαγιό στην παραλία από προηγούμενες χρονιές. Αυτές συνήθως έπαιρναν τα περισσότερα like.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL