Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Εμβόλιο AstraZeneca / Τι κάνουν οι χώρες της Ευρώπης – Οι προτάσεις για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο AstraZeneca / Τι κάνουν οι χώρες της Ευρώπης – Οι προτάσεις για την Ελλάδα

AstraZeneca
EPA

Διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca, μετά την επιβεβαίωση χθες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) της πιθανής σύνδεσής του με σπάνιο τύπο θρόμβωσης σε ενήλικες.

Ενώ οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε., που συνεδρίασαν χθες, δεν κατέληξαν σε μια κοινή γραμμή και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν σήμερα τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού, η σύγχυση και η ανησυχία των πολιτών επιτείνεται, ενώ μεμονωμένα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλάζουν την εμβολιαστική τους πολιτική.

«Σήμερα ή το πολύ αύριο, θα ανακοινωθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα μας σχετικά με τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς αναμενόταν νωρίτερα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Σκουτέλης. Όπως υποστήριξε, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για το εμβόλιο της AstrZeneca μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και οι ανάγκες κάθε χώρας.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics. Σε παρέμβασή του στο kathimerini.gr για το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας, επισημαίνει την ανάγκη η Ελλάδα να ζητήσει δημοσιοποίηση όλων των κλινικών στοιχείων που έχουν αναλύσει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, καθώς και να ζητήσει επίσημα από την βρετανική κυβέρνηση περισσότερα δεδομένα για το εμβόλιο και ειδικά για τη δεύτερη δόση. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει προς το παρόν την πολιτική της Βρετανίας, που αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα εναλλακτικού εμβολίου για τα άτομα κάτω των 30 ετών. «Αυτό βέβαια, θα είναι -πιθανότατα- συμβολική διευκρίνιση, καθώς οι κάτω των 30 δεν θα εμβολιαστούν τους επόμενους μήνες» επισημαίνει. «Στην ουσία όμως θα είναι μια σύγκλιση με την πολιτική των Βρετανών και την εκτίμηση του υψηλότερου ρίσκου για αυτή την ηλικιακή κατηγορία» συμπληρώνει.

Εμφανώς προβληματισμένοι είναι άλλωστε οι ειδικοί στη χώρα μας. «Σε μία γυναίκα 30-40 χρονών θα έλεγα "μην το κάνεις σε αυτή τη φάση"»  είχε δηλώσει χαρακτηριστικά χθες ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Πρώτη η Γερμανία ήδη έχει αποφασίσει αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών. Μάλιστα, λέει ότι όσα άτομα κάτω των 60 ετών έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλλο εμβόλιο στη δεύτερη δόση τους.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, και η Ιταλία αποφάσισε να ακολουθήσει τη Γερμανία προτείνοντας την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. 

Η Γαλλία συνιστά οι εμβολιασμοί της AstraZeneca να χορηγούνται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.

Στην Ισπανία αποφασίστηκε να χορηγείται το εμβόλιο μόνο σε άτομα μεταξύ 60 και 65 ετών.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα. 

Στην Ολλανδία, που από την περασμένη εβδομάδα έχουν σταματήσει η εμβολιασμοί πολιτών κάτω των 60 ετών, δεν έχουν ληφθεί ακόμη νέες αποφάσεις μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ.

H Σουηδία συνεχίζει με το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών.

Η Εσθονία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Η Νορβηγία και η Δανία έχουν αναστείλει πλήρως τους εμβολιασμούς.

Τέλος, σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, η Βρετανία αποφάσισε να συστήνει στο εξής εναλλακτικό εμβόλιο για τα άτομα κάτω των 30 ετών.  
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL