Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Δήμος Γλυφάδας / Εκτός επιτροπών η αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δήμος Γλυφάδας / Εκτός επιτροπών η αντιπολίτευση

ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των ΟΤΑ, η πρακτική έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και έχουν μεγάλες πλειοψηφίες αποκλείουν συστηματικά τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Γλυφάδας, όπου η δημοτική αρχή Παπανικολάου αποκλείει ακόμη και την παρουσία των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στις δημόσιες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται ότι η Οικονομική Επιτροπή Δήμου και Περιφέρειας θα μπορεί να «αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής και των συμβασιούχων μίσθωσης έργου, καθώς και για την αναγκαιότητα πρόσληψης του προσωπικού» είτε πρόκειται για έκτακτο είτε για προσωπικό για έργα με αυτεπιστασία.

Πρόκειται για μια διάταξη που δίνει υπέρμετρες εξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ και ακολουθεί το μοτίβο των νομοθετικών παρεμβάσεων του απελθόντος υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που επί της ουσίας νόθευσε την αποτύπωση της εκπροσώπησης, όπως αυτή προέκυψε μέσω της εκλογής με απλή αναλογική.

Ταυτόχρονα ενίσχυσε υπέρμετρα τη διοικούσα παράταξη στην παρουσία της στα εκτελεστικά όργανα (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) με τον ισχυρισμό της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των ΟΤΑ. Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της διοικούσας παράταξης ο Τ. Θεοδωρικάκος υποβάθμισε τον ρόλο του Δημοτικού / Περιφερειακού Συμβουλίου ως βουλευόμενου οργάνου και αναβάθμισε τον εκτελεστικό ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής.

Αυτή η στρέβλωση στην ενίσχυση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής γίνεται ακόμη εντονότερη σε περιπτώσεις που η πρώτη παράταξη έχει συγκεντρώσει στις εκλογές πολύ μεγάλο ποσοστό.

Στην περίπτωση του Δήμου Γλυφάδας, όπου ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου συγκέντρωσε 79%, ο ίδιος με την απλή αναλογική κατέλαβε 32 στις 41 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή ελέγχει 8 στις 9 έδρες. Οι υπόλοιπες πέντε παρατάξεις, δηλαδή, εκπροσωπούνται μόνον από ένα μέλος.

Παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Γλυφάδας ελέγχει απόλυτα την Οικονομική Επιτροπή, επιλέγει να αποκλείει ακόμη και την παρουσία των μελών των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στις εκ του νόμου δημόσιες συνεδριάσεις του οργάνου. Με διάφορα τερτίπια ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής δεν αποστέλλει τον διαδικτυακό σύνδεσμο των συνεδριάσεων στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Για τον λόγο αυτόν οι επικεφαλής των τεσσάρων αντιπολιτευόμενων παρατάξεων προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καταγγέλλοντας τον θεσμικό αποκλεισμό από την εκ του νόμου δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και ζητώντας την άσκηση πειθαρχικού Ελέγχου όσων αποφάσισαν, συνέβαλαν και εν τέλει επέβαλαν τον παράνομο αποκλεισμό μας, από τις συνεδριάσεις.

Ταυτόχρονα διαβίβασαν τη συγκεκριμένη καταγγελία τους στην Εισαγγελία Αθηνών ζητώντας τη διερεύνηση της πιθανής τέλεσης αξιόποινων πράξεων στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι αυτή η θεσμική προσβολή στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις θα ολοκληρωθεί με τον εκλογικό νόμο, που προβλέπει εκλογή δημάρχου με 43% συν ένα και κατάληψη των 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL