Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Να βλέπουμε τη ζωή ως αυταξία και όχι ως περιττό έξοδο ή στατιστική ανοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να βλέπουμε τη ζωή ως αυταξία και όχι ως περιττό έξοδο ή στατιστική ανοχή

ΜΕΘ

Παρακολουθώ με αγωνία όσα γράφονται τούτο τον καιρό σχετικά με τις ΜΕΘ και την αδυναμία να βρεθεί κενή κλίνη εντατικής νοσηλείας για κάποιον ασθενή που χρειάζεται εντατική θεραπεία και εξοργίζομαι με τις «κοτσάνες» που κατά καιρούς εκστομίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Μετά τον υπουργό κΓ. Γεραπετρίτη, που μας είπε πως δεν χρειάζονται άλλες ΜΕΘ, ήρθε η σειρά τής παιδιάτρου Β. Παπαευαγγέλου, υπεύθυνης για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πορεία της πανδημίας, να μας πει ότι «είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, περίπου 20%».

Μένω άναυδος με την... απλότητα με την οποία απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή η καθηγήτρια Παιδιατρικής, στάση όμως που εκφράζει γενικότερα και τον κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πανδημίας αρκετά κυβερνητικά στελέχη.

Αξιοπρεπής νοσηλεία

Η αγωνία όλων μας ως γιατρών του ΕΣΥ είναι να βρεθεί έστω και ένας ελεύθερος χώρος, μία κλίνη με επιτοίχια παροχή οξυγόνου που να μπορεί να συνδεθεί και να οξυγονωθεί με ασφάλεια ένας ασθενής που είναι διασωληνωμένος και σε μηχανική αναπνοή. Ωστόσο, ο τελικός μας στόχος είναι να βρεθεί κενή κλίνη σε ΜΕΘ, ώστε αυτός και όλοι μαζί οι ασθενείς να νοσηλεύονται αξιοπρεπώς, όπως αρμόζει στη βαριά κατάσταση της υγείας τους και σε ανθρώπους που χρόνια τώρα εισφέρουν οικονομικά στο σύστημα ασφάλισης - περίθαλψης με τις εργατικές τους εισφορές και το μόνο που αποζητούν (ως απαίτηση θα έλεγα!) είναι η αξιοπρεπής νοσηλεία τους!

Τίποτα δεν είναι «φυσιολογικό», όταν το κράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει την αξιοπρεπή νοσηλεία κάθε ασθενή πολίτη και από πάνω, με τους κάθε φορά κυβερνητικούς εκπροσώπους του, απαξιώνει καθαυτή την ανθρώπινη ζωή! Κι εμείς, οι υγειονομικοί, να παρακολουθούμε αμήχανα τη διαχρονική απαξίωση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα να έρχονται σήμερα σε συνθήκες πανδημίας και να μας λένε «ε, ας πεθάνουν εκτός και ΜΕΘ και κάποιοι» αφού κρίνουν ως περιττό το άνοιγμα νέων ΜΕΘ και τον εξοπλισμό νέων κλινών, όσων είναι αναγκαίων κάθε φορά για να νοσηλευτούν ασθενείς στην προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή!

ΜΕΘ από τους ιδιώτες

Οι ΜΕΘ δεν έχουν «φρακάρει» μόνο για τους ασθενείς με Covid-19, αλλά και για τους ασθενείς με άλλες παθήσεις και είναι επιτακτικό να ενεργοποιηθούν και να αξιοποιηθούν όσες κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες, όπου και να είναι αυτές, στελεχωμένες με το αναγκαίο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ώστε η μάχη ζωής για όλους τους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι να δοθεί με αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο!

Και όταν το Δημόσιο φτάνει στα όριά του, τότε είναι επιτακτικό να εισφέρει στις ανάγκες των ανθρώπων και ο ιδιωτικός τομέας, που, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει και συντηρείται από την οικονομική αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ όλα αυτά τα χρόνια (ή των ασφαλιστικών ταμείων παλιότερα), διατηρώντας και μια σχετική «ασυλία» από το σύστημα ελέγχου για τις «παρεχόμενες υπηρεσίες» που υποβάλλονται προς αποζημίωση.

Κανένας, όταν είναι έξω από τον χορό δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς εμείς οι υγειονομικοί βιώνουμε την έλλειψη κλίνης ΜΕΘ τη στιγμή που αυτή είναι αναγκαία για κάποιον ασθενή, ούτε το στρες που επικυριαρχεί όσο διάστημα κάνουμε συνεννοήσεις με το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ για να «ξετρυπώσουμε» κάποια κλίνη ΜΕΘ και να μεταφέρουμε τον ασθενή μας και πόση αγωνία έχουμε μέχρι αυτός να φθάσει, συνοδεία μας, στη ΜΕΘ που θα μας υποδείξει το ΕΚΑΒ.

Ναι, κλίνες ΜΕΘ δεν μπορείς να «γεννήσεις» από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά κλίνες ΜΕΘ μπορείς να έχεις διαθέσιμες αν είσαι προνοητικός ως πολιτικό σύστημα και έχεις φροντίσει να υπάρχουν εφεδρικοί χώροι και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε κάθε νομαρχιακό νοσοκομείο, όπως και να έχεις την πολιτική βούληση να προσλάβεις άμεσα το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό πρώτα και έπειτα και το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, ώστε να νοσηλεύεται με ασφάλεια κάθε ασθενής.

Εκείνο που λείπει από τα νοσοκομεία μας είναι η ευελιξία της ανάπτυξής τους όταν υπάρχει ανάγκη, και τώρα υπάρχει σοβαρή ανάγκη, γι’ αυτό και απαιτείται σοβαρή πολιτική που να αντιμετωπίζει τη ζωή κάθε ανθρώπου ως αυταξία και όχι ως περιττό έξοδο...

Να αντιδράσουμε

Δυστυχώς βιώνουμε ως έναν βαθμό και τον πολιτικό κανιβαλισμό που συνεπάγεται η κρίση της πανδημίας και είναι ανάγκη όλοι μας, οι υγειονομικοί αλλά και οι πολίτες θαρρώ, να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε ζωντανά και όχι μόνο διαδικτυακά.

Οι υγειονομικές προκλήσεις είναι ακόμη μπροστά μας και δεν αφορούν μόνο τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία αλλά και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν ως συνέπεια και συνέχεια της πανδημίας, όπως π.χ. η παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και στα εργασιακά ή και οι άλλες μεταβολές που υποδεικνύει στην κυβέρνηση η έκθεση Πισσαρίδη και που θα επηρεάσουν δραματικά το σύστημα περίθαλψης, το οποίο έως τώρα στηρίζει ο ΕΟΠΥΥ με τις αποζημιώσεις των υπηρεσιών Υγείας που παρέχει και που στο άμεσο μέλλον, με τη νέα του διοικητική μορφή και διάρθρωση (ως μία κρατική ΔΕΚΟ) θα κληθεί να φαλκιδεύσει το σύστημα παροχών «διασφαλίζοντας» στους ιδιώτες παρόχους την «πρόσθετη δαπάνη» από την τσέπη των πασχόντων!

Πρέπει να το αντιληφθούμε έγκαιρα ότι κάθε μεταβολή στα εργασιακά και στην αναλογία εισφορών αλλά και στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα θα επηρεάζει δραματικά και το σύστημα περίθαλψης, το οποίο θα μειώνει σταδιακά τις παροχές του, αντιμετωπίζοντας από κάποια χρονική στιγμή κι έπειτα ακόμη και πρόβλημα βιωσιμότητας!

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL