Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Σεξουαλική κακοποίηση / Μηνυτήρια αναφορά κενή περιεχομένου από τη Μενδώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεξουαλική κακοποίηση / Μηνυτήρια αναφορά κενή περιεχομένου από τη Μενδώνη

ΘΕΑΤΡΟ

Όταν η συνέντευξη του Νίκου Σ., με την οποία κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία 19 ετών από τη γνωστή προσωπικότητα του θεάτρου, «σκηνοθέτη και ηθοποιό», είδε το φως της δημοσιότητας, το ημερολόγιο έγραφε 6 Φεβρουαρίου.

Από εκείνη τη στιγμή έχουν μεσολαβήσει ήδη τρεις μηνύσεις για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποβληθεί εναντίον τόσο του σκηνοθέτη όσο και του τρίτου ανθρώπου που περιγράφεται να παρακολουθεί εκείνη την κακοποίηση.

Έχει μεσολαβήσει η παραίτηση του Δημ. Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μία μόλις ημέρα αφότου ο ίδιος ο Λιγνάδης και η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη είχαν διαψεύσει με ειρωνείες ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Έχει μεσολαβήσει σειρά δημοσιευμάτων και αποκαλύψεων για άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο γνωστός σκηνοθέτης. Και έχει, επίσης, γίνει γνωστό από την Πέμπτη ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Σπυρόπουλος έχει καλέσει στο γραφείο του τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπ. Μπιμπίλα για να καταθέσει ό,τι γνωρίζει σχετικά με καταγγελίες που του έχουν γίνει.

Και μόνο ύστερα από όλα αυτά, ενώ το ημερολόγιο έδειχνε πλέον 19 Φεβρουαρίου, η Μενδώνη ανακοίνωσε με καμάρι ότι καταθέτει... μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση στον εισαγγελέα. Δηλαδή ότι θέτει σε γνώση της Δικαιοσύνης μια υπόθεση η οποία είναι σε γνώση της Δικαιοσύνης, η οποία εξετάζει ήδη μηνύσεις επί πραγματικών περιστατικών.

Πρόκειται για ένα μόνο κομμάτι -ίσως να μην είναι καν το πιο προκλητικό- του χθεσινού αλαλούμ της κ. Μενδώνη, το οποίο παρακολούθησε εμβρόντητη ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ουσιαστικά ότι με τη μηνυτήρια αναφορά της θέτει το υπουργείο στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών που εξετάζουν την υπόθεση.

Μόνο που αυτό δεν βρίσκεται στην ευχέρεια της κυρίας Μενδώνη ούτε του υπουργείου τους: εφόσον η Δικαιοσύνη έχει ανοίξει τους φάκελους των υποθέσεων, μπορεί να καλέσει όποιον κρίνει ότι χρειάζεται, της υπουργού συμπεριλαμβανομένης, χωρίς να ζητήσει την άδειά της και χωρίς να είναι αναγκαία καμία μηνυτήρια αναφορά.

Πυροτέχνημα ή παίζει καθυστερήσεις;

Το πραγματικό ερώτημα είναι πού αποσκοπεί αυτή η «πρωτοβουλία» της υπουργού. Αν πρόκειται για ακόμη μία από τις τζούφιες στρακαστρούκες που εξαπέλυσε κατά τη χθεσινή ανεκδιήγητη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να κερδίσει χρόνο η ίδια για τον εαυτό της, το κακό είναι μικρό.  Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε αν παράλληλα επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και για άλλους, δηλαδή αν θα επιχειρήσει να εμπλέξει την υπόθεση των καταγγελιών εναντίον του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με άλλες, εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα, καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον θεατρικό χώρο.

Αν δηλαδή θα δοκιμάσει να καθυστερήσει κι άλλο την εξέταση των σοβαρότατων καταγγελιών για τον άνθρωπο που ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου ελάχιστο διάστημα αφότου η ίδια ανέλαβε το αρμόδιο χαρτοφυλάκιο. Ας θυμηθούμε ότι έως τώρα στην ίδια υπόθεση έχουν καταγγελθεί, είτε με προσφυγές στη Δικαιοσύνη είτε με δηλώσεις και δημοσιεύματα, τα ακόλουθα:

  • Σεξουαλική κακοποίηση του 19χρονου εκείνη την εποχή Νίκου Σ. από τον γνωστό σκηνοθέτη και τρίτο πρόσωπο που παρακολουθούσε.
  • Σεξουαλική κακοποίηση του 15χρονου τότε Βασίλη Κ. από τον ίδιο σκηνοθέτη, πριν 25 χρόνια.
  • Βιασμός ανηλίκου από το «τρίτο πρόσωπο», που είχε καταγγείλει ο Νίκος Σ.
  • Βιασμός ανηλίκου από τον σκηνοθέτη, το 2010, όταν το θύμα ήταν 14 ετών.
  • Απόλυση του σκηνοθέτη από την Αρσάκειο Σχολή, ύστερα από σκάνδαλο παρενόχλησης μαθητών και μαθητριών, στο οποίο, εκτός από τον ίδιο, εμπλέκονται επίσης ο αδελφός του και άλλη μία καθηγήτρια, της οποίας ο πατέρας -γνωστός ακαδημαϊκός- έσπευσε να αποθεώσει τον σκηνοθέτη και τον αδελφό του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Εθνικό Θέατρο.
  • Απόλυση του σκηνοθέτη από την ιδιωτική δραματική σχολή Ίασμος έπειτα από υπόθεση παρενοχλήσεων σπουδαστών και σπουδαστριών.
  • Απόλυση του σκηνοθέτη από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, την οποία διεύθυνε, για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με καταγγελία του πρ. προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Κ. Γεωργουσόπουλου.

Ας σημειωθεί ότι η τελευταία απόλυσή του, από το Εθνικό, συνέβη κατά την περίοδο κατά την οποία η κυρία Μενδώνη ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, του οποίου προΐσταται σήμερα, δηλαδή ήταν εύλογο να έχει ενημερωθεί για τις αλλαγές που γίνονταν στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές.

Καθημερινά νέες καταγγελίες

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε και εάν θα υπάρξουν άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ωστόσο σχεδόν καθημερινά εμφανίζονται νέες πληροφορίες από ανθρώπους που καταγγέλλουν τουλάχιστον παρενοχλήσεις από το ίδιο άτομο, κατά κανόνα σε πολύ νεαρή ηλικία, επιφυλασσόμενοι να τις δημοσιοποιήσουν ή να τις καταθέσουν αρμοδίως στον εισαγγελέα.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, πάντως, πέραν των τριών μηνύσεων που έχουν υποβληθεί, μόνο ο πρόεδρος του ΣΕΗ είχε κληθεί να καταθέσει για τα γεγονότα, και αυτός με αρκετή καθυστέρηση και χωρίς -σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος- να του ειπωθεί συγκεκριμένα για ποιο ζήτημα καλείται να συνεισφέρει όσα γνωρίζει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL