Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.8°C17.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.0°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.8°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Τρομάζει η αλματώδης επιτάχυνση της αύξησης του ιικού φορτίου στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τρομάζει η αλματώδης επιτάχυνση της αύξησης του ιικού φορτίου στην Αττική

Κορωνοϊός εργαστήριο
EPA/ABIR SULTAN

«Την τελευταία εβδομάδα, ουσιαστικά από το Σάββατο και μετά, υπάρχει απότομη αύξηση του ιικού φορτίου ... σήμερα τείνει περίπου στο 180% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η προηγούμενη εβδομάδα είχε κλείσει με αύξηση 42%», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Θωμαΐδης. «Παρατηρούμε την αύξηση του ιικού φορτίου σταδιακά από τα Χριστούγεννα ... οι αυξήσεις ήταν σταδιακές, της τάξης του 25%, 22%, 11%, ξαφνικά 42% και μετά 180% ... ήδη από το 42% είπαμε ότι είμαστε στην αρχή κάποιου κύματος».

Θύμισε παράλληλα ότι «τον Οκτώβριο είδαμε ακριβώς την ίδια εικόνα: στις 20 Οκτωβρίου αυξήθηκε απότομα το ιικό φορτίο στα λύματα και έμεινε εκεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Εκείνη την περίοδο ήρθαν και τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική. Η κορύφωση των κρουσμάτων στα τεστ του ΕΟΔΥ ήρθε 12 Νοεμβρίου. Στα λύματα λοιπόν βλέπουμε το τι θα έρθει μετά από 7-10 ημέρες».

Σημείωσε εξάλλου ότι ο εντοπισμός στα λύματα αφορά όχι μόνο τους συμπτωματικούς φορείς (που έχουν νοσήσει αρκετά σοβαρά για να το αντιληφθούν) όσο και τους ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς φορείς. «Μικρό ποσοστό από αυτό το ιικό φορτίο μεταφράζεται σε "κρούσματα", οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55% ... πολύ μικρό ποσοστό θα πάει στα νοσοκομεία, ήδη όμως έχει αρχίσει η αύξηση των εισαγωγών τις προηγούμενες ημέρες ... μετά από μερικές ημέρες, μία εβδομάδα, θα αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ», ενώ παράλληλα στην Αττική «θα προσεγγίσουμε τετραψήφιο αριθμό ενεργών κρουσμάτων».

Με την επιβολή lockdown στις 7 Νοεμβρίου, «μέσα σε έξι ημέρες το ιικό φορτίο στα λύματα είχε πέσει κατά 70%, που σημαίνει ότι υπάρχει ανάσχεση της περαιτέρω διασποράς, που είναι σημαντικό» και δεν επρόκειτο για «σκληρό lockdown όπως του Μαρτίου», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης. «Ένα σκληρό lockdown θα ήταν αποτελεσματικό για την σημαντική ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού», εκτίμησε, σε αρμονία με τους περισσότερους επιστήμονες που ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων, σημειώνοντας ότι σε όλο τον κόσμο το πρόβλημα αφορά το κόστος στην οικονομία και στις βασικές λειτουργίες όπως η εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL