Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.9°C19.8°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.2°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C22.1°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.2°C19.1°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 52%
Lockdown / Σε κυβερνητική πίεση η επιτροπή για να βρει τις «βαλβίδες αποσυμπίεσης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Σε κυβερνητική πίεση η επιτροπή για να βρει τις «βαλβίδες αποσυμπίεσης»

Lockdown στην Αττική
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αποφασισμένη να ανοίξει «βαλβίδες αποσυμπίεσης» δηλώνει η κυβέρνηση, παρά τα καθημερινά ρεκόρ σε κρούσματα κορωνοϊού και διασωληνωμένους. Προκαταλαμβάνοντας την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει σήμερα, ήδη από χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι έρχονται «εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός», «που θα βοηθήσουν στην καλύτερη τήρηση των μέτρων», επιμένοντας ότι δεν έχουν αποτύχει τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής αν και το τρίτο κύμα καλπάζει και το ΕΣΥ έχει λυγίσει.

Από τη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών, που θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταία ημερών, η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» για άνοιγμα μιας σειράς δραστηριοτήτων. Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η κορύφωση του τρίτου κύματος δεν φαίνεται να έχει έρθει ακόμη και αναμένουν αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Mega. Όπως είπε, καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο περιορισμού για αυτή τη χρονική περίοδο, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός. Σημείωσε δε πως δεν είναι ότι δεν λειτουργεί το lockdown, αλλά ότι υπάρχει διασπορά σε συγκεκριμένα σημεία. «Στοχεύουμε στον ελεύθερο χρόνο, ενώ θα έπρεπε να στοχεύσουμε εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο, δηλαδή στο χώρο εργασίας», τόνισε ο Δ. Σαρηγιάννης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας επίσης στο Mega, υποστήριξε ότι το lockdown δεν αποδίδει και ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για  να σταματήσει η πίεση του κόσμου και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Πάντως, για την μετακίνηση από νομό σε νομό, εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.

«Κάθε μέρα πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής»

Τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος. «Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία» ανέφερε. «Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, με αερισμό δωματίων, τήρηση αποστάσεων. Κατά ένα μέρος η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια που μεταφέρεται από οικογένειες σε οικογένειες» υποστήριξε. 

«Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» τόνισε από πλευρά του επίσης στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης προβλέποντας υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα. «Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική, είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» ανέφερε. 

Τέλος τα «έξυπνα μέτρα» - Ποιες αλλαγές αναμένονται

Σύμφωνα με τα όσα συνεχίζει να διαρρέει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο θα αποτελέσουν παρελθόν τα «έξυπνα μέτρα» της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα, αλλά και του περιορισμού χρήσης του κωδικού 6 στα SMS μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να εισηγηθεί από αυτό το Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας να επανέλθει στις 9 το βράδυ, όπως τις καθημερινές. Για τον κωδικό 6 δε, να μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί για μετακίνηση και σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο ή μηχανή. Παράλληλα αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους οι αρχαιολογικοί χώροι

Επίσης, με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και καταστήματα περιποίησης νυχιών, αναμένεται εκτός απροόπτου να επιτραπεί το άνοιγμά τους, με ραντεβού, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Πάντως, οι ειδικοί δεν αναμένεται να ασχοληθούν σήμερα, αλλά την επόμενη Παρασκευή με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σενάρια, ο σχεδιασμός είναι τα εμπορικά καταστήματα να ανοίξουν στις 29 Μαρτίου, όχι με κωδικό 2 στο 13033 αλλά με αποστολή μηνύματος στο 13032, τρίωρης διάρκειας, για παραλαβή εκτός καταστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL