Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Self tests / Επιβεβαιώνουν το νέο κυβερνητικό φιάσκο και τρέχουν να τα μαζέψουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Self tests / Επιβεβαιώνουν το νέο κυβερνητικό φιάσκο και τρέχουν να τα μαζέψουν

Βασίλης Κοντοζαμάνης και Βασίλης Κικίλιας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Το επιτελικό μπάχαλο τείνει να γίνει συνήθεια για την κυβέρνηση καθώς η διάθεση των πολυδιαφημισμένων self tests εξελίσσεται σε φιάσκο. Οι φαρμακοποιοί ήδη από το πρωί κατήγγειλαν ότι τους έστειλαν rapid test σε συσκευασία των 25 και όχι οικιακά, με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Παναγιώτης Παπανικολάου, στη συνέχεια να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες τους.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση ήξερε τι ακριβώς παρήγγειλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα τεστ, όπως τα παραλαμβάνουμε, δεν είναι ατομικά: μας έρχονται σε συσκευασίες των 25, όπως ακριβώς παραδίδονται στα εργαστήρια και πρέπει εμείς να τα κάνουμε ατομικά. Οι φαρμακοποιοί, δηλαδή, έχουν μία ακόμα ευθύνη, να κάνουν ατομικά πακέτα για να τα διαθέτουν στους δικαιούχους πολίτες! Είναι δυνατόν αυτή η ευθύνη να είναι του φαρμακοποιού; Να επιβαρύνεται και άλλο η δουλειά μας; Δε γίνονται αυτά που μας ζητάνε, τη στιγμή που τα φαρμακεία έχουν τόσο φόρτο εργασίας! Από την αρχή που αντιδρούσαμε, ο υπουργός, ο κύριος Σκέρτσος έλεγε χαρακτηριστικά: “Σιγά τη δουλειά που θα κάνουν οι φαρμακοποιοί… παίρνουν το ατομικό κουτάκι και το δίνουν στον πολίτη”… Αν νομίζει ο υπουργός και όλοι οι υπεύθυνοι ότι τα κουτάκια είναι ατομικά, τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν έρχονται σε ατομικά κουτάκια τα self tests… Εκτός αν δεν ήξερε ο υπουργός και οι συν αυτώ αρμόδιοι τι ακριβώς παρήγγειλαν και τι ακριβώς θα παραλάμβαναν… Έχουν αγανακτήσει οι φαρμακοποιοί με όλα αυτά!» ανέφερε ο Κώστας Λουράντος μιλώντας στο libre.gr.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις η κυβέρνηση δια μέσου του Βασίλη Κοντοζαμάνη, επιχείρησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο αναπληρωτής Υπουργού Υγείας ουσιαστικά επιβεβαιώνει το μπάχαλο, λέγοντας ότι οι επόμενες παραλαβές θα είναι σε ατομικές συσκευασίες.

Ωστόσο, μέχρι τότε, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης φορτώνει τους φαρμακοποιούς ισχυριζόμενος ότι τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας (βλέπε Roche) που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης και ανήκει στην κατηγορία των rapid test.

Η δήλωση του Βασίλη Κοντοζαμάνη:

«Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test  για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test).

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL