Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
«Μήδεια» / Προσχεδιασμένη απαξίωση του ΔΕΔΔΗΕ οδήγησε στις διακοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Μήδεια» / Προσχεδιασμένη απαξίωση του ΔΕΔΔΗΕ οδήγησε στις διακοπές

ΔΕΗ

Τη συστηματική απαξίωση των δημόσιων δομών και την απουσία κεντρικού συντονισμού αναδεικνύει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο η διαχείριση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. των προβλημάτων ηλεκτροδότησης που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία αφήνοντας χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά ακόμα και για ημέρες.

Τα δύο πρώτα κρίσιμα 24ωρα η κυβέρνηση εξαντλήθηκε σε φωτογραφίσεις, πρωθυπουργικές παραινέσεις στους πολίτες (“κάντε υπομονή”), όψιμες συσκέψεις και δηλώσεις που κατέληξαν σε πινγκ - πονγκ ευθυνών μεταξύ αρμοδίων, ενώ η “Μήδεια” ήδη σάρωνε το... κουρασμένο και παραμελημένο ηλεκτρικό δίκτυο και το αποψιλωμένο προσωπικό άνισα αγωνιζόταν με όλες του τις δυνάμεις για την αποκατάσταση των βλαβών.

Παράλειψη εργασιών

Η σημερινή εικόνα του πολύτιμου διαχειριστή των δικτύων διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) είναι ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής: από τη μια πλευρά εργασίες συντήρησης και ελέγχου του δικτύου που έχουν παραμεληθεί και σοβαρή έλλειψη προσωπικού και από την άλλη πλευρά ιδιωτικοποίηση και κυριαρχία υπεραμειβόμενων “γαλάζιων” στελεχών.

Σύμφωνα με έγκυρες αρμόδιες πηγές, “υπάρχουν δουλειές που έχουν παραμεληθεί λόγω έλλειψης προσωπικού καταδεικνύοντας την αβελτηρία και την ολιγωρία της διοίκησης”, καθώς εδώ και δεκαετίες υπάρχουν συγκεκριμένες λειτουργίες του δικτύου, που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα:

  • Επιθεώρηση του δικτύου μια - δυο φορές ετησίως, ώστε να ελέγχεται για πιθανά προβλήματα, από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να είναι πιστοποιημένη η σχετική εργασία. Σήμερα η αρμοδιότητα αυτή έχει μετατεθεί στους εργολάβους (outsourcing), ελλείψει προσωπικού αλλά και για λόγους... αντίληψης των διοικούντων.
  • Σε όλες τις δασικές περιοχές όπου περνούν γραμμές μέσης τάσης ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δημιουργήσει ζώνες διελεύσεως, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να υπάρχει πρόσβαση για τα συνεργεία του, οι οποίες πρέπει να συντηρούνται και να αποκαθίστανται τυχόν προβλήματα.
  • Στις ημιαστικές περιοχές (όπως Εκάλη, Διόνυσος κ.λπ.), επειδή δεν μπορούν να γίνουν ζώνες διελεύσεως και μέχρι να υπογειοποιηθει το δίκτυο, πρέπει να είναι παρά πολύ καλή η επιτήρηση, ο έλεγχος των δικτύων (συνήθως προβλήματα προκύπτουν λόγω δέντρων).
  • Ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να δίνει ξεχωριστά τις εργασίες / εργολαβίες για το κλάδεμα των δέντρων πέριξ του δικτύου του. Σήμερα το κλάδεμα δέντρων “χάνεται” μέσα σε όλες τις άλλες εργασίες που αφορούν γενικά το δίκτυο, ενώ δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ελέγχονται όλα αυτά και πιστοποιούνται ελλείψει προσωπικού.

Μανιάτης: Μεγάλες ελλείψεις

Για απαξίωση εθνικών δομών, που στον ΔΕΔΔΗΕ συνδέεται με το ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, μίλησε χθες στο  Κόκκινο και ο πρόεδρος των τεχνικών (ΕΤΕ) του ομίλου ΔΕΗ Κ. Μανιάτης σημειώνοντας ότι παλαιότερα υπήρχε το ανάλογο προσωπικό -αλλά “τώρα έχουμε μεγάλες ελλείψεις”- που έλεγχε το δίκτυο συχνά και γίνονταν οι απαιτούμενες ενέργειες, όμως “σήμερα όλα αυτά έχουν πάει πίσω”.

Στο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στον ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε ξανά χθες η ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ -έχοντας προειδοποιήσει από τις 12 Φεβρουαρίου τα αρμόδια στελέχη- και γι' αυτό υπήρξε ενίσχυση των δυνάμεων στην Αττική με συνεργεία από άλλες περιοχές. Χθες στις εργασίες αποκατάστασης συμμετείχαν συνολικά 440 άτομα, εκ των οποίων περίπου 60 προέρχονταν από άλλες Περιφέρειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 215 είναι οι τεχνικοί ΔΕΔΔΗΕ και οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι εργολάβοι.

Golden boys χωρίς προσωπικό

Τη στιγμή που το ανεπαρκές προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν για να αντεπεξέλθει στις οξυμμένες ανάγκες, δημιουργείται στον Διαχειριστή νέα στρατιά υψηλόβαθμων γαλάζιων στελεχών, ακόμη και για διευθύνσεις χωρίς προσωπικό, με αμοιβές ύψους 70.000 - 100.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται μπόνους και τροφεία, αφού με νόμο το 2019 ο Κ. Χατζηδάκης φρόντισε να καταργήσει το ισχύον πλαφόν.

Ιδιωτικοποίηση προ των θυρών

Η τακτοποίηση «ημετέρων» βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα ενόψει της ιδιωτικοποίησης των δικτύων, ενός φυσικού μονοπωλίου (100% θυγατρική της ΔΕΗ) με εξασφαλισμένα έσοδα και προγραμματισμένες επενδύσεις εκατομμυρίων, που εμμονικά υπηρετεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.  Άλλωστε δεν μένουν πια παρά λίγες ώρες για να μάθουμε τους υποψήφιους μνηστήρες, καθώς η πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας του ΔΕΔΔΗΕ εκπνέει αύριο. Βέβαια, σημασία έχει το τίμημα που θα αξιώσουν ΔΕΗ  και κυβέρνηση για να παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα και αυτές τις ενεργειακές υποδομές.

Σκουρλέτης: Απαξιώνουν για να πουλήσουν

Η κυβέρνηση απέδειξε πως η προτεραιότητά της είναι η απαξίωση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η αύξηση των τιμολογίων, ίσως επειδή έτσι διευκολύνεται η ιδιωτικοποίησή του, δήλωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. Αν όλα αυτά συμβαίνουν με δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο, τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες σε αντίστοιχες καταστάσεις στο πολύ κοντινό μέλλον, δεδομένου ότι κάθε ιδιώτης επενδυτής έχει ως προτεραιότητα το κέρδος του και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας;

Σε επιφυλακή  για επάρκεια  ισχύος

Σε επιφυλακή βρίσκονται σήμερα το σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας και ο αρμόδιος Διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ), καθώς προβλέπεται “δύσκολη” μέρα ως προς την επάρκεια ισχύος.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης έχει ενημερώσει από προχθές την ηγεσία του ΥΠΕΝ ότι αναμένεται υποχώρηση κυρίως της αιολικής παραγωγής και έχει ζητήσει να μπουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες.

Το σύστημα μεταφοράς ανταποκρίθηκε καλά τις δύο προηγούμενες ημέρες στις προκλήσεις της κακοκαιρίας παρά το ότι η διάρκεια των ακραίων φαινομένων εμπεριέχει κινδύνους, ενώ είχε εκφραστεί συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της σημαντικής συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, που κατέστησε ασφαλή τη λειτουργία του συστήματος, κατά τον κ. Μανουσάκη.

Χθες και προχθές πάντως δούλεψαν “στο φουλ” οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως και τα υδροηλεκτρικά της, παράλληλα με τις μονάδες φυσικού αερίου και τις ενισχυμένες ΑΠΕ. Συγχρόνως, και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές προχώρησαν σε μια άτυπη και κυρίως έγκαιρη “διακοψιμότητα”, καθώς, έχοντας ενημερωθεί από τον ΑΔΜΗΕ από την Τρίτη, προσφέρθηκαν να μειώσουν τη λειτουργία μονάδων τους (εισφέροντας περί τα 200 MW), ενώ προγραμμάτισαν και περικοπή φορτίων 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ στα εργοστάσια τσιμέντου κ.λπ., που ισχύει και σήμερα, ώστε να μην πιεστεί το σύστημα. Η αιχμή της ζήτησης προβλέπεται να διαμορφωθεί μεταξύ 8.000 - 8.500 MW. Μένει να φανεί η ανταπόκριση των ηλεκτροπαραγωγών στις ανάγκες του συστήματος, ενώ περιέργως για σήμερα είναι αυξημένες οι εξαγωγές προς Ιταλία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL