Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
«Μήδεια» / Κατώτεροι των περιστάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Μήδεια» / Κατώτεροι των περιστάσεων

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Κατώτερη των περιστάσεων η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας στην πρωτεύουσα και στο Λεκανοπέδιο, τόσο του γαλάζιου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη όσο και του ομογάλακτού του, περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Κι όλα αυτά, ενώ ήταν γνωστό ότι η Μήδεια θα χτυπούσε, χωρίς να έχουν έγκαιρα προετοιμαστεί, παρά μόνον αναμένοντας κεντρικά από την Πολιτική Προστασία να δώσει κατευθύνσεις. Κυριάρχησαν δε οι τραγελαφικές εικόνες εκχιονισμού με φτυάρια του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη από τους εργάτες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, όπως και ο εκχιονισμός πέριξ του Κολωνακίου.

Ανετοιμότητα Μπακογιάννη

Κι ενώ αποδείχτηκε ότι στον Δήμο Αθηναίων υπήρχαν αποκλεισμοί, μικρής έκτασης μεν, στα ορεινά του Δήμου Αθηναίων, όπως οι περιοχές της Άνω Κυψέλης και του Πολύγωνου, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δείχνοντας ταυτόχρονα, όμως, και την ανεπάρκειά του. «Δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα» είπε (ΣΚΑΪ) ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας: «Έχουν πέσει δέντρα και οι υπηρεσίες το διαχειρίζονται». «Θέλαμε από την πρώτη στιγμή να είναι όλος ο μηχανισμός σε ετοιμότητα, π.χ. ανοίξαμε θερμαινόμενους χώρους σε όλη την πόλη» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων. Ωστόσο, μόλις τρεις θερμαινόμενοι χώροι ήταν ανοιχτοί. Ενώ πολίτες καταγγέλλουν ότι το 1595 ως τηλεφωνικό κέντρο για τις έκτακτες ανάγκες δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι επί δημαρχίας Καμίνη πολύ περισσότεροι χώροι ήταν ανοιχτοί σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, που σε καμία περίπτωση δεν είχαν τη σφοδρότητας της Μήδειας.

«Εκχιονιστικά στο Κολωνάκι, σκούπες στο Σύνταγμα, εγκατάλειψη στις γειτονιές» ήταν η σύνοψης της καταγγελίας της «Ανοιχτής Πόλης», εγκαλώντας τον δήμαρχο Αθηναίων για «επικοινωνιακά παιχνίδια». Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο καταγγέλλει: «Ήταν γνωστό σε όλους, εδώ και μια εβδομάδα, ότι θα είχαμε χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας μετά από 20 χρόνια. Παρά το επικοινωνιακό μπαράζ του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος παρουσιάζει μια φαντασιακή εικόνα για την πόλη, θέλοντας να διαχωρίσει τις ευθύνες του από το κυβερνητικό μπάχαλο που βύθισε στο σκοτάδι πολλές περιοχές της Αττικής και διέκοψε κάθε κίνηση στην ανατολική πλευρά της χώρας, η εικόνα στις γειτονιές της Αθήνας τον διαψεύδει».

Επιτελικές σπατάλες Πατούλη

Η εικόνα της Περιφέρειας Αττικής εν μέσω της κακοκαιρίας ήταν εξίσου απογοητευτική, παρά την έγκαιρη επικοινωνιακή προσπάθεια του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη να πείσει για την ετοιμότητα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και παρά τις πρόσφατες 406 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για να τον στελεχώσει πλήρως, όπως ο ίδιος διαφήμιζε. Για το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης σε πολλά νοικοκυριά των βορείων και ανατολικών προαστίων της Αττικής, ο περιφερειάρχης έριξε την ευθύνη στον ΔΕΔΔΗΕ, υποστηρίζοντας ότι «η μόνη του ευθύνη ήταν να καθαρίσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου». «Τα καλώδια δεν μπορούμε να τα ενώσουμε εμείς. Μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να το κάνει» είπε ο περιφερειάρχης (ΕΡΤ), αλλά δεν αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχει η Περιφέρεια μαζί με τους δήμους να ανοίξουν οι οδικοί άξονες και να υπάρχει πρόσβαση στα μηχανήματα του ΔΕΔΔΗΕ για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

«Το 2020 η Περιφέρεια Αττικής 'μοίρασε' 5.715.000 ευρώ μέσω της Πολιτικής Προστασίας. Το ίδιο ποσόν προϋπολογίζεται και για το 2021» αναφέρει σε καταγγελία του ο Σύλλογος Εργαζόμενων της Περιφέρειας Αττικής. «Κι όμως οι εργαζόμενοι υποφέρουν, οι δρόμοι κλείνουν, τα σχολεία κλείνουν, οι συγκοινωνίες δεν λειτουργούν...» καταγγέλλει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL