Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
«Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» / Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις απειλεί την ελευθερία του Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» / Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις απειλεί την ελευθερία του Τύπου

ΜΑΤ σύλληψη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ενδεχόμενο περιορισμού της ενημέρωσης στην Ελλάδα βλέπει η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) καλώντας τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν τις οδηγίες προς τις αστυνομικές αρχές σχετικά με την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Όπως τονίζουν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» αναφορικά με τις ανακοινώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί περιορισμού του χώρου δράσης των δημοσιογράφων σε συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με την ταυτόχρονη παρουσία αξιωματικού της ΕΛΑΣ με σκοπό τη συνεννόηση, «μια τέτοια πολιτική ενδέχεται να περιορίσει τη δραστηριότητα των δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις και να διευκολύνει τις αρχές να διαδώσουν τη δική τους εκδοχή εκδηλώσεων εις βάρος της ανεξάρτητης κάλυψης».

Παράλληλα, αναφορικά με την ανασκευή των εν λόγω δηλώσεων από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η RSF σημειώνει ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να καθησυχάσει τα ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι θα “παρέχεται στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ χώρος (...) ώστε να μπορούν να καλύψουν τις εκδηλώσεις”. Ωστόσο οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές προκάλεσαν την κατακραυγή από πλευράς δημοσιογράφων, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ελευθερία στην κυκλοφορία και στην πρόσβαση στα γεγονότα θα μειωθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων».

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρέπει να επανεξετάσει τις νέες κατευθυντήριες σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη και την αστυνόμευση των διαδηλώσεων, σε συνεννόηση με εκπροσώπους δημοσιογράφων, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία που δεν θα θίγει τη δημοσιογραφική κάλυψη και την ελεύθερη βούληση», δήλωσε ο επικεφαλής της RSF στην Ευρώπη, Pavol Szalai. «Ζητάμε επίσης από την ελληνική αστυνομία να προστατεύσει και να σεβαστεί τους δημοσιογράφους και να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε πράξη βίας και εκφοβισμού εναντίον τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή σε σχέση με θέματα που σχετίζονται με την κρίση των μεταναστών».

Τέλος, οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» τονίζουν αναφορικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη του προσφυγικού καταγράφεται συστηματική παρενόχληση από την ελληνική αστυνομία. «Δύο δημοσιογράφοι, ο Danilo Campailla και ο Ιάσωνας Αθανασιάδης, συνελήφθησαν πρόσφατα χωρίς λόγο στη Λέσβο. Τον Οκτώβριο, ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων που γύριζαν ντοκιμαντέρ συνελήφθησαν χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρο για επτά ώρες με σαφή στόχο να τους αποθαρρύνει να συνεχίσουν το ρεπορτάζ τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σύμφωνα με την RSF κατατάσσεται στην 65η θέση από τις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας Τύπου το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL