Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δημήτρης Κουφοντίνας / Βορίδης σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου: «Δεν τον υποχρέωσε κανείς σε απεργία πείνας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Κουφοντίνας / Βορίδης σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου: «Δεν τον υποχρέωσε κανείς σε απεργία πείνας»

ΒΟΡΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε μεταχθεί, μετά την ψήφιση του νέου νόμου 4760/2020, από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου στις φυλακές Δομοκού, στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο νόμος, που έχει χαρακτηριστεί «φωτογραφικός» για να εμποδίσει την κράτησή του σε αγροτικές φυλακές, σαφώς ορίζει ότι «κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ... απωλέσει τις προϋποθέσεις ... επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη». Και το κατάστημα κράτησης από το οποίο είχε μεταχθεί στην Κασσαβέτεια, ήταν οι φυλακές Κορυδαλλού, στις οποίες ζητά να επιστρέψει. Μετά την άρνηση του σωφρονιστικού συστήματος και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 8 Ιανουαρίου. Ενώ ήταν ήδη στην εντατική από τις 16 Φεβρουαριου προχώρησε ουσιαστικά και σε απεργία δίψας από τις 22 Φεβρουαρίου, από την οποία πλέον απειλείται άμεσα η ζωή του κρατούμενου που απαιτεί απλώς τα νόμιμα.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε την Πέμπτη να έχει και ο ίδιος «αμνησία» σε σχέση με το περιεχόμενο του νόμου που ψήφισε και χαρακτήρισε την απαίτηση για εφαρμογή του νόμου «ειδική μεταχείριση», μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ. Αντίθετα, φρόντισε αντί να ζητήσει «νόμο και τάξη» από το σωφρονιστικό σύστημα και τα στελέχη της κυβέρνησης, να επιτεθεί... στον ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταργήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και έκανε λόγο για «ψευτοδικαιωματισμό», αναρωτώμενος γιατί ασχολείται συνεχώς με τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Κατά τον κ. Βορίδη είναι «δική του επιλογή» η απειλή κατά της ζωής του. «Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του ιδίου του κρατουμένου. Αυτός επιλέγει την απεργία πείνας. Δεν τον έχει υποχρεώσει κανείς σε αυτό. Αυτό είναι δική του επιλογή. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο ζητάει είναι μια ειδική μεταχείριση. Αντιλαμβάνεστε ότι ειδική μετακίνηση δεν μπορεί να υπάρξει για κανέναν κρατούμενο. Σε όλους τους κρατούμενους θα εφαρμόζεται ενιαίος εφαρμοστικός κώδικας και αυτό είναι η απάντησή μου», όπως δήλωσε απερίφραστα.

Όπως είναι σαφές, ο κ. Βορίδης δεν φαίνεται να δίνει καμία βάση στην απολύτως αντίθετη θέση που έχουν ευθέως διατυπώσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέωνπάνω από 1.000 δικηγόροιεκατοντάδες καλλιτέχνες και διανοούμενοι, χιλιάδες ακόμη που καθημερινά προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αντιμετωπίζοντας σκληρή αστυνομική καταστολή. Η εικόνα ενός κρατούμενου να του επιβάλλεται αναγκαστική σίτιση, πρακτική αντίστοιχη βασανιστηρίου κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι η εικόνα που οραματίζεται για την Ελλάδα...

https://www.youtube.com/watch?v=ZgvI2GdGRIs

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL