Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Νίκος Θωμαΐδης / Σημαντική μείωση κρουσμάτων θα δούμε μετά το Μάιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Θωμαΐδης / Σημαντική μείωση κρουσμάτων θα δούμε μετά το Μάιο

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΣΤΕΡ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

«Εδώ και δύο μήνες έχουμε ένα υψηλό ιικό φορτίο τα λύματα, σταθερά υψηλό για μεγάλο διάστημα. Η κορύφωση στα λύματα ήταν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Δεν υπάρχει πολύ σημαντική τάση ύφεσης, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε κάθοδο», είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Για τα κρούσματα, σχολίασε πως «φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί η κορύφωση του τρίτου κύματος αυτή και την επόμενη εβδομάδα. Θα αρχίσει μία σταδιακή ύφεση στο τέλος Απριλίου. Και ο Μάιος ουσιαστικά θα έχει σχετικά υψηλά κρούσματα. Με βάση την κατανομή κρουσμάτων και τα μοντέλα άλλων συναδέλφων, σημαντική μείωση κρουσμάτων θα δούμε μετά το Μάιο».

Τόνισε παράλληλα ότι «η μόνη απάντηση στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός, δεν υπάρχει άλλος τρόπος» ενώ σημείωσε και την βοήθεια από την βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Έτσι, προέβλεψε ότι «μέσα στο Μάιο είναι απολύτως φυσιολογικό να διαγράψουμε μία μείωση, θα οφείλεται σε αυτούς τους δύο παράγοντες. Πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού (ήδη έχει αρχίσει) και έχουμε δει στις μελέτες ότι μείωση της υγρασίας και αύξηση της θερμοκρασίας ευνοούν την μείωση της μεταδοτικότητας».

Από την άλλη πλευρά, «αν δουν οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ότι υπάρχει δραματική αύξηση στα κρούσματα ή στην πίεση στα νοσοκομεία, τότε αυτό δεν επιτρέπεται να αφεθεί έτσι, ελεύθερο, πρέπει να ανασχεθεί για να μην υπάρξει δραματικότερη εξέλιξη», όπως προειδοποίησε. Πάντως, κατά τον ίδιο «στην Αττική είναι σταθερή η κατάσταση εδώ και πάρα πολύ καιρό, με σταθερά κρούσματα και σταθερή πίεση ... με όλες τις δυσκολίες, ανταποκρίνεται το σύστημα Υγείας».

Εξάλλου, ο κ. θωμαΐδης επανέλαβε την θέση του ότι «η διασπορά ξεκινά κυρίως από τα άτομα νεαρής ηλικίας» είτε εντός κατοικίας είτε και σε συναθροίσεις εκτός αυτών. Για την σειρά μέτρων «ελάφρυνσης» των περιορισμών, το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click-away και click-inside, στη συνέχεια των σχολείων πιθανώς την Δευτέρα, του τουρισμού στις 14 Μαΐου όπως έχει ανακοινωθεί, σημείωσε ότι «είναι η απάντηση στο "αίτημα" της κοινωνίας και των φορέων της για άνοιγμα της οικονομίας, δυστυχώς στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση του πληθυσμού. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Βλέπουμε π.χ. την Γερμανία εκεί που δεν το περίμενε να έχει τρίτο κύμα, εκ νέου. Αυτό ουσιαστικά που συμβαίνει είναι απάντηση στα αιτήματα της κοινωνίας. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι είναι μία πολύ δύσκολη ισορροπία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL