Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ξένια Μπουζαρανίδου / Κραυγή αγωνίας για δικαίωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξένια Μπουζαρανίδου / Κραυγή αγωνίας για δικαίωση

Ξένια Μπουζαρανίδου

Η ιστορία με την κακοποιητική συμπεριφορά του πρέσβη της Βενεζουέλας Φράνκλιν Γκονζάλες εναντίον πέντε εργαζόμενων γυναικών στην πρεσβεία είναι παλιά, ωστόσο ήρθε στην επικαιρότητα μέσα στο κύμα καταγγελιών με το #metoo.

Παρ' όλο που η κακοποίηση και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις έγιναν επί κυβέρνησης Σαμαρά (φθινόπωρο 2012 - Ιούνιο 2013), θεωρείται ισχυρό όπλο στην αντισυριζαϊκή φαρέτρα και σταθερά ανακυκλώνεται από τη Ν.Δ. καθώς εκτιμά ότι πλήττει με τον τρόπο αυτό το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Πέρα όμως από τη θλιβερή πολιτική εκμετάλλευση, υπάρχει η πραγματικότητα της σοβαρότατης καταγγελίας της Ξένιας Μπουζαρανίδου (ethnos.gr, Mega Channel) διότι, παρά την απόλυτη δικαίωσή της από τα ελληνικά δικαστήρια και παρ' όλο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει εδώ και δύο χρόνια, η απόφαση δεν εκτελείται, γιατί κολλάει στο «υπουργείο Εξωτερικών».

Αυτή είναι η ουσία που επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί από το Mega, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι η καταγγέλλουσα, ενώ ετεροβαρώς όλη η έμφαση δόθηκε στο να ενοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορία της απόκρυψης.

Όταν η κ. Μπουζαρανίδου δήλωσε ξεκάθαρα πως ο πρέσβης έφυγε «μετά από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα», καθόλου δεν άρεσε στους τηλεπαρουσιαστές (αφού κλώτσαγε το σενάριο) και μεταφράστηκε σε «ο πρέσβης φυγαδεύτηκε για να μην τιμωρηθεί». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε στείλει επιστολές για το θέμα, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την Προεδρία της Βενεζουέλας.

Ξένια Μπουζαρανίδου

Η απόλυση της εργαζόμενης τότε ως σεφ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική και ορίστηκε αποζημίωση για την κακοποίηση που υπέστη. Όπως μάλιστα σημείωσε, άλλες πέντε γυναίκες κακοποιήθηκαν, αλλά μόνο δύο κινήθηκαν νομικά εναντίον του, κάτι που αναδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος.

Η Ξένια Μπουζαρανίδου κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα για υποκρισία, διότι, ενώ αντιπαρατέθηκαν σε υψηλούς τόνους στη Βουλή με αφορμή το #metoo, η δικαστική απόφαση που την δικαιώνει παραμένει ανεφάρμοστη. Αποκάλυψε μάλιστα (ethnos.gr) ότι στις 15 Φεβρουαρίου είχε στείλει επιστολή στην Υπηρεσία Κοινωνικών Υποθέσεων του πρωθυπουργού.

Η αποσιώπηση είναι η βασική αιτία της διαιώνισης του φαινομένου, γι' αυτό και η συνεισφορά της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μεγάλη και αποτελεί μια γενναία πολιτική πράξη, με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, που σήμανε την αρχή του ελληνικού #metoo.

Πέρα όμως από την αποσιώπηση, που αποτελεί τη σταθερή προτροπή της πατριαρχίας στα θύματα ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, η κ. Μπουζαρανίδου ανέδειξε μια ακόμα μαύρη τρύπα του συστήματος, ότι ακόμα και με δικαστική απόφαση τα θύματα περιμένουν χρόνια για να δικαιωθούν. Και αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί αλλιώς ο φαύλος κύκλος της αποσιώπησης, της ατιμωρησίας, της διαιώνισης θα συνεχίζεται.

Τι πρέπει να γίνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε κάνει μια αρχή με τη θέσπιση των Επιτροπών Ισότητας στα πανεπιστήμια (η πρώτη δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου) για την υποδοχή των καταγγελιών, ωστόσο ποιες είναι οι τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό πλαίσιο, ώστε τα θύματα να δικαιώνονται και όχι, ακόμα και μετά από οκτώ χρόνια, να προσπαθούν για την αυτονόητη εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων του δικαστηρίου, είναι το κύριο ερώτημα που θα κληθεί η Πολιτεία να απαντήσει και επ’ αυτού θα κριθεί.

Ισχυρή παρακαταθήκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει ισχυρή παρακαταθήκη στα θέματα ισότητας: α) κατοχύρωση της ουσιαστικής ισότητας με τον Νόμο 4604/2029, β) υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, γ) Επιτροπές Ισότητας. Αντ’ αυτού, η Ν.Δ. μόνο οπισθοχωρήσεις έχει να επιδείξει, με κύρια τη σύνδεση της Γραμματείας Ισότητας με τη δημογραφική πολιτική.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL