Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Lockdown / Παράταση έως τις 15 Μαρτίου προτείνουν οι επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Παράταση έως τις 15 Μαρτίου προτείνουν οι επιστήμονες

Στιγμιότυπο από την Αθήνα εν μέσω lockdown
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Παράταση του lockdown προτείνουν ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες, που εμφανίζονται προβληματισμένοι από το γεγονός ότι η πανδημία δεν φαίνεται να χάνει τη δυναμική της παρά την εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων στην Αττική. Μάλιστα, μετά και την χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων, προτείνουν να συνεχιστεί η αυστηρή καραντίνα έως τις 15 Μαρτίου.

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν. Πρότεινε δε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», σημείωσε.

Ειδικότερα ο Μιχ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, καθώς και άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Ν. Θωμαΐδης: Παρακινδυνευμένη η άρση του lockdown πριν τις 15 Μαρτίου

Στο ίδιο κλίμα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.

«Φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε. «Ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα», είπε, αναφέροντας ως καλύτερη ημερομηνία την 15η Μαρτίου κι εξήγησε, το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό, κάτι που σημαίνει πως «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται».

Σε ό,τι αφορά τους χθεσινούς αριθμούς, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο Ν. Θωμαΐδης έκανε λόγο «για άμεση συνάρτηση των κρουσμάτων με τον αριθμό των τεστ», σημειώνοντας πως αυτήν την εβδομάδα έγιναν περισσότερα τεστ από την προηγούμενη.

«Το υψηλό φορτίο στα λύματα δεν αποτυπωνόταν στα κρούσματα, αλλά στην κινητικότητα στις ΜΕΘ», ανέφερε ο καθηγητής και τόνισε πως «αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με τα κρούσματα». Σε ό,τι αφορά στα αίτια της έκρηξης των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».

Γ. Παυλάκης: «Μούφα lockdown, θα είναι τρέλα να ανοίξουν αγορά, σχολεία»

Σαφές μήνυμα ότι δεν θα πρέπει καν να συζητάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων καθώς τα πράγματα είναι ήδη πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και η κατάσταση θα συνεχίσει να δυσχεραίνει, έστειλε από την πλευρά του ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ. Μιλώντας στο Open TV, εκτίμησε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και πρόκειται για μία ημιτελή και «μούφα» καραντίνα, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξουν καταστήματα και σχολεία.

«Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Αυτό το lockdown δεν είναι τίποτα τρομερό όταν είναι ανοιχτά εργοστάσια, ΜΜΜ, επιχειρήσεις και μετακινείται τόσος κόσμος. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα κι από τις χώρες δίπλα μας. Θα πρέπει να σεβόμαστε τον ιό. Είναι χειμώνας, κρύο και ξηρός καιρός και μολύνει ευκολότερα ο ιός. Βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του ιού, που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση που βλέπαμε ως τώρα. Θα φανεί και τις επόμενες ημέρες. Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτικές» τόνισε ο καθηγητής.

Ο Γ. Παυλάκης υποστήριξε πως είναι θέμα ατομικής ευθύνης λέγοντας: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε πιο καλή προστασία. Είναι ένα μέρος των μέτρων που θα πρέπει να το δει ο καθένας ατομικά και σοβαρά. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ημιτελής καραντίνα, μούφα. Με την ίδια συμπεριφορά, δεν αρκεί για να καμφθεί ο ιός. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL