Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Σεισμός Ελασσόνα / Ακόμη περιμένουν τους οικίσκους για τη στέγασή τους οι σεισμόπληκτοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Ελασσόνα / Ακόμη περιμένουν τους οικίσκους για τη στέγασή τους οι σεισμόπληκτοι

Σκηνές σεισμός Δαμάσι Ελασσόνα
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Μια εβδομάδα κοντεύουν να κλείσουν στις σκηνές οι σεισμόπληκτοι των χωριών της Ελασσόνας και ακόμη περιμένουν το επιτελικό κράτος να φροντίσει για τη στέγασή τους.

«Από αύριο θα φτάσουν οι πρώτοι οικισμοί στην περιοχή» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής,  ο οποίος βρέθηκε στο Δαμάσι του Τυρνάβου, ένα από τα χωριά που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από τα Ρίχτερ. Είναι έτοιμοι, αλλά «χρειάζεται να γίνουν κάποιες εργασίες υποδομής για να μπορέσουν να εγκατασταθούν» δικαιολογήθηκε για την πολυήμερη καθυστέρηση, διαφημίζοντας για άλλη μια φορά τα 40 τροχόσπιτα που έσπευσε να στείλει, μέσα στη βρώμα και τη σκόνη, στο άγχος του να δείξει έργο.

Ο Κ. Αχ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι θα τοποθετηθούν αρχικά 40 οικίσκοι, ενώ επιπλέον 50 οικίσκοι θα διατεθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Προανήγγειλε ακόμη ότι θα ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία επιδότησης ενοικίου, από 300 έως 500 ευρώ

σεισμός σκηνές Δαμάσι Ελασσόνα
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην περιοχή πραγματοποιούν ελέγχους 130 μηχανικοί από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, αλλά και εθελοντές του ΤΕΕ.

Ακόμη, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις μεγάλες ζημιές που έχουν διαπιστωθεί σε σπίτια και υποδομές. Όπως αναφέρει το larissanet.gr, συνολικά 700 σπίτια δηλώθηκαν με ζημιές από το σεισμό στη Λάρισα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Απόστολο Καλογιάννη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στον δήμο Φαρκαδόνας αποκαλύπτονται εκτεταμένες ζημιές σε περισσότερες κατοικίες, απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χωριό Γριζάνο, από τα 110 σπίτια που ελέγχθηκαν έως τώρα, τα 48 έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα, ενώ στην Κρήνη τουλάχιστον σε ακόμη 50 σπίτια υπάρχει «κίτρινη» σήμανση, δηλαδή είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν πριν γίνει επανέλεγχος.

Μεγάλες είναι δε και οι ζημιές που διαπιστώνονται στις υποδομές, με δρόμους να έχουν ανοίξει, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες από το χωριό Βλαχογιάννη:

σεισμός Ελασσόνα Βλαχογιάννη
(EUROKINISSI/PANORAMA PRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ)

 

σεισμός Ελασσόνα Βλαχογιάννη
(EUROKINISSI/PANORAMA PRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL