Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Σεισμός Ελασσόνα - Λάρισα / Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 6 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Θεσσαλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Ελασσόνα - Λάρισα / Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 6 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Θεσσαλία

Ελασσόνα σεισμός
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Ο σεισμός μεγέθους 6 της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε τη Θεσσαλία και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας είχε ως επίκεντρο το γνωστό ρήγμα Τυρνάβου.

Η περιοχή έχει μία αυξημένη σεισμικότητα, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο. Από την πλευρά της η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Είναι ένα γνωστό ρήγμα, ήταν ο καιρός του να δώσει έναν ισχυρό σεισμό, είπε Στο Κόκκινο 105,5 ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Το συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή του Δαμασίου, δυτικά από τον Τύρναβο, έχει μήκος περίπου 15-20 χλμ. και πλάτος περίπου 10 χλμ. Είναι πολύ καλά μελετημένο. Μάλιστα, υπάρχει σεισμολογικός σταθμός «πρακτικά πάνω στο ρήγμα» όπως σημείωσε.

Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται «φυσιολογικά, αλλά αυτό σημαίνει και δύσκολα... ήδη έχουμε δονήσεις 4,9 Ρίχτερ, 4,7 Ρίχτερ, 4,2 Ρίχτερ, που κάνουν την περιοχή να χοροπηδάει. Θα συνεχιστούν για πολλές εβδομάδες», όπως εκτίμησε. «Ιδίως η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι δύσκολη. Οι πιο πολλοί σεισμοί θα γίνουν τις πρώτες 24-48 ώρες... και είναι ηπειρωτική περιοχή, υπάρχουν χωριά, ένας σεισμός 4 Ρίχτερ κάτω από τα πόδια σου είναι πολύ ισχυρός». Το ρήγμα αυτό κατά τον ίδιο με τα 6 Ρίχτερ «πρακτικά έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό, είναι οι μετασεισμοί στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».

«Το ρήγμα είναι γνωστό, το ρήγμα του Τυρνάβου, Οι μετασεισμοί είναι αναμενόμενοι και ικανοποιητικοί. Οι μετασεισμοί θα είναι ισχυροί. Χρειάζεται προσοχή στις πληγωμένες κατασκευές. Καλούμε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται και να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών. Το σεισμικό δυναμικό του συγκεκριμένου ρήγματος έχει πολύ λίγες πιθανότητες να δώσει ισχυρότερο σεισμό, αλλά το φαινόμενο  παρακολουθείται στενά» δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Ο έμπειρος καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμική Κινδύνου ανέφερε ότι η δόνηση κατά το Γερμανικό Γεωδυναμικό Κέντρο ήταν 6,3 Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν 5,7 Ρίχτερ.

«Για έναν σεισμό με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ και σύμφωνα με την μετασεισμική ακολουθία ο αυτή η δόνηση φαίνεται να είναι η κύρια» ανέφερε μιλώντας στο Star ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Το πιο πιθανό σενάριο, λοιπόν, είναι ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ να είναι τελικά ο κύριος» συμπλήρωσε.

Ο ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα γιατί είχε μικρό εστιακό βάθος, εξήγησε σε ο σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης.

Ο σεισμός έδωσε και ισχυρούς μετασεισμούς- τουλάχιστον 3 της τάξης των 4,6 Ρίχτερ- και χρειάζεται παρακολούθηση.

Σε ερώτηση αν αυτός είναι ο κύριος σεισμός, έδειξε επιφύλαξη επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ρήγμα δεν έχει δώσει μεγαλύτερης έντασης στο παρελθόν, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη προσεισμική δραστηριότητα ήδη από τον μήνα Φεβρουάριο.

Ήμασταν alert είπε χαρακτηριστικά αλλά έχουμε και άλλα τέτοια φαινόμενα που στο τέλος δεν έδωσαν μεγάλους σεισμούς, συνεπώς δεν υπήρχε ανάγκη για να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός.

Ο κ. Καραστάθης συμβούλευσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να ελέγξουν τις κατασκευές και ειδικά τα παλιά οικήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL