Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Σεισμός Ελασσόνα - Λάρισα / Ζημιές από τα 6 Ρίχτερ - Συνεχείς δονήσεις - Καλούν τους κατοίκους να μείνουν έξω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Ελασσόνα - Λάρισα / Ζημιές από τα 6 Ρίχτερ - Συνεχείς δονήσεις - Καλούν τους κατοίκους να μείνουν έξω

Ζημιές στο Μεσοχώρι από τον σεισμό
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμός που έχουν σημειωθεί ποτέ στην περιοχή ήταν οι 6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησαν στις 12:15 την περιοχή της Ελασσόνας σκορπώντας τον τρόμο στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας που βρίσκονται από εκείνη την ώρα στους δρόμους.

Μάλιστα η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

https://twitter.com/matfashion/status/1367074630389747713

Το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού που ήταν, μόλις, 7,8 χιλιόμετρα είχε σαν αποτέλεσμα ο μεγάλος σεισμός να γίνει αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής ένα σπίτι κατέρρευσε στην περιοχή Μεσοχώρι με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ένας άνδρας ο οποίος, όμως, μετά από λίγη ώρα απεγκλωβίστηκε από την πυροσβεστική.

χαμηλή ποιότητα ΔΑΜΑΣΙ ΣΕΙΣΜΟΣ
Onlarissa

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου καθώς και στο σχολείο του χωριού Δαμασίου.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΜΑΣΙ
onlarissa

Στο Μεσοχώρι μεγάλες ζημιές υπέστη η εκκλησία του χωριού.

χαμηλή ανάλυση ΜΕΣΟΧΩΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ 03032021
Onlarissa
χαμηλή ποιότητα ΔΑΜΑΣΙ ΣΕΙΣΜΟΣ
Onlarissa

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες. Φωτογραφίες από το χωριό και τμήματα σπιτιών που κατέρρευσαν έχει δημοσιεύσει το onlarissa.

χαμηλή ποιότητα ΔΑΜΑΣΙ ΣΕΙΣΜΟΣ
Onlarissa
ΛΑΡΙΣΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Ακολούθησαν τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Η πρώτη  ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελασσόνας, η δεύτερη στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και η  τρίτη και πιο ισχυρή ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελασσόνας.

ΛΑΡΙΣΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΖΗΜΙΕΣ

 

 

Ζημιές και στην πόλη της Λάρισας με σοβάδες από μπαλκόνια να έχουν πέσει στους δρόμους χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί σοβαρότερα περιστατικά.

Στην περιοχή πηγαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=777791356502001

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Είναι ένα γνωστό ρήγμα, ήταν ο καιρός του να δώσει έναν ισχυρό σεισμό, είπε Στο Κόκκινο ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Το συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή του Δαμασίου, δυτικά από τον Τύρβανο, έχει μήκος περίπου 15-20 χλμ. και πλάτος περίπου 10 χλμ. Είναι πολύ καλά μελετημένο. Μάλιστα, υπάρχει σεισμολογικός σταθμός «πρακτικά πάνω στο ρήγμα» όπως σημείωσε.

Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται «φυσιολογικά, αλλά αυτό σημαίνει και δύσκολα... ήδη έχουμε δονήσεις 4,9 Ρίχτερ, 4,7 Ρίχτερ, 4,2 Ρίχτερ, που κάνουν την περιοχή να χοροπηδάει. Θα συνεχιστούν για πολλές εβδομάδες», όπως εκτίμησε. «Ιδίως η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι δύσκολη. Οι πιο πολλοί σεισμοί θα γίνουν τις πρώτες 24-48 ώρες... και είναι ηπειρωτική περιοχή, υπάρχουν χωριά, ένας σεισμός 4 Ρίχτερ κάτω από τα πόδια σου είναι πολύ ισχυρός». Το ρήγμα αυτό κατά τον ίδιο με τα 6 Ρίχτερ «πρακτικά έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό, είναι οι μετασεισμοί στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».

Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας το βάθος του επίκεντρου του σεισμού ήταν πολύ μικρό  για αυτό έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα αλλά και μέχρι τα σύνορα και συνέστησε στους κατοίκους να παραμείνουν για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια τους.

σεισμός 3.3.21

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Στους δρόμους της Λάρισας έχουν πέσει σοβάδες στους δρόμους από τα μπαλκόνια όπως μεταδίδει το LarisaNet.

Οι πιο κοντινές στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού κατοικημένες περιοχές είναι ο Τύρβανος των περίπου 15.000 κατοίκων στα ανατολικά και οι μικρότερες Δαμάσι, Δαμασούλι, Μεσοχώρι και Βλαχογιάννι στα νότια-νοτιοδυτικά.

ΛΑΡΙΣΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΖΗΜΙΕΣ

Έκλεισαν τα σχολεία στη Θεσσαλία. Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100.3 ότι επικράτησε μεγάλη αναστάτωση ωστόσο η πρώτη εικόνα δείχνει ότι η περιοχή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς τα περισσότερα κτίρια εκεί είναι καινούρια.

https://youtu.be/unGYhCrHdVo

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη Θεσσαλία αλλά και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Αθήνα.

Οι κάτοικοι στην Ελασσόνα και στις γύρω περιοχές όπως στη Λάρισα έχουν βγει από τα σπίτια τους.

https://youtu.be/-d9v022u0Xk

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες έξω από το Γενικό νοσοκομείο της Λάρισας και από τις πλατείες της πόλης.

https://twitter.com/S_Terzopoulos/status/1367061688625860610
ΛΑΡΙΣΑ ΠΕΖΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ 03032021
Twitter

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1339070959813022&id=100011303911235

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στην Θεσσαλία εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Προηγούμενη ήταν τα 6,3 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τον Αλμυρό Βόλου το Καλοκαίρι του 1980, με δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες κτίρια να έχουν υποστεί ζημιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL