Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Εμβόλιο AstraZeneca / Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί - Τι αποφάσισε η Επιτροπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο AstraZeneca / Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί - Τι αποφάσισε η Επιτροπή

εμβολιασμός εμβόλιο κορωνοϊός
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά η χρήση των εμβολίων της AstraZeneca αφού δεν δεν υπάρχει όπως ανέφεραν καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο. 

Η απόφαση της Επιτροπής είναι μέχρι την έκδοση της νέας ανακοίνωσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη, ο οποίος θα επανεξετάσει τα δεδομένα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κάλεσε όσους έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό να μην το ακυρώσουν. Υποστήριξε παράλληλα και πριν ακόμα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή ότι:  «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)» και συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=FXF-2JINxPo

«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά», συμπλήρωσε.

Νωρότερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Επιδημιολογίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι το ερώτημα της ολιγοήμερης διακοπής θα συζητηθείαν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναστολή χορήγησής του.

Το θέμα των πιθανών παρενεργειών του εμβολίου της AstraZeneca θα τεθεί σήμερα επί τάπητος και από την συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ, δήλωσε, ότι «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό» επισημαίνοντας πως δεν όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε

Να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα 17 χώρες παγκοσμίως έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca εκ των οποίων οι 16 είναι ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία. Σε προσωρινή διακοπή έχει προχωρήσει και η Ταϊλάνδη.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL